Uutiset

Nuoret kuntapäättäjät kuvailivat nuorten kohtaamisen haasteita kuntapolitiikassa

Uutiset 15.5.2024

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja Kuntaliiton Kunta x nuoret -seminaarissa kuultiin kuntapäättäjiä paneelissa, johon osallistuivat Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen (kesk.), Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) sekä Turun kunnanvaltuutettu ja Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Sofia Engblom.

Seminaarissa julkaistiin kuntapäättäjäkyselyn tulokset, joiden mukaan 94,8 % kuntapäättäjistä kokee, että nuorten kohtaaminen on olennainen osa heidän työtänsä. Kuntapäättäjät summasivat kuntiensa haasteita nuorten kohtaamiseen liittyen.

“Itse päätöksentekijänä haluan luoda Joensuussa sellaisen ilmapiirin, että meillä on hyvät elämän edellytykset. Meillä on mahdollisuus kouluttautua ja viihtyä, ja vapaa-ajan puolella viettää mielekästä arkea. Meillä on paljon myös pieniä kyliä, joissa nuorilla täytyy olla mielekkäitä vapaa-ajan vieton paikkoja vain kotona olemisen sijaan” Nuutinen kuvaili Joensuun alueellisia haasteita. 

“Meidän pitäisi keskittyä enemmän palveluihin ja palveluohjaukseen eikä niinkään seiniin. Turussa esimerkiksi nuorten yökahvila on ollut onnistunut pilotti ja palveluohjauksen paikka. Erilaisilla monitoimitiloilla voidaan hyödyntää kaupunkitilaa niin, että palvelut voidaan tuoda saman katon alle”, Engblom kuvaili

“Riippumatta mistä taustasta tai miltä asuinalueelta tulet, maailman pitäisi olla auki kaikille. Segregaation ehkäisyn kysymys on ykkösprioriteetti. Kyse on yksinkertaisimmillaan siitä, osaavatko opettajat ohjata muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvan nuoren muuhun äidinkielen opetukseen kuin s2-opetukseen”, Sazonov peräänkuulutti eriytymisen ehkäisyä.

Nuoret kuntapäättäjät muistelivat myös alkutaivaltaan kuntapolitiikassa ja jakoivat vinkkejä kuntapolitiikasta kiinnostuneille nuorille.

“Itse ainakin olen saanut omalta valtuustoryhmältäni paljon tukea, kun aloitin kuntapolitiikassa noin 23-vuotiaana. Loimme yhteisen whatsapp-ryhmän alle kolmekymppisten valtuutettujen kanssa, ja loimme yhteisiä valtuustoaloitteita. Ei tarvitse lukittautua puoluerajoihin”, Nuutinen sanoo.

“Kuntapolitiikka on ollut todella positiivinen kokemus. Kerron usein nuorisovaltuustojen edustajille, ettei tämä politiikan maailma välttämättä ole niin kauhea kuin joskus kerrotaan tai mitä viime vuosikymmeniltä muistellaan. Kannattaa mennä rohkeasti paikkoihin ja perehtyä. Ihmiset usein haluavat nuoren mielipiteen asioihin”, Engblom summaa omia kokemuksiaan kuntapolitiikassa. 

“Nuoruus ei tuo estettä itsessään, mutta nuoret saavat kuntapolitiikassa helposti sellaisen roolin, että he ajavat vain niitä nuorten asioita. Jos on hyviä ajatuksia ja ideoita, ei ole vaikutusta sillä, kuinka kauan on ollut mukana kuntapolitiikassa”, Sazonov rohkaisee.

Katso myös