Jokaisen Suomen kunnan kannattaa olla paikka, jossa yksikään nuori ei syrjäydy. Kunnat nimittäin tarvitsevat hyvinvoivia nuoria, jotta ne voivat tulevaisuudessa tarjota palveluita ja olla kaikille hyvä paikka elää. Mutta miten edistää nuorten ja näin ollen koko kunnan hyvinvointia? Kokosimme yhteen miten sinä, kuntavaaliehdokas, voit olla #nuortenpuolella!
1. Tutustu nuorisoalan kuntavaalitavoitteisiin
Me haluamme Suomen, jossa kunnat sitoutuvat nuoriinsa. Nuoriinsa sitoutuva kunta saa myös nuoret sitoutumaan kuntaansa. Laatimaamme nuorisoalan kuntavaaliohjelmaan on koottu kunnan päättäjille 27 keinoa parantaa nuorten hyvinvointia.
Nuorille hyvä kunta on sellainen, jossa nuoret voivat vaikuttaa ja osallistua, jossa nuoret voivat luottaa kestävään tulevaisuuteen. Siellä nuoret saavat apua sitä tarvitessaan, ja nuorten kokemaan syrjintään puututaan. Nuorille hyvässä kunnassa nuorille on töitä, koulutusta ja mielekästä tekemistä. Katso nuorisoalan kampanjavideo tästä!
Kutsumme sinut tutustumaan nuorisoalan kuntavaalitavoittesiin tarkemmin Mitä kuuluu nuorille goes kuntavaalit: Nuorisoalan kuntavaalitavoitteet esittelyssä -webinaariin 31.3. kello 17.00. Tilaisuus järjestetään Zoom-yhteydellä ja mukaan voit ilmoittautua Lyytissä!
Materialet på svenska: Ungdomssektorns kommunalvalsprogram
2. Sitoudu edistämään nuorten hyvinvointia omassa kunnassasi
Kunnissa tehdään iso osa nuorten arkeen ja elämään vaikuttavista päätöksistä. Ehdokkaana voit sitoutua edistäämään ainakin näitä tavoitteita:
1. Nuorten matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluja on riittävästi saatavilla. Mielenterveyden ongelmien vuoksi apua hakeva nuori pääsee palvelujen piiriin viikon sisällä yhteydenotosta.
2. Kunta tekee nuorten syrjäytymiseen puuttuvan ohjelman tai huomioi nuorten syrjäytymisen ehkäisyn kunnan strategiassa.
3. Jokaisella nuorella on mahdollisuus vähintään yhteen maksuttomaan harrastukseen. Kuntaan on nimetty harrastuskoordinaattori ja vapaa-ajan tiloja tarjotaan maksuttomasti harrastuskäyttöön. Kunta tukee harrastus- ja nuorisojärjestötoimintaa avustuksilla.
4. Kunnassa on käytössä osallistuva budjetointi, jossa myös alaikäiset nuoret saavat vaikuttaa äänestämällä. Lapsilta ja nuorilta kerätään ehdotuksia budjetin käyttökohteiksi.
5. Kunnissa nuorisotyötä tekevillä ammattilaisilla on riittävät valmiudet edistää nuorten yhdenvertaisuutta sekä riittävästi tietoa ihmisoikeuksista, sukupuolen moninaisuudesta ja rasismista. Henkilöstöä koulutetaan sensitiivisestä kohtaamisesta ja viestinnästä.
Materialet på svenska: Ungdomssektorens toppmålen hittar du här
3. Kerro äänestäjille, että olet #nuortenpuolella
Olemme tehneet teille ehdokkaille vinon pinon materiaaleja, joilla voit kertoa olevasi #nuortenpuolella ja sitoutuvasi edistämään nuorten hyvinvointia omassa kunnassasi. Voit hyödyntää materiaaleja osana kampanjasi viestintää, esimerkiksi nettisivuilla ja somepostauksissa!
Voit käyttää Nuorten puolella -tunnusta, kun sitoudut yllä esitettyihin viiteen nuorisoalan kärkitavoitteeseen. Tunnuksen voit yhdistää esimerkiksi valokuvaan, käyttää sellaisenaan somessa tai nettisivuilla. Nuorten puolella -tunnuksen löydät kuntavaalien materiaalipankistamme. Tunnus löytyy myös Instagram storyjen tarroista hakusanalla nuorten puolella sekä Facebookin profiilikuvakehyksistä hakusanoilla nuorten puolella tai Allianssi.
Lisäksi olemme koonneet erilaisia somemateriaaleja ehdokkaiden hyödynnettäväksi. Hyödynnä esimerkiksi Instagram Story -pohjia nuorisoalan kuntavaalitavoitteista!
Materialet på svenka: På ungas sida
Materialet på svenska: Material för sociala medier
4. Täytä nuorten vaalikone
Olethan muistanut jo täyttää Nuorten vaalikoneen?
Nuorten kuntavaalikone on avattu osoitteessa http://nuortenvaalikone.fi. Nuorten vaalikone kokoaa yhdelle sivulle nuorten näkökulmasta ajankohtaisimmat kuntavaalikysymykset.
Kuntavaaleissa lähes 110 000 nuorta saa käyttää äänioikeuttaan ensimmäistä kertaa. Vaalikoneilla on tutkitusti erityisen suuri merkitys erityisesti nuorten äänestäjien äänestyspäätöksiin. Nuorten vaalikone on jo vuosikymmeniä auttanut löytämään ehdokkaat, jotka haluavat ottaa kantaa nuorten hyvinvointiin. Vaalikoneella onkin pitkät perinteet nuorten vaaliosallistumisen tukena, sillä Allianssin 1990-luvulla toteuttama Harava-vaalikone oli maailman ensimmäinen nykyisen kaltainen ehdokaskone Ylen vaalikoneen rinnalla.
Ehdokas, etkö löytänyt itseäsi vaalikoneesta? Ilmoittaudu vastaajaksi Nuorten vaalikoneeseen tällä lomakkeella tai ota yhteyttä: vaalikone@alli.fi
Tsemppiä vaalityöhösi!