Vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa yhdeksän kymmenestä 18-24-vuotiaasta suomalaisesta jätti äänensä käyttämättä. Suomalaiset nuoret olivat osallistumisen häntäpäässä slovakialaisten kanssa. Tee tällä kertaa demokratiateko ja heittäydy nuorten kanssa vaalihumuun! Tässä neljä simppeliä vinkkiä eurovaalien käsittelyyn:
1. Perustiedot kuntoon
Euroopan unionista löytyy valtavasti tietoa, mutta voi olla yllättävän vaikea tiivistää, mistä eurovaaleissa oikeastaan äänestetään. EU:n päätöksenteosta on olemassa paljon epätarkkaa tai paikkaansa pitämätöntä informaatiota, mikä asettaa kenen tahansa medialukutaidon koetukselle.
-
Eurovaalit pidetään toukokuussa 2019. Euroopan parlamenttiin valitaan Suomesta varmasti 13 europarlamentaarikkoa ja yksi lisää, jos ja kun Britannian EU-ero toteutuu. Neljännellätoista sijalla keikkuva ehdokas saa vielä jännittää sitä, milloin pääsee aloittamaan työt Brysselissä ja Strasbourgissa. Tiiviisti tietoa äänestämisestä eurovaaleissa: eurovaalit.eu
-
Euroopan parlamentti on vaaleilla valittu EU:n toimielin. Parlamentilla on kolme päätehtävää: lainsäädäntö, muiden EU-elinten valvonta ja talousarviosta päättäminen. Parlamentin 751 jäsentä muodostavat ryhmiä poliittisten näkemystensä, eivät kansallisuutensa, mukaan.
-
Suomi on ollut EU:n jäsen vuodesta 1995, mutta miten EU näkyy ihmisten arjessa? Näin EU toimii hyväkseni -sivustolla voi hakea asuinpaikan tai elämän osa-alueen perusteella konkretiaa keskusteluun.
2. Vaalikone helpottaa ehdokkaan etsimistä
Suomesta europarlamentaarikoksi hakee yli 250 henkilöä useasta eri puolueesta. Vaalikoneet ovat näppärä tapa selvittää, miten ehdokkaiden ajatusmaailma vastaa äänestäjän mielipiteitä. Nuorten eurovaalikoneessa voi 15 kysymykseen vastaamalla löytää omat arvonsa jakavan ehdokkaan ja puolueen.
Vaikka äänestyskopissa vaalilippuun rustataan yksittäisen ehdokkaan numero, lasketaan ääni ehdokkaan edustaman puolueen tai valitsijayhdistyksen hyväksi. Siksi kannattaa valita ryhmä, joka esittää parhaat ratkaisut nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi Euroopan parlamentissa. Ratkaistaan Euroopan suurin ongelma -kampanja on kerännyt jokaiselta puolueelta pointit nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn Euroopan tasolla.
Allianssin Instagram-tilillä voi seurata myös nuorten ehdokkaiden taivalta vaalikentillä kohti vaalipäivää, kun ehdokkaat kaappaavat storyn päivän ajaksi.
- Nuorisovaalien juliste kaikista eurovaaliehdokkaista
- Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien esittelyt
- Ylen eurovaalitentit puolueiden puheenjohtajien kanssa ja eurovaalikone
3. Tervetuloa nuorten vaalipaneeliin!
Parhaan tuntuman vaalihumuun saa vierailemalla vaaliteltoilla, seuraamalla vaalipaneelia tai järjestämällä oman olohuonetentin ehdokkaan kanssa.
Vaaliviikon tiistaina 21.5. Nuorisovaalien tulosjulkkareissa nähdään myös nuorten ehdokkaiden vaalipaneeli. Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä Allianssin YouTube-kanavalla tai paikan päällä Helsingissä, Walkers-talolla.
Useat kansalaisjärjestöt järjestävät myös kaikille avoimia vaalikeskusteluja, joissa pääsee syventymään tiettyihin aihealueisiin:
- 15.5. Opiskelijan Eurooppa -vaalipaneeli
- 17.5. Setan eurovaalipaneeli sateenkaarioikeuksista EU:ssa
- 25.5. Fingo Talks: Mihin menet Eurooppa? Suuri EU-vaalipaneeli
- Vaadi faktat -kampanjan tapahtumakalenteri
4. Äänestäminen ennakkoon – helppoa kuin heinänteko
Kuva: Karoliina Korhonen / Finnish Nightmares, 2019
Ennakkoon äänestäminen on kätevää, koska äänestämään voi poiketa millä tahansa äänestyspaikalla ja mukaan tarvitsee vain henkilöllisyystodistuksen. Äänestyspaikalla voi käydä porukalla ja suunnata demokratiatoimituksen jälkeen vaalikahveille.
-
Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 15.-21.5. Kotimaan ennakkoäänestyspaikat löytyvät kunnittain täältä.
-
Varsinaisena vaalipäivänä 26.5. voi käydä äänestämässä klo 9-20 kotiin postitetussa kirjeessä ilmoitetulla äänestyspaikalla. Jos paperiposti on hukassa, voi oman äänestyspaikan tarkistaa kartasta.
-
Ole osa jotain suurempaa koko Euroopan laajuisessa Tällä kertaa äänestän -kansanliikkeessä.
Tärkeintä on kuitenkin jutella vaaleista nuoren kanssa: kerro, miksi itse äänestät ja pohdi eurooppalaisia arvoja avoimesti.
Kansikuva: Kaisa Leka, 2019