Uutiset

Kuntavaaleissa valittiin 494 nuorta – nuorten valtuutettujen määrä laski

Uutiset 15.6.2021

Kuntavaaleissa 5,58 % valituista oli alle 30-vuotiaita. Yhteensä nuorista ehdokkaista meni läpi 494 valtuutettua. Kunnan valtuustojen keski-ikä on 51 vuotta valtuustojen aloittaessa työnsä elokuussa. 

Nuorten valtuutettujen osuus kaikista valtuutetuista laski verrattuna kuntavaaleihin 2017. Kuntavaaleissa 2017 valittiin 513 18-29-vuotiasta ehdokasta, mikä vastasi 5,7 % kaikista valituista. Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi uutisoi aiemmin keväällä, että myös nuorten osuus kuntavaaliehdokkaista oli laskenut verrattuna aiempiin vaaleihin. 

Oikeusministeriön tietojen mukaan valituista nuorista 438 on ilmoittanut äidinkielekseen suomen ja 49 ruotsin. Muita kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia nuoria ehdokkaita valittiin valtuustoihin seitsemän. Nuorista valituista 51 % on miehiä ja 49 % naisia oikeusministeriön tilastotietojen mukaan.

Kuntavaalien äänestysprosentti huolestuttavan matala

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi historiallisen matalaksi. Vain 55,1 % kaikista äänioikeutetuista käytti ääntään vaaleissa. Yli 20 kunnassa ja kaupungissa alle puolet äänioikeutetuista äänesti, kuten Joensuussa, Lappeenrannassa ja Vantaalla.

“Viimeistään nyt äänestysaktiivisuuden vahvistaminen tulee ottaa vakavasti ja erityisesti nuorten osallisuuteen panostaa. Kunnissa päätetään monista nuorten palveluista ja arkeen eniten vaikuttavista kysymyksistä”, painottaa osallisuusasiantuntija Virva Viljanen.

Nuorten äänestysprosentti vahvistetaan vasta myöhemmin kesäkuussa, mutta se jäänee pieneksi muun väestön tavoin. Kuntavaaleissa 2017 vain noin joka kolmas alle 25-vuotias nuori kävi äänestämässä. 

Suomen nuorin valtuutettu löytyy Vesilahdelta

Kuntavaaleissa nähtiin myös nuorten ehdokkaiden menestystarinoita. Nuoria alle 30-vuotiaita ehdokkaita tuli valituksi 221 kunnassa ja kaupungissa. Alle 25-vuotiaita valtuutettuja valtuustoissa nähdään syksyllä yhteensä 197. 

Suomen nuorin valtuutettu on Vesilahdella Vihreiden ehdokkaana kampanjoinut Michaela Jokiniemi. 18 vuotta kesäkuussa täyttänyt Jokiniemi pääsi yllättäen asettumaan ehdolle, kun kuntavaalit siirrettiin kesäkuulle.

”Oli tosi upeaa, että minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä ehdolle sittenkin ja nuorena ehdolle lähteminen jännittikin hieman, vaikka tiesin, että minulla on suuri tukiverkosto, jotka kannustaa ja tsemppaa. Erityisesti mietitytti, että pärjääkö juuri 18-vuotta täyttänyt nuori nainen pienemmästä puolueesta. Kuitenkin toiveita herätti nuorten äänestäjien potentiaali, joka osoittautuikin yllättävän suureksi omalla kohdallani”, Jokiniemi kommentoi vaalitulosta.

”Koko Suomen äänestysprosentti huolettaa, sillä edustuksellisessa demokratiassa edustettuina ovat vain ne, jotka äänestävät. Vaikka nuoria ehdokkaita oli hieman vähemmän kuin viime vaaleissa, on ollut upeaa nähdä, että nyt on mennyt nuoria ehdokkaita tosi paljon läpi eri kunnissa.” Jokiniemi lisää. 

 

Lue lisää:

Kuntavaaleissa nuoret ehdokkaat loistavat poissaolollaan, miksi?
Blogi: Pitääkö olla huolissaan nuorten äänestysaktiivisuudesta?

Lisätietoja:

Virva Viljanen
nuorten osallisuuden asiantuntija
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
p. 0503020598 / virva.viljanen@alli.fi

 

 


Avainsanat: