Kannanotot

Nuorisoalan kattojärjestö: Suomalaisten osaaminen hupenee – tarvitsemme nuorten tulevaisuustakuun

Uutiset 11.10.2022

Tuoreen OECD-vertailun mukaan Suomen koulutustaso suhteessa muihin maihin on laskenut. Vuosituhannen kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana korkea-asteen koulutettujen osuus 25–34-vuotiaista nousi OECD-alueella 27 prosentista 48 prosenttiin. Suomessa korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus on pysytellyt noin 40 prosentissa. 

“Suomalaisten nuorten osaaminen on saatava nousuun. Seuraavalla vaalikaudella on välttämätöntä lähteä rakentamaan tietä kohti koulutuspoliittisessa selonteossakin asetettua tavoitetta, jonka mukaan korkeakoulutettujen määrä nostetaan 50 prosenttiin ikäluokasta. Se vaatii koulutuksen resurssien turvaamisen vähintään muiden Pohjoismaiden rahoitusta vastaavalle tasolle”, vaatii vaikuttamistyön päällikkö Katja Asikainen Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssista.

Nuorten ikäluokkien koko pienenee jatkuvasti. 2000-luvulla syntyy noin puolet vähemmän lapsia kuin 50 vuotta aiemmin. Samalla työkyvyttömien nuorten määrä lisääntyy. Suomessa on tällä hetkellä noin 60 000 syrjään jätettyä nuorta, ja jopa joka neljäs nuori kärsii mielenterveyden häiriöistä.

“Hallituksen unohtama nuorisotakuu kaipaa arvonpalautuksen ja päivityksen koronapandemian jälkeiseen aikaan. Ehdotamme Suomeen nuorten tulevaisuustakuuta, joka kattaa niin koulutukseen, nuorten mielenterveyteen kuin työllisyystoimiin liittyvät ratkaisut ja joille osoitetaan riittävät resurssit. Ilman nuoria meillä ei ole tulevaisuuden osaajia ja ammattilaisia”, Asikainen muistuttaa.

Tutustu Allianssin kaikkiin eduskuntavaalitavoitteisiin täältä.

Lisätietoja:

Katja Asikainen, vaikuttamistyön päällikkö
katja.asikainen@nuorisoala.fi
044 31 41 324

Salla Merikukka, viestintäpäällikkö
salla.merikukka@nuorisoala.fi
040 5278 518

Katso myös