Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi jakoi Nuorisotyön viikolla neljä Nuori toimija -tunnustusta yhteisöille ja henkilöille, jotka ovat poikkeuksellisen ansiokkaasti edistäneet nuorten yhdenvertaisuutta, osallisuutta tai tehneet tuloksellista työtä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.
Nuori toimija -tunnustuksen saajat ovat:
-
Trasekin ja Seta ry:n Sukupuolitemppurata (yhdenvertaisuus)
-
nuorisotyöntekijä Hanna-Kaisa Lähde, Hamina (osallisuus)
-
Suomen Partiolaisten 100 uutta tapaa -hanke (syrjäytymisen ehkäisy)
-
Nuorisotyö raiteilla -hanke, Vantaa (uuden luominen ja kehittäminen)
Tunnustukset jaettiin Ratkaistaan Suomen suurin ongelma -tilaisuudessa pe 12.10. Allianssi-talolla Helsingissä. Tilaisuus ja tunnustusten jako liittyvät Nuorisotyön viikkoon, jota on vietetty valtakunnallisesti kuluvalla viikolla.
Tunnustuksensaajat perusteluineen:
Yhdenvertaisuus: Trasekin ja Setan Sukupuolitemppuradassa hyödynnetään pelillisyyttä
”Trasekin ja Setan kehittämä Sukupuolitemppurata on uudenlainen tapa tuoda esiin sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten kokemaa syrjintää ja ihmisoikeuksia. Sukupuolenkorjausprosessin ongelmia havainnollistava menetelmä hyödyntää pelillisyyttä tärkeän aiheen käsittelyssä. Menetelmän avulla ymmärrys translain ja sukupuolenkorjausprosessin ihmisoikeusrikkomuksista on levinnyt entistä laajemmalle.”
Osallisuus: Nuorten pitää tulla oikeasti kuulluiksi
”Nuorten osallisuuden vahvistaminen vaatii sitoutumista myös aikuisilta. Hamina on nostanut nuorten osallisuuden aivan uudelle tasolle. Nuoriso-ohjaaja Hanna-Kaisa Lähde on jo vuosien ajan edistänyt nuorten osallisuutta eri puolella Suomea. Hän on avarakatseinen ja aikaansa seuraava nuoriin uskoja. Viime vuosina Hanna-Kaisa on ollut aktiivisesti kehittämässä Haminan nuorisovaltuuston toimintaa ja vetänyt useita nuorten osallisuusprojekteja.
Hanna-Kaisa tähtää työssään koko ajan siihen, että nuoret tulevat oikeasti kuulluksi ja asiat etenevät niin virkamieshallintoon kuin päättäjille. Kaikessa osallisuustoiminnassa läpileikkaavana teemana on moniammatillisuus ja verkostotoiminta. Lisäksi kaikki kehitystyö on tehty yhdessä nuorten kanssa, mikä onkin osallisuudessa aivan ykkösjuttu.”
Syrjäytymisen ehkäisy: Sata uutta toiminnan muotoa harrastamiseen
”Nuorten syrjäytymisen syyt vaihtelevat alueittain, joten myös ratkaisuja on kehitettävä paikallisista lähtökohdista. Työn ei silti tarvitse olla silppuista, vaan sitä voi ja pitää johtaa keskitetysti ja yhteistyötä koordinoiden.
Tämän on oivaltanut ja siinä onnistunut Suomen Partiolaiset, jotka vuonna 2015 käynnistivät Sata uutta tapaa -hankkeen. Hankkeen tavoitteena on ollut luoda 100 uutta toiminnan muotoa, jotka vastaisivat erityisesti sellaisten lasten ja nuorten tarpeisiin, jotka eivät vielä harrasta mitään. Samalla on kokeiltu onnistuneesti kolmannella sektorilla vielä turhan harvinaista rahoitusohjausta, jossa rahaa on kohdennettu järjestön strategisia tavoitteita vastaaviin projekteihin.
Pitkälti Yhteisvastuu-keräyksen tuotoilla rahoitettu hankkeessa on tähän mennessä kehitetty ja kokeiltu ympäri Suomen 117 uutta tapaa ja mahdollistettu partioon osallistuminen sadoille uusille lapsille ja nuorille. Hankkeita on ideoitu ja toteutettu vapaaehtoisvoimin lippukunnissa ja piirijärjestöissä koko Suomessa. Suomen Partiolaisten toimistolla työtä on koordinoinut projektipäällikkö Saara Nykänen.”
Uuden luominen ja kehittäminen: Nuorisotyö raiteilla on jalkautuvaa nuorisotyötä
”Nuoret liikkuvat ja niin tekee myös Vantaan Nuorisotyö raiteilla -hanke, jossa nuorisotyöntekijäparit kohtaavat nuoria junissa, asemilla, asemanseuduilla, kauppakeskuksissa ja tapahtumissa. Nuorisotyö raiteilla -hanke startattiin Vantaalla vuonna 2015 vastaamaan uuden Kehäradan ja nuorten liikkumisen mukana syntyviin tarpeisiin. Jalkautuvan nuorisotyön malli vaatii erinomaista tilannetajua, ja työtä tehdään positiivisen kautta, joustavasti ja ennaltaehkäisevästi. Erityismaininta kuuluu Nuorisotyö raiteilla -työparille, Niina Koskelle ja Sauli Taipaleelle, jotka ovat kehittäneet ja edistäneet työmuotoa hankkeen alusta asti.”
Nuorisotyön viikolla 8.-14.10. on nostettu esiin nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi. Tänä vuonna on kerrottu erityisesti perusnuorisotyön positiivisista ja ennaltaehkäisevistä vaikutuksista, syrjäytymisen ehkäisystä sekä nuorisotyön erilaisista työmuodoista. Blogikirjoituksia nuorisotyöstä, nuorisoalan tarinoita sekä nuorisotyön menetelmiä löytyy nettisivuiltamme www.alli.fi/nuorisotyonviikko
Tilastotietoa nuorista, nuoruudesta ja nuorisotyöstä on koottu sivustolle www.alli.fi/nuoristasuomessa ja eduskuntapuolueiden ratkaisut nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn sivustolle www.suomensuurinongelma.fi