Uutiset

Nuorten vaaleihin ilmoittautui ennätysmäärä osallistujia – huima nousu erityisesti ammatillisten oppilaitosten osallistumisessa

Uutiset 16.2.2023

Ennätyksellisen moni nuori saa tänä keväänä harjoitella äänestämistä Nuorten vaaleissa. Nuorten vaalit järjestetään tänä vuonna 228 kunnassa ja järjestäviä tahoja on ennätykselliset 895.  

Nuorten vaalit on demokratiakasvatuksen työkalu, jossa nuoret pääsevät tutustumaan vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä. Järjestäjäksi ovat voineet ilmoittautua koulut ja oppilaitokset, harrastusjärjestöt sekä nuorisotoimintaa tekevät tahot, kuten nuorisotalot ja partiolippukunnat. 

“Iloitsemme siitä, miten laajasti Nuorten vaalien merkitys on ymmärretty. Koulujen ja oppilaitosten demokratiakasvatuksella voidaan vähentää eriarvoisuutta sen välillä, miten nuoret ymmärtävät yhteiskuntaa ja kokevat voivansa vaikuttaa siihen. Työtä kuitenkin riittää, jotta ihan jokainen nuori pääsee osaksi konkreettista demokratiakasvatusta. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa jokaisessa kunnassa sitoudutaan järjestämään Nuorten vaalit”, painottaa Allianssin nuorten osallisuuden asiantuntija Silja Uusikangas.

Nuorten vaalit järjestetään tänä keväänä 73 %:ssa Suomen kunnista. Järjestäjänä on 148 1.-6. luokkaa, 425 7.-9. luokkaa, 222 lukiota, 65 ammatillista oppilaitosta, 20 nuorisovaltuustoa ja 15 muuta nuorten kanssa toimivaa tahoa, kuten nuorten työpajaa ja seurakunnan nuorisotyötä. 

Vuoden 2023 Nuorten tavoitteena oli saada mukaan aiempaa enemmän ammatillisia oppilaitoksia. Tavoitteeseen pääsemiseksi yhteistyötä on tehty muun muassa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n kanssa. Yhteistyö kantoi hedelmää: Nuorten vaaleihin ilmoittautui 65 ammatillista oppilaitosta. Nousu on 67 % verrattuna kuntavaaleihin vuonna 2021, jolloin vaaleihin osallistui 39 ammatillista oppilaitosta.

“Yhteisten asioiden hoitaminen on tärkeää, ja jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä. Nuorten vaaleissa äänestäminen on hyvä keino tutustua siihen, miten äänestäminen käytännössä toimii. Ja me puolueiden puheenjohtajat kyllä seuraamme tarkasti Nuorten vaalien äänestystulosta. Sen tulokset kertovat paljon siitä, mitä nuoret pitävät tärkeänä”, kertoo pääministeri Sanna Marin Allianssin blogissa. Puoluejohtajien blogitekstit ovat osa tämän vuoden Nuorten vaalien järjestäjien materiaaleja.

Nuorten vaalit järjestetään tänä vuonna kevään eduskuntavaalien yhteydessä 6.–17.3.2023 välillä. Nuorten vaalien tulokset julkaistaan tiistaina 21.3.2023 yhteistyössä YLEn kanssa. Nuorten vaaleista on viestitty yhteistyössä Kuntaliiton, AMKE:n, Opetushallituksen ja Allianssin jäsenjärjestöjen kanssa.  

Lisätietoja:

Paiju Pajunen, eduskuntavaalien projektipäällikkö
paiju.pajunen@nuorisoala.fi
050 4007 200

Silja Uusikangas, nuorten osallisuuden asiantuntija
silja.uusikangas@nuorisoala.fi
044 7870 880

Katso myös