Vaasan nuorisotalo Kultsalla on aina haluttu, että nuoret voisivat vaikuttaa siihen, mitä nuorisotiloissa tehdään. Aina nuorilta ei kuitenkaan ideoita tule automaattisesti, vaan niitä joutuu hieman kalastelemaan. Keräsimmekin yhdessä Kultsan nuoriso-ohjaaja Juha-Matti Wahlströmin kanssa vinkkejä siihen, miten nuorille voisi antaa tilaisuuksia vaikuttaa omaan ympäristöönsä entistäkin paremmin.
-
Palaute nuorisotyöntekijöille
Ensimmäinen ja yksinkertaisin tapa tarjota nuorille mahdollisuus muuttaa jotain nuorisotilaympäristössä, on kertoa heille selkeästi, mihin kaikkeen nuorisotyöntekijät voivat itse tilalla vaikuttaa. Näin nuorisotalon kävijöille syntyy totuudenmukainen vaikutelma siitä, mihin kaikkeen nuoriso-ohjaajilta voi pyytää muutosta.
“Tällaisia asiallisia toiveita tulee kuitenkin valitettavan vähän. Mutta sitten kun niitä tulee, tartumme niihin ja katsomme, mitä asialle pystytään tekemään”, kertoo Wahlström.
-
Kyselyt ja työpajat
Hyvä hetki osallistaa nuoria on silloin, kun jotain on joka tapauksessa muuttumassa toiminnassa tai sen puitteissa. Silloin asioihin vaikuttaminenkin tuntuu mielekkäältä, kun vaikuttamisen tulokset tulevat varmasti näkymään. Myös konkreettisten ehdotusten antaminen voi olla helpompaa, kun on tietyt asiat, joihin kantaa toivotaan. Esimerkiksi silloin, kun Vaasan Kultsa pintaremontoitiin muutama vuosi sitten, pääsivät sen käyttäjät itse päättämään huonejärjestyksestä ja esimerkiksi seinien väreistä. Osa pääsi myös osallistumaan itse remonttiin muun muassa seiniä maalaamalla.
“Sitten meillä on myös ollut Vaikuta Vaasassa -kampanja käynnissä, jossa nuoret saivat post it -lapuille kirjoittaa, mitä asioita haluaisivat Vaasassa ja vaikka täällä meidän nuorisotilalla muutettavan”, Wahlström vielä lisää. Valmiit laput toimitettiin kaupungin toimialoille, joitan ne koskivat, kuten kirjastoille, kouluille tai paikallisliikenteelle.
-
Yhteistyö nuorisovaltuuston kanssa
Vaasassa kaikkein tehokkain nuorten vaikuttamiskanava on kuitenkin ehkä ollut Nuorisovaltuusto ja sen aloitekanava, jonka kautta kuka tahansa nuori voi jättää valtuustolle ehdotuksia.
“Sinne on esimerkiksi tullut toiveita diskoista ja konserteista nuorisotalolla, joita on sitten myös järjestetty”, Wahlström avaa.
Kun Nuorisovaltuusto on ollut mukana järjestämässä tapahtumia, ovat ne Wahlströmin mukaan keränneet myös erityisen paljon osallistujia. Tällainen nuorilta nuorille -toiminta sitouttaakin hänen mukaansa nuoret hyvin mukaan, koska he tietävät, että silloin on muitakin kavereita mukana tekemässä ja osallistumassa. Nuorisovaltuuston jäsenet ovat Vaasassa Wahlströmin mukaan laajasti erilaisista piireistä: eri kouluista, lukioista ja ammattikouluista, eri kieliryhmistä ja erilaisista kaveriporukoista.
“On kätevää, kun siellä on nuoria niin isolla skaalalla”, Wahlström toteaa.
Vaasan sportin pelaajia Kultsalla vierailulla. Tapahtumassa nuoret saivat haastaa pelaajia haluamissaan lajeissa, ottaa kuvia ja muuten vaan hengailla heidän kanssaan. Kuva: Vaasan kaupunki.
Kaikkein tärkeintä nuorten osallistamisessa on, että nuorten mielipiteet otetaan vakavasti ja että ne oikeasti vaikuttavat toimintamalleihin ja lopputuloksiin. Silloinkin, kun toivomukset eivät ole toteutettavissa, tulisi aina perustella, miksei tällä kertaa onnistunut.