Uutiset

Nuorisoalan toimijat muistuttavat päättäjiä: Tältä näyttäisi Suomi ilman nuorisotyötä

Uutiset 5.9.2023

Kevään eduskuntavaalien alla kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta linjasivat nuorisoalan kattojärjestön kyselyssä, ettei nuorisotyöstä tai nuorten palveluista tule leikata, vaikka valtion menoja vähennettäisiin merkittävästi. Nyt nuorisotyön määrärahoihin ehdotetaan kuitenkin kolmen miljoonan euron leikkauksia, vaikka samaan aikaan opetus- ja kulttuuriministeriön kokonaisbudjetti kasvaa. 

Suomen suurin velka on nuorten hyvinvointi- ja yhteisöllisyysvelka. Tätä velkaa pitäisi torjua viimeistään nyt, ja nuoria priorisoida kaikessa päätöksenteossa: se on sekä inhimillisesti oikein että johdonmukaista. Hyvinvoivista nuorista kasvaa hyvinvoivia aikuisia – valtiontalouden näkökulmasta tuottavia kansalaisia. Jos taas nuorten pahoinvointi lisääntyy, tulevaisuudessa ei riitä nettomaksajia.

Nuorisoalan toimijat päättivätkin kertoa maamme päättäjille somessa, miltä näyttäisi Suomi ilman nuorisotyötä: 

“Etsivän nuorisotyön näkökulmasta valtiovarainministerin esittämät leikkaukset tarkoittaisivat konkreettisesti noin 4 000 nuoren saaman tuen lakkaamista. Ilman etsivää nuorisotyötä yhä useampi nuori jää kotiin. Syrjäytyminen lisääntyy ja siihen liittyvät kustannukset kasvavat.”

“Ilman partioharrastusta 50 000 lasta ja nuorta jäisi ilman uusien asioiden oppimista, seikkailuja niin kotona kuin maailmalla ja yhteisöä, joka parhaimmassa tapauksessa kannattelee läpi elämän.”

“4H:n kautta työllistyi yli 6 200 nuorta, joista suurimmalle osalle kyseessä oli ensimmäinen kesätyö. 4H-yrittäjänä toimi 2 050 nuorta. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 3,27 miljoonaa euroa. Ilman 4H:ta tämä kaikki jäisi tekemättä.”

“Ilman nuorisokeskuksia nuorilta jäisi puuttumaan 409 000 kasvattavaa kokemusta.”

“Nuorilta leikkaaminen olisi erittäin lyhytnäköistä etenkin nyt, kun nuorten mielenterveysongelmat sekä yksinäisyys kasvavat. Ilman setlementtien tekemää nuorisotyötä 40 000 lasta ja nuorta jäisi ilman lähiyhteisöä, jossa saa kasvaa omana itsenään ja oppia myös työelämässä tarvittavia taitoja.”

“Ilman nuorten mahdollisuuksia osallistua ja harrastaa syntyy yhä laajempi ongelma ja kalliimpi lasku. Ilman työtämme moni nuori jäisi ilman turvallista aikuista, harrastusta ja uskoa tulevaisuuteen.Valtakunnallisesti YMCA:n toiminnassa on mukana 12 650 nuorta.”

“Ilman palveluoperaatio Saappaan vapaaehtoisia 22 000 nuorta jäisi ilman kohtaamista turvalliseksi tunnistettavan aikuisen kanssa kouluissa, kaduilla, netissä ja festareilla.”

“Ilman SAMOKin ja opiskelijakuntien tekemää työtä opiskelijoiden yhteisöllisyys vähenisi ja yksinäisyys lisääntyisi entisestään.”

Nuorisoalan toimijat muistuttavat päättäjiä siitä, että tulevaisuuden Suomi voi tasan yhtä hyvin kuin nykypäivän nuoret. Ilman nuoria meillä ei ole mitään – ei veronmaksajia, ei uusien innovaatioiden luojia, ei vastuunkantajia, ei vanhemmista ikäpolvista huolehtijoita. Nuorten laiminlyömisellä on kohtalokkaat seuraukset paitsi inhimillisesti, myös kansantaloudellisesti. Ilman nuorisoalaa meillä ei ole hyvinvoivia nuoria. 

“Meidän nuoremme ansaitsevat tukea, ei leikkauksia. Suomen hallitus, ettehän leikkaa nuorilta?”, nuorisoalan toimijat kysyvät. 

Nuorisoalan toimijat kertovat nuorisotyön vaikuttavuudesta somessa tunnisteen #SuomiIlmanNuorisotyötä alla.

Katso myös