Uutiset

Nuorisoala esittää todellisia vaihtoehtoja, eläkeläisten edustajat haavekuvia – kannustamme eläkeneuvottelijoita rohkeuteen

Uutiset 8.11.2024

Suomessa tehdään parhaillaan eläkeuudistusta. Nuorisoala sai kutsun tulla kuultavaksi neuvotteluryhmään nuorten ratkaisuista – kiitos siitä. Nuoret ovat eläkejärjestelmän rahoittajia ja heidän täytyy voida luottaa siihen, että jonain päivänä he myös itse pääsevät eläkkeelle. Siksi nuorten kuuleminen on erityisen oleellista järjestelmää uudistettaessa.

Samassa tilaisuudessa kuultiin myös eläkeläisten edustajia. Eläkeläiset eivät toistaiseksi ole esittäneet keinoja, joilla saavutettaisiin eläkeuudistukselle asetettu tehtävänanto eli julkisen talouden vahvistaminen noin miljardilla eurolla. Sen sijaan Eläkeläisliittojen etujärjestö Eetu ry on keskittynyt esittämään toiveita eläkkeensaajien aseman parantamisesta nuorten kustannuksella. Nuorisoala sen sijaan lähtee siitä, että eläkejärjestelmän kestävyys on turvattava ja on siksi tehnyt kattavan ratkaisupaketin, jonka eri ehdotuksia Eläketurvakeskus on arvioinut. 

Vastikään Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry otti kantaa eläkeuudistukseen toteamalla, että Suomessa tulisi tehdä perusteellinen selvitys sukupolvien välisistä tulonsiirroista kuten opintotuesta, ilmaisesta koulutuksesta, lapsilisistä ja verotuksesta. Nuorisoala haluaa puolestaan nostaa esille, että suomalainen hyvinvointivaltio on kyllä tukenut myös nykyisiä eläkeläisiä heidän elinkaarensa aikana ja tukee yhä edelleen, etenkin korkeiden sote-kustannusten myötä. Lisäksi nuoret perivät edellisiltä sukupolvilta ympäristökriisin ja nilkuttavan hyvinvointivaltion taakakseen. Jos tulonsiirroista halutaan puhua, on tunnustettava se tosiasia, että keskimääräinen työeläkemaksu on nuorilla sukupolvilla korkeampi samoin kuin eläkeikä. Saatujen eläke-etuuksien suhde maksettuihin maksuihin tulee arvioiden mukaan olemaan alempi kuin vanhemmilla sukupolvilla.  

Keskustelu sukupolvien välisistä tulonsiirroista ei myöskään varsinaisesti liity käsillä olevaan eläkeuudistukseen, sillä työeläkejärjestelmän rahoitus on erillään hyvinvointivaltion palveluiden rahoituksesta. 

Eläkeneuvotteluissa päätetään jokaisen suomalaisen rahoista

Eläkeneuvottelutuloksen tulisi olla valmis jo tammikuussa 2025. Työeläkejärjestelmän uudistamista selvittävä työryhmä on kolmikantainen, eli se koostuu valtion, työnantajien ja ammattiyhdistysliikkeen edustajista.

Kuulemisessa nostimme esille nuorten eläkeratkaisuja, jotka neuvoteltiin nuorisojärjestöjen kesken kesällä. Ratkaisuihin sisältyy esimerkiksi sukupolvirahastointi, jonka avulla eläkejärjestelmän tulevaisuus voidaan turvata. Sukupolvirahastoinnissa työeläkeindeksi jäädytettäisiin kunnes tavoite eli 10 miljardia on saatu kasaan. Näistä rahoista valtaosa jäisi puskurirahoiksi tulevaisuutta varten, jotta eläkejärjestelmä kestää historiallisen pienet ikäluokat.

“Samalla nuoret ovat halunneet ratkaisuillaan turvata myös esimerkiksi tutkinnoista kertyvien eläke-etuuksien tulevaisuuden ja siten suomalaisen korkeakoulutuksen ja korkean osaamisen myönteisen kehityksen” toteaa myös kuulemiseen osallistunut Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalipolitiikan asiantuntija Henri Kontkin.

Nuorisoalan näkemykset eläkeuudistukseen pohjautuvat vahvasti sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen ja kestävän eläkejärjestelmän säilyttämiseen myös vielä syntymättömille sukupolville.

“Nuorisoalan lähtökohtana on, että eläkejärjestelmän kestävyyden varmistamiseen tulisi osallistua niin nuorten sukupolvien, nykyisten työssäkäyvien kuin nykyisten eläkeläistenkin. Eläkemaksujen maksajien sekä myös median kannattaisi havahtua eläkepommiin, joka nuoria ja koko Suomea uhkaa“, linjaa Nuorisoalan vaikuttamisen asiantuntija Titta Hiltunen.

Tutustu kaikkiin nuorten eläkeneuvottelujen esittämiin ratkaisuihin: Nuorisoalan ratkaisut eläkejärjestelmän uudistamiseksi.

Syvemmin aiheeseen voi tutustua lukemalla myös Nuorisoalan eläkeratkaisujen taustapaperin.

Lisätietoja
Titta Hiltunen
Vaikuttamisen asiantuntija
titta.hiltunen@nuorisoala.fi


Katso myös