Tällä viikolla vietetään Nuorisovaaleja. Nuorisovaaleilla on pitkä historia: Äänestyksen harjoittelemista tiedetään järjestetyn jo 1960-luvulla, nykyisen kaltaisia nuorisovaaleja taas on järjestetty 90-luvulta lähtien aina valtakunnallisten vaalien yhteydessä. Tänä vuonna mukana on noin 430 nuorten ryhmää, koulua ja oppilaitosta, ja niistä noin neljännes äänestää poikkeusajan hengessä diginä.
Katajanokan ala-asteen koulun luokanopettaja Sanna Hoffren oli mukana järjestämässä Nuorisovaaleja ensimmäistä kertaa:
“Tämä oli koulullamme ensimmäinen kerta, mutta todennäköisesti ei viimeinen. Ensi vuonna varmasti taas aulamme täyttyy innokkaista ja jännittyneistä pikku äänestäjistä! Nuorisovaalit tuntui heti innostavalta jutulta, sillä materiaalia tuntui olevan hyvin tarjolla. Mahdollisimman kattavat materiaalipaketit ja uudet ideat innostavat aina mukaan kokeilemaan”, kommentoi Hoffren.
Hoffrenin mukaan oppilaat olivat todella innostuneita ja ottivat vaalit vakavissaan. Puolueita ja ehdokkaita tutkittiin tarkasti, eikä lappuihin tullut minkäänlaisia höpö höpö -ääniä.
“Tunnelma oli innostunut ja vaaleista vastannut 6. luokka otti homman haltuun hienosti. He jaksoivat innostua puuhasta koko koulupäivän ajan. Jopa niin paljon, ettei välitunnillekaan olisi maltettu lähteä!”
Helpomman vaaliprosessista olisi Hoffrenin mielestä tehnyt se, jos Nuorten vaalikoneen tuloksista olisi löytynyt ehdokasnumero. Nyt ehdokasnumerot annettiin kunnissa Nuorisovaaleja edeltävän perjantaina, joten monet ehdokkaat eivät olleet ehtineet ehdokasnumeroaan vaalikoneeseen päivittää.
“Tämä aiheutti hieman ruuhkia itse äänestystilanteessa, kun pienet oppilaat tulivat paikalle ehdokkaan nimen kanssa, ja jos ei ollut huomannut ottaa ylös puoluetta, kesti oikean ehdokasnumeron löytyminen. Tähän emme olleet osanneet varautua riittävän usealla ehdokaslistalla, mutta tämäkin homma lutviutui pikaratkaisulla ja terävien oppilaiden ansiosta”, Hoffren iloitsee.
Hoffren suosittelee lämpimästi kollegojaan lähtemään mukaan Nuorisovaalien järjestämiseen:
“Materiaalipankki on kattava, joten opettajan ei itse tarvitse nähdä valtavasti vaivaa homman eteen. Vaalien ympärille saa koottua hienon ja pidempiaikaisemmankin projektin, jos niin tahtoo. Oppilaiden vaali- ja äänestysinto olivat aivan ihanaa!”
Sanna Hoffrenille ensimmäinen kokemus Nuorisovaaleista jäi positiiviseksi, ja hän aikookin järjestää vaaleja koulussa jatkossakin.
“Nuorisovaalien järjestäminen oli kivaa ja palkitsevaa puuhaa. Materiaalit olivat todella kivasti koostettu ja helposti käytettävissä. Allianssilta tuli myös mukavan paljon infoa ja vinkkejä vaalien järjestämiseen sekä aiheen käsittelyyn. Vaikka vaalit osuivat poikkeusvuonna samalle viikolle kevään loppuarviointien kanssa ja tuntui, että aika loppuu kesken, oli vaalien järjestäminen lopulta hyvin vaivatonta ja nopeaa”, hän toteaa.