Nuorisotyön viikon Järjestöonnistujat-tilaisuudessa parrasvaloissa olivat koronan aikana kehitetyt ja hyviksi todetut verkkonuorisotyön konseptit järjestökentältä. Onnistumisia esittelivät sateenkaarinuorten verkkonuorisotalo Loisteen nuorisotyöntekijä Eevi Harju sekä Suomen Partiolaisten järjestöpäällikkö Anna Bryk.
Sateenkaarinuorille tarkoitettu verkkonuorisotalo Loiste pistettiin pystyyn hankerahoituksen turvin. Loisteessa 13–29-vuotiaat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kohtaavat toisiaan ja nuorisotyöntekijöitä Discord-alustalla. Verkkonuorisotalo tarjoaa nuorille mahdollisuuden yhteisöllisyyteen sekä ohjausta nuorisotyön menetelmin asuinpaikasta riippumatta. Loisteen ollessa auki on aikuinen aina läsnä.
“Kun työtä tehdään etänä, turvallisuus on tärkeää huomioida, samoin kuin jos oltaisiin livenuokkarilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi turvallisemman tilan periaatteiden käyttämistä”, pohtii Loisteen nuorisotyöntekijä Eevi Harju.
Loisteessa pääosin jutellaan ja hengaillaan, mutta on myös kokeiltu monenlaisia aktiviteetteja, kuten leivontailtoja. Harju muistuttaa, että etänä pystyy toteuttamaan lähes mitä vain toimintaa, mitä livenäkin.
Siinä missä verkkonuorisotalotoiminta on tarkoitettukin tapahtuvan etäyhteyksin, on partioharrastus aina perustunut omaan porukkaan omalla partiokololla. Partiolaiset joutuvatkin kehittämään monia uusia tapoja toimia, kun korona rantautui Suomeen. Kävi ilmi, että kaiken voi tehdä etänä.
“Suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt se, miten luovasti nuoret keksivät ja osaavat toteuttaa partiotoimintaa. Nuoret pystyttivät partiolaisten oman Discord-serverin ennen kuin ehdimme keskusjärjestössä sellaista edes ajatella”, Suomen Partiolaisten järjestöpäällikkönä työskentelevä Bryk kertoo.
Lisäksi partiolaiset järjestivät kahtena koronakesänä Bitti-nimeä kantavan Minecraft-partioleirin sekä hyödynsivät Seppo.io-pelialustaa, johon hankittiin jokaiselle partiolaiselle oma lisenssi.
Brykin mielestä pidemmän päälle on ollut hyvä, että pakon edessä on jouduttu miettimään uudenlaisia käytäntöjä ja tapoja tehdä partiotoimintaa. Osa etäaikana kehitetystä toiminnasta on tullut jäädäkseen.
“Samalla viesti on kuitenkin ollut tosi vahva sen suhteen, että nuoret haluavat olla ja harrastaa livenä, jos se vain suinkin on mahdollista”, Bryk kertoo.