Osallisuuden tuoreet tiedot ja uudet tuulet – NUORI2020-päivien 18 osallisuusohjelmaa

Uutiset 29.11.2019

NUORI2020 – valtakunnallisilla kasvatuksen ja nuorisotyön päivillä 14.-16.1.2020 kuullaan ja koetaan tuntitolkulla osallisuusaiheista ohjelmaa. Tampere-talolla järjestettävillä päivillä käsitellään nuorten osallisuutta laajasti niin oman lähiyhteisössä toimimisen kuin valtakunnan politiikassakin kuulluksi tulemisen näkökulmista.

Osallisuusasiantuntijamme Virva Viljanen koosti tärppilistan 18 kiinnostavasta ohjelmanumerosta Nuori2020-tapahtumassa. Näissä työpajoissa, verkostotapaamisissa ja koulutuksissa oppii varmasti uutta ja pääsee jakamaan muille kokemuksia siitä, miten omassa organisaatiossa tehdään nuorten osallisuutta.

Tutustu koko NUORI2020 ohjelmaan ja hanki liput täältä!
 

Tiistai 14.1.2020

12.30-13.30 Osallisuuden vahvistajat -verkoston tapaaminen
Osallisuuden vahvistajat -verkosto on nuorisoalan ammattilaisverkosto, joka kokoaa yhteen osallisuuden parissa työskentelevät useamman kerran vuodessa. Verkostossa voit jakaa tietoa ja kokemuksia rennosti lounaan yhteydessä. Tervetuloa mukaan!

13-14.30  Hanki (hyvä) elämä! – välineitä itsenäistymiseen, Duetto 1  
Nuori kirkko ry JA Oma plääni-valmennus / PKS Nuorisoasunnot ry

Oman elämäsi Jedi-kurssin välineillä ja Oma plääni -valmennuksella hyvään elämään! Tule kuulemaan, kun valmennuksen nuoret kertovat omalla äänellään kokemuksistaan, kun oma plääni on ollut hukassa. Ohjelmassa tutustut samalla uusiin itsenäistymisen menetelmiin, jotka sopivat eri toimijoiden ja myös oppilaitosten käyttöön.

15-16   Ilmastotoivo – välineitä kasvatukseen, Pieni Sali  
WWF, Nuori kirkko ry, Kirkkohallitus

Kanava tarjoaa kasvatusalan työntekijöille tietoa ja välineitä lasten ja nuorten ilmastotunteiden kohtaamiseen sekä lasten ja nuorten aktiivisen toimijuuden vahvistamiseen. Kanavassa esitellään aihepiiriin liittyvää tutkittua tietoa sekä esitellään konkreettisia malleja kuinka ilmastotoivon näkökulmia voi käsitellä yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Tilaisuudessa lanseerataan Vihreät riparit 2.0 -kampanja. Kanavaa ovat toteuttamassa WWF, Kirkkohallitus ja Nuori kirkko ry.

15-16   Kansalaistoiminnan kolme kultaista onnistujaa, Duetto 2  
Allianssi

Tule inspiroitumaan kansalaistoiminnan onnistumisista! Maria Teikari puhuu naisten työelämäverkosto Ompeluseuran luomisesta, Nuorten Agenda2030 -ryhmästä Riina Pursiainen kertoo nuorten ryhmän noususta kestävän kehityksen asiantuntijaksi ja kansanedustaja Iiris Suomela avaa Suostumus2018-kampanjaa.

16.30-18   Lukiolaiset lukiolaisten asialla – malleja vertaisoppimiseen ja johtamiseen, Opus 1-2
Suomen Lukiolaisten Liitto ry

Lukiolaisten toiminta perustuu vertaisoppimiseen ja -johtamiseen. Tule kuulemaan miten tätä toteutetaan käytännössä ja nappaamaan parhaat ideat päältä.

17.15-18   VANUPO ja 2000, Sonaatti 2  
Humak

Humakin lehtorit Maarit Honkonen-Seppälä Jyväskylästä ja Kari Keuru Kuopiosta sekä yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat toimivat lähes 2000 suomalaisen nuoren kuriireina. Neljä kantaa ja kulmaa eli nuorten, työelämän, hallinnon ja oppilaitoksen näkemyksiä VANUPOsta ja nuorten kuulemisesta.

16.30-18   Inclusion and Activities for Culturally Diverse Youth Groups, Riffi  
ICY Intercultural Competence for Youth workers, YMCA Helsinki

Participatory workshop on inclusive methods and activities for diverse youth groups. Methods collected and tested by ICY Erasmus+ project partners from Belgium, Finland, Netherlands, and Spain.

 

Keskiviikko 15.1.2020

11-12   Nuoret haluavat vaikuttaa – keinoja ja välineitä työsi tueksi. Sonaatti 1  
Osallisuuden vahvistajat -verkosto

Työpajassa tutustutaan osallisuuden ja vaikuttamisen työkaluihin ja ideoidaan nuorten sparraamana työkaluja sinne, mistä niitä puuttuu. Vaikuta ja vastaa 51.fi/nuoretjaosallisuus . Laitetaan hyvät käytännöt kiertoon! 

11-12   Toinen aste sujuvaksi, Sopraano  
OSKU ry, Suomen Lukiolaisten Liitto ry

Tervetuloa auttamaan poliitikkoja tekemään toisesta asteesta sujuvampaa! Tämän ohjelman aikana käännämme roolit toisinpäin – gameshow style. Amikset ja lukiolaiset kertovat toisen asteen haasteista, ja heitetään pallo päättäjille. Päättäjillä on ongelmaratkaisuapuna vain toisensa ja yleisö, jonka palaute ja kommentit otetaan huomioon ratkaisuissa. Tule mukaan tekemään toisen asteen koulutuksesta entistä parempi, jakaamalla omaa osaamistasi ja oppimalla uutta!

12.30-13.30   Osallisuus pelittää, toiminta vaikuttaa – case Vaikuta! -teemapäivä, Opus 1-2  
Nuorten Suomi, Tampereen kaupungin nuorisopalvelut, Nuortenääni Pirkanmaalla sekä Keuruun nuorisopalvelut

Työpajassa tutustutaan Vaikuta! -teemapäivään, jossa on hyödynnetty pelillisiä menetelmiä. Vaikuta! -peli on seppo.io -alustalle rakennettu joukkuekisailu, jonka tavoitteena on innostaa ja kannustaa nuoria vaikuttamaan. Osallistujat kuulevat kokemuksia eri kunnissa ja oppilaitoksissa järjestetyistä Vaikuta! -teemapäivistä. Työpajassa pääsee itse pelaamaan demopeliä sekä pohtimaan miten soveltuisi omaan työhön.

12.30-13.30   Ilmastoahdistuksesta aktiiviseen toimijuuteen, Iso sali  
WWF

Suurin osa suomalaisista nuorista kokee turvattomuutta ilmastonmuutoksen takia. Paras lääke ahdistukseen on toiminta. Tule kuulemaan ja keskustelemaan siitä, miten voit omassa työssäsi tukea nuoria ja antaa mahdollisuuden aktiiviseen ympäristötoimijuuteen.

14-15.30   Nuoret ja tutkijat kumppaneina – ALL-YOUTH-mallit esittelyssä,Tampereen Yliopisto: L, Väinö Linna  
Tampereen yliopisto/ ALL-YOUTH-tutkimushanke

Esittelyssä monitieteinen tutkimushanke, joka tutkii nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen kykyjä ja esteitä sekä sitä, kuinka kestävää tulevaisuutta voitaisiin rakentaa. Luvassa tutkimushankkeen yhteistyömallejen esittely nuorten, ammattilaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa. 

14-15.30   Maahanmuuttajataustaisten nuorten osallistumisen esteet ja niiden ylittäminen, Sonaatti 2
Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi, Plan Suomi

Allianssin ja PLANin yhteistyönä toteuttama ohjelma tarjoaa tietoa ja konkreettisia työkaluja maahanmuuttajanuorten oman toimijuuden vahvistamiseen. Ohjelma on yhdistelmä tiukkaa faktaa nuorten kohtaamista osallistumisen esteistä yhteiskunnassa ja työpajatyöskentelyä, jossa puhutaan esimerkkien kautta rasismista, toimintaan sitouttamisesta ja demokratiataitojen opettelusta.

16-17.30   Nuorten vaikuttajaryhmät seurakunnissa – apua, ideoita ja malleja, Opus 1-2  
Kirkkohallitus ja Nuorikirkko

Uusi kirkkojärjestys edellyttää nuorten vaikuttajaryhmien perustamista seurakuntiin. Miten homma hoidetaan? Tule kuulolle. Asiantuntijoina: Tarja Liljendahl/Nuori kirkko, Sirpa Syrjä ja Jarmo Kokkonen/kirkkohallitus

 

Torstai 16.1.2020

11-12   Nuorten osallisuuden laatukriteerit kunnille, Riffi  
Kehittämiskeskus Opinkirjo

Nuorten osallisuuden vahvistamiseksi tehdyt laatukriteerit auttavat arvioimaan osallisuutta kunnissa. Pääset tutustumaan kriteereihin ja kehittämistä tukevaan työkaluun sekä keskustelemaan aiheesta

12.30-13.30   Miten ja missä kanavissa nuoret tavoitetaan vuonna 2020?, Iso sali  
Demi & Z Lab / A-lehdet

Millaisia sisältöjä ja tarinallistamisen keinoja nuorisoalan toimijat, kasvatustyöntekijät ja päättäjät voivat käyttää tavoittaakseen, puhutellakseen ja osallistaakseen nuorten kohderyhmän? Puheenvuorossa pureudutaan tämän hetken kiinnostavimpiin some-palveluihin ja niiden tuomiin mahdollisuuksiin niin tarinankerronnan kuin osallistamisen näkökulmasta

12.30-13.30   Yhteiskehittämistä kuulemisen sijaan, Duetto 2  
Kuntaliitto ja Turun kaupunki

Nuorten kuulemisen sijaan heidät tulisi ottaa mukaan ideoimaan, valmistelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan heitä itseään koskevia palveluita. Turussa pilotointiin kehittämistä, jossa vaikeasti tavoitettavien nuorten palveluja ja hyvinvointia kehitettiin yhdessä nuorten ja eri ammattilaisten kanssa.

12.30-13.30   Sitra Lab – Miten tartumme lasten ja nuorten eriarvoisuuteen?, Sorsapuistosali  
Sitra Lab 

Einsteinin käyttäisi vaikean haasteen ratkaisemiseen olevasta tunnista 55 minuuttia ongelman ymmärtämiseen ja 5 minuuttia ratkaisun kehittämiseen. Sitran tulevaisuuslaboratorio seuraa Einsteinin kaavaa, mutta lisää päälle useamman tunnin kokeilemista. Tule kuulemaan miten systeemi- ja tulevaisuusajattelua voidaan soveltaa lasten ja nuorten eriarvoisuuden kiperään kysymykseen ja millaisin kokeilun tulevaisuuslabra lähti taklaamaan haastetta.

 

NUORI2020 – valtakunnalliset kasvatuksen ja nuorisotyön päivät järjestetään Tampereella 14.-16.1.2020. Tapahtuma tarjoaa niin kirkon, kuntien, kuin järjestöjenkin nuorisoalan ammattilaisille, vaikuttajille ja toimijoille paikan verkostoitua, innostua ja kehittää osaamistaan. Tapahtumaan odotetaan jopa 3000 osallistujaa.


Avainsanat: