Uutiset

Nuori, haluatko edistää nuorten ääntä YK:n, EU:n, ILO:n tai UNESCO:n päätöksenteossa? Hae nuorisodelegaatiksi 13.10. mennessä

Uutiset 16.9.2024

Etsimme kuutta 18-28-vuotiasta nuorta vaikuttamisen paikoille. Jaa siis tätä ilmoitusta kiinnostuneelle nuorelle tai jätä oma hakemuksesi nuorten YK-, ilmasto-, EU-, työelämä-, luonto- tai Unesco-delegaatiksi viimeistään 13.10.2024.

Nuorisodelegaatit ovat Nuorisoalan valitsemia luottamushenkilöitä, joilla on tärkeä rooli nuorten näkökulman vahvistamisessa kansainvälisessä päätöksenteossa. Nuorisodelegaatit osallistuvat kansainvälisten organisaatioiden kokouksiin ja työryhmiin, edistävät nuorten näkemyksiä julkisessa keskustelussa sekä innostavat muita nuoria mukaan vaikuttamaan.

Haku on nyt käynnissä, ja avoinna on useita delegaattipestejä kaudelle 2025–2026. Jos sinua kiinnostaa viedä nuorten viestiä kansainvälisiin organisaatioihin, tuoda esiin nuorten ajatuksia päätöksenteossa ja toimia yhdessä toisten nuorten kanssa, tämä tehtävä voi olla juuri sinua varten! Vaikuttamisen teemoja voivat olla esimerkiksi rauha, ilmasto, työelämä, koulutus, luonnon monimuotoisuus, osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, nuorisopolitiikka, tiede ja kasvatus.

Hakukriteerit

Hakijan tulee olla:

  • nuori (18–28-vuotias toimikauden alkaessa)
  • tehtävään koko ajaksi sitoutunut ja
  • asua Suomessa siten, että hän pystyy ylläpitämään yhteyksiä suomalaisiin nuoriin kautensa aikana

Huomaathan, että tämä on viimeinen vuosi ennen kuin alennamme nuorisodelegaattien yläikärajaa. Vuodesta 2025 eteenpäin valitsemme nuorisodelegaatit nuorisolain mukaisesti niin, että nuorisodelegaatti on kautensa päättyessä maksimissaan 28-vuotias, eli kauden alkaessa enintään 27-vuotias.

Valinnassa eduksi katsotaan:

  • kiinnostus ja mahdollisesti aiempi kokemus pestin teemoista
  • oma-aloitteisuus ja näkemykset pestin painotuksista
  • halu oppia, kehittyä ja heittäytyä uusiin tilanteisiin
  • kokemus nuoriso- tai kansalaisjärjestöissä toimimisesta
  • kokemus vaikuttamistehtävistä
  • halu osallistaa muita nuoria ja verkostot, joista voit ammentaa nuorten viestejä vietäväksi maailmalle  
  • tehtävän priorisointi sekä 
  • hyvät ajanhallinta- ja organisointitaidot
  • kyky viestiä sujuvasti suomeksi ja englanniksi
  • esiintymistaito
  • kokemus sosiaalisen median käytöstä ja muista viestintätehtävistä

Nuorisodelegaattien valinnan tekee Nuorisoalan hallitus rekrytiimin valintaesityksen perusteella. Rekrytiimi koostuu Nuorisoalan työntekijästä, kautensa päättävästä nuorisodelegaatista sekä Nuorisoalan hallituksen jäsenestä tai YK-liiton tai Eurooppanuorten edustajasta.

Eri tehtävistä ja niihin liittyvistä vaatimuksista kerrotaan tarkemmin alempana. Klikkaa tehtävää saadaksesi lisää tietoa.

Lisätietoa delegaattityöstä

Nuorten YK-delegaatteja on lähetetty YK:n yleiskokoukseen Suomesta jo vuodesta 1997. Nuorisoala nimittää nuorisodelegaatit Suomen kansallisena nuorisokomiteana. Delegaattityö on laajentunut 2000-luvulla muun muassa EU-, ilmasto-, ja työelämäteemoihin.

Nuorisodelegaattina tehtäväsi on tuoda sukupolvesi ääntä kansainväliseen päätöksentekoon sekä kasvattaa muiden nuorten tietoisuutta kansainvälisestä päätöksenteosta. Toimintatavat ovat paljolti delegaattien itse määriteltävissä – nuorisodelegaatit ovat aiemmin esimerkiksi järjestäneet kouluvierailuja, vaalipaneeleja, suuren luokan nuorten huippukokouksia tai pienempiä keskustelutilaisuuksia sekä sivutapahtumia kansainvälisissä kokouksissa. 

Delegaattina saat ainutlaatuisen mahdollisuuden edistää nuorten äänen kuulumista, vaikuttaa nuorten asioihin ja kasvattaa omaa kansainvälistä osaamista. Delegaateilla on tukenaan Nuorisoalan toimisto, delegaattiporukka ja kansainvälisen nuorisopolitiikan ryhmä. Yhteistyötä tehdään läheisesti myös ministeriöiden ja erilaisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Delegaateille ja heitä tukeville organisaatioille sovitaan selkeät, säännölliset yhteydenpidon tavat.

Delegaattien toimikausi alkaa 1.1.2025 ja kestää kaksi vuotta. Ensimmäisen vuoden ajan toimitaan ns. junioridelegaatin roolissa ja toinen vuosi taas vanhemman delegaatin roolissa uutta valittua delegaattia tukien ja mentoroiden. Delegaatit jakavat tehtäviä ja toimivat tiiviisti yhteistyössä keskenään. Perehdytys alkaa 29.-30.11.2024 yhteisillä starttipäivillä, joihin delegaattien odotetaan osallistuvan paikan päällä Helsingissä. 

Nuorisodelegaatit sitoutuvat osaltaan aktiivisesti edistämään Nuorisoalan arvoja: yhteistyö, yhdenvertaisuus, osallisuus ja kestävyys. Kyseessä on luottamustoimi, josta maksetaan pieni palkkio, jos rahoitus sen mahdollistaa. Tehtävästä aiheutuvat matka- ja majoituskulut korvataan.

Näin haet

Lähetä hakemus verkossa täällä: https://www.lyyti.in/delegaattirekry_2024

Liitä mukaan suomenkieliset liitteet:

  1. Motivaatiokirje (max. 1 x A4), jossa kerrot:
  • miksi haet pestiä
  • miksi juuri sinä olisit hyvä nuorisodelegaatti
  • mitä haluaisit delegaattina tehdä
  1. Ansioluettelosi (max 1 x A4), josta tulee ilmi koulutuksesi ja kokemuksesi
  2. Suosituskirje(et), järjestöstä tai muulta taholta, jossa olet toiminut nuorena aktiivina

Jos haet useampaa delegaattipestiä, voit jättää joko yhden yhteisen tai erilliset motivaatiokirjeet.

Kutsumme hakijoista haastateltavat kuhunkin positioon viikolla 42. Haastattelut järjestetään viikoilla 43 ja 44 joko paikan päällä Helsingin Pasilassa tai etätoteutuksella. Valintapäätökset jaetaan 20.11. Nuorisoalan hallituksen kokouksen jälkeen.

Hakijoiksi toivotaan eri-ikäisiä, eri sukupuolien edustajia sekä kieli-, kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Toteutamme valintaprosessissa positiivisen erityiskohtelun periaatetta. Positiivista erityiskohtelua sovelletaan silloin, kun hakijoina on yhtä päteviä tai vain vähäisessä määrin ansioiltaan toisistaan poikkeavia, joista toinen edustaa syrjinnän vaarassa olevaa ryhmää. Kerrothan hakemuksessasi, mikäli koet kuuluvasi johonkin vähemmistöryhmään ja toivot sen huomioimista valintaprosessissa.

Haku päättyy 13.10.2023 klo 23.59. Hakulomakkeessa sinua pyydetään mm. kertomaan ikäsi ja yhteystietosi, mihin tehtävään tai tehtäviin haet, suosittelijasi tiedot sekä mihin teemoihin haluaisit keskittyä. Suositusta varten tarvitset suosituskirjeen. Suosittelija voi olla esimerkiksi valtakunnallinen nuorisojärjestö, oma opiskelijakunta, seurakunta tai vaikkapa kunnan nuorisovaltuusto. Sama taho voi suositella myös useampaa hakijaa.

Nuorten YK-delegaatti

Nuorten YK-delegaatti edustaa nuoria YK:n yleiskokouksessa sekä osallistuu tiedotus-, vaikuttamis- ja edustustoimintaan kotimaassa ja maailmalla. Tehtävään sisältyy rahoituksen niin salliessa osallistuminen YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa syksyllä 2025 sekä muihin kansainvälisiin kokouksiin. Valitsemme nuorten YK-delegaatin yhteistyössä Suomen YK-liiton kanssa, ja siten delegaatti sitoutuu myös YK:n arvoihin. Vanhempana delegaattina toimii vuonna 2025 Adina Nivukoski.

Toivomme, että:

  • sinulla on kiinnostusta ja mahdollisesti aiempaa kokemusta YK-järjestöistä ja teemoista

Nuorten YK-delegaatin paikkaa hakiessa voit  ilmoittaa teemapainopisteen, jota haluaa edistää omalla delegaattikaudellasi. Aiemmin delegaattien teemoja ovat olleet mm. mielenterveys, urheilu ja rauha, maahanmuutto sekä sukupuolittunut väkivalta ja tasa-arvo. YK-delegaatille järjestetään perehdytys YK:n rakenteista ja toiminnasta delegaattikauden alussa.

Nuorten Unesco-delegaatti

Unesco on Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö, jonka tarkoituksena on kasvatuksen, tieteen ja kulttuurin avulla edistää rauhaa ja kansojenvälistä yhteistyötä. Nuorten Unesco-delegaatti osallistuu syksyllä 2025 Unescon yleiskokoukseen Pariisissa osana Suomen delegaatiota. Delegaatti osallistuu mahdollisuuksien mukaan myös Unescon nuorisofoorumiin sekä muuhun Unescoon liittyvään valmisteluun.

Nuorten Unesco-delegaatti on ollut kutsuttuna asiantuntijana Suomen Unesco-toimikunnan kokouksissa. Toimikunta koostuu koulutuksen, tieteen, viestinnän, ja kulttuurin asiatuntijoista, ja heidän kanssaan pääset syventymään näiden aihealueiden globaaleihin ja ajankohtaisiin kysymyksiin. Unesco-delegaattina pääset syventämään ja kehittämään yhteistyötä globaalin yleiskokouksen lisäksi erityisesti myös muiden pohjoismaiden nuorisodelegaattien kanssa. Vanhempana delegaattina toimii vuonna 2025 Kaarina Harkonmäki.

Toivomme, että:

  • sinulla on kokemusta tai kiinnostusta tiedekysymyksistä ja muista Unescon teemoista
  • olet kiinnostunut Unescon teemoista ja haluat olla vaikuttamassa erityisesti tiedepolitiikan kysymyksiin nuorten näkökulmasta

Nuorten EU-delegaatti

Nuorten EU-delegaatin tehtävään kuuluu nuorten äänen vahvistaminen EU-päätöksenteossa. Nuorten EU-delegaatti osallistuu EU:n nuorisokonferensseihin, kotimaiseen Eurooppafoorumiin ja muihin EU-tapahtumiin. Delegaatti käy dialogia muiden nuorten ja EU-päättäjien kanssa, edistää nuorten osallistumista EU:n päätöksentekoon sekä välittää tietoa EU:n ajankohtaisista asioista ja tapahtumista myös muille nuorille. Valitsemme nuorten EU-delegaatin yhteistyössä Eurooppanuorten kanssa. Vanhempana delegaattina toimii vuonna 2025 Eetu Leinonen.

Toivomme, että:

  • olet kiinnostunut EU:n päätöksenteosta
  • sinulla on jo jotain kokemusta EU-vaikuttamisesta
  • sinulla on innostusta kehittää EU-delegaattipestiä vaikuttavaksi tehtäväksi yhdessä muiden nuorten, Nuorisoalan ja muiden sidosryhmien kanssa

Nuorten ilmastodelegaatti

Nuorten ilmastodelegaatin tehtävänä on vahvistaa nuorten osallistumista ilmastopoliittiseen päätöksentekoon ja lisätä nuorten tietoutta ilmastokysymyksissä. Ilmastodelegaatti osallistuu rahoituksen niin salliessa YK:n ilmastokokoukseen syksyllä 2025 Brasiliassa osana Suomen delegaatiota. Lisäksi ilmastodelegaatit edustavat nuoria ja Nuorisoalaa erilaisissa ilmastotapahtumissa sekä mahdollisissa muissa kansainvälisissä kokouksissa. 

Ilmastodelegaatit käyvät dialogia paitsi päättäjien, myös muiden nuorten kanssa, ja nostavat nuorten ääntä esiin ilmastopolitiikkaan liittyvissä tilaisuuksissa. Odotamme ilmastodelegaatilta ilmastoasioista viestimistä nuorille. Ilmastokysymysten ohessa delegaatit voivat pyrkiä vaikuttamaan myös muuhun ympäristöpoliittiseen päätöksentekoon yhteistyössä luontodelegaattien kanssa. Vanhempana ilmastodelegaattina toimii vuonna 2025 Antti Regelin.

Toivomme, että:

  • sinulla on kiinnostusta ja mahdollisesti aiempaa kokemusta ilmasto- ja ympäristöasioista sekä halua vaikuttaa niihin

Nuorten luontodelegaatti

Nuorten luontodelegaatin tehtävänä on vahvistaa nuorten osallistumista luonnon monimuotoisuutta koskevassa päätöksenteossa ja lisätä nuorten tietoutta monimuotoisuuskysymyksissä. Luontodelegaatti osallistuu muun muassa kansallisen luonnon monimuotoisuuden strategian työryhmään, rahoituksen salliessa YK:n luontokokoukseen loppuvuonna 2026 sekä muihin kotimaisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin. Lisäksi luontodelegaatit osallistavat muita nuoria luontopoliittiseen päätöksentekoon. Luonnon monimuotoisuuskysymysten ohessa delegaatit voivat pyrkiä vaikuttamaan myös muuhun ympäristöpoliittiseen päätöksentekoon, esimerkiksi YK:n muovisopimukseen ja saasteisiin liittyvissä kokouksissa. Yhteistyötä tehdään myös ilmastodelegaattien kanssa. Vanhempana luontodelegaattina toimii vuonna 2025 Sara Yrjönmäki.

Toivomme, että:

  • sinulla on kiinnostusta ja mahdollisesti aiempaa kokemusta luonto- ja monimuotoisuusasioista sekä halua vaikuttaa niihin

Nuorten työelämädelegaatti

Valitsimme ensimmäistä kertaa nuorten työelämädelegaatin vuodelle 2023. Työelämädelegaatin tehtävä on siis yhä melko uusi, ja pääset itse kehittämään sitä. Delegaatin tehtäviin kuuluu mm. toimia nuorten työelämäkysymysten äänenkannattajana Suomessa ja lobata yhdessä Nuorisoalan toimiston asiantuntijan kanssa työelämädelegaateille pääsyä nuorten edustajaksi ILO:n kansainvälisessä työkonferenssissa. Teet yhteistyötä delegaattiparisi ja muiden delegaattien kanssa, verkostoidut muiden nuorten työelämäkysymyksiin liittyvien edustajien kanssa ja saat tukea myös Nuorisoalan asiantuntijalta. 

Vanhempana työelämädelegaattina toimii vuonna 2025 Milla Ristikangas.

Toivomme, että

  • sinulla on kiinnostusta ja mahdollisesti aiempaa kokemusta työelämän, työllisyyden tai työhyvinvoinnin kysymyksistä sekä halua vaikuttaa niihin
  • sinulla on intoa kehittää uutta delegaattipestiä vaikuttavaksi tehtäväksi yhteistyössä muiden nuorten, Nuorisoalan ja muiden sidosryhmien kanssa

Lisätietoja:

Laura Lamberg
Osallisuustyön päällikkö
laura.lamberg@nuorisoala.fi, +358 44 493 9629

Delegaatit
Instagram & TikTok: @nuorisodelegaatit

Nuorten YK-delegaatin osalta:

Rosa Puhakainen
Ihmisoikeusasiantuntija / Koulutustoiminnan vastaava, Suomen YK-liitto
rosa.puhakainen@ykliitto.fi, +358 44 781 0306


Katso myös