Eläkejärjestelmä saa päivityksen eläkeuudistuksessa, jonka neuvottelutuloksen tulisi olla valmis tammikuussa 2025. Eläkeneuvottelupöydissä ei kuitenkaan ole nuoria mukana. Tämän vuoksi nuorisojärjestöt ovat järjestäneet omat eläkeneuvottelunsa.
Uudistus tehdään, jotta työeläkejärjestelmän rahoituksen kestävyys voidaan varmistaa. Suomen hallitus on asettanut eläkeuudistuksen tavoitteeksi vahvistaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä 0,4 prosenttiyksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä vastaa noin miljardia euroa. Nuorten eläkeratkaisujen lähtökohta on sama.
Nuorten eläkeratkaisuissa esitetään esimerkiksi sukupolvirahastointia, jonka avulla eläkejärjestelmän tulevaisuus voidaan turvata. Sukupolvirahastointiin osallistuisivat niin nykyiset työssäkäyvät kuin eläkeläisetkin. Nuorisoalan näkemykset eläkeuudistukseen pohjautuvat vahvasti sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen, eriarvoisuuden vähentämiseen sekä kestävän eläkejärjestelmän säilyttämiseen myös tuleville sukupolville. Ajatuksena on, että eläkejärjestelmän kestävyyden varmistamiseen tulisi osallistua niin nuorten sukupolvien, nykyisten työssäkäyvien kuin nykyisten eläkeläistenkin.
Nuoret ovat eläkejärjestelmän rahoittajia, ja heidän täytyy voida luottaa siihen, että jonain päivänä he myös itse pääsevät eläkkeelle. Eläkejärjestelmän kestävyyttä uhkaa kuitenkin tällä hetkellä erityisesti huoltosuhteen heikentyminen, syntyvyyden lasku, heikko talouskasvu, nuorten heikentynyt kiinnittyminen työuralle varsinkin sen alkuvaiheessa sekä nuorten mielenterveyden kriisi.
“Eläkejärjestelmän uudistamisen keskiössä katseen tulee olla tiukasti tulevaisuudessa, eikä vain tämän päivän työssäkäyvien tai eläkeläisten eduissa. Järjestelmän on kohdeltava eri sukupolvia yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti, jotta se voisi olla laajasti hyväksytty ja kestävä, nyt ja jatkossa. Nuoria on kuultava uudistuksessa”, sanoo nuorisoalan kattojärjestön vaikuttamisen asiantuntija Titta Hiltunen.
Sosiaaliturvaministeri Grahn-Laasonen: ”Pidän huolen siitä, että nuorten neuvottelutulos raportoidaan eläkeneuvottelijoille”
Nuorten eläkeratkaisut julkistettiin neuvottelujen päätöstilaisuudessa. Tilaisuudessa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen peräänkuulutti peräänkuulutti sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta eläkeuudistuksessa..
”Tämä prosessi on varmasti lisännyt kiinnostusta ja tuntemusta eläkejärjestelmää kohtaan nuorten parissa. Ennen kaikkea neuvottelutulos on nostamassa sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta keskusteluun ja se on todella suuri ja tärkeä arvo. Meidän on syytä ottaa tosissaan nuorten kokema huoli eläkejärjestelmää kohtaan ja varmistaa se, että myös tulevaisuudessa suomalainen eläkejärjestelmä on kansainvälisestä näkökulmasta luotettava”, Grahn-Laasonen sanoo.
Ministeri päätti puheensa luvaten, että nuorten neuvottelutulos viedään myös varsinaisiin eläkeneuvotteluihin.
“Nyt työn alla olevassa eläkeuudistuksessa ollaan tärkeiden kysymysten äärellä – kuinka päästään vaadittuihin tuloksiin sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus huomioiden. Osaltani pidän huolen siitä, että nuorten neuvottelutulos raportoidaan eläkeneuvottelijoille”.
Tutustu kaikkiin nuorten eläkeneuvottelujen esittämiin ratkaisuihin: Nuorisoalan ratkaisut eläkejärjestelmän uudistamiseksi.
Syvemmin aiheeseen voi tutustua lukemalla myös Nuorisoalan eläkeratkaisujen taustapaperin.
Nuorten Eläkeneuvottelujen lopputuloksen ovat hyväksyneet seuraavat järjestöt:
Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry
Suomen Lukiolaisten Liitto
Suomen Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry
Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry
Suomen Ylioppilaskuntien Liitto (SYL) ry.
Lisätietoja
Titta Hiltunen
Vaikuttamisen asiantuntija
Suomen nuorisoalan kattojärjestö
044 9010 519
titta.hiltunen@nuorisoala.fi