Nuorisoala järjestää demokratiakasvatustapahtuma Politiikkaviikon sekä Nuorten vaalit 24.–28.3.2025. Politiikkaviikon teemana on politiikka lähellä nuorten arkielämää ja viikon teema liittyy vahvasti keväällä järjestettäviin kunta- ja aluevaaleihin. Tapahtumassa on erityinen painotus medialukutaitoon sekä media- ja demokratiakasvatuksen yhdistämiseen. Viikko huipentuu Nuorten vaalien valtakunnallisen äänestystuloksen julkistamiseen tiistaina 1.4.2025.
Ennen kunta- ja aluevaaleja järjestettävät Politiikkaviikko ja Nuorten vaalit ovat käynnissä ympäri Suomea yli 200 kunnassa. Demokratiakasvatukselliset tapahtumat ovat keränneet yli 650 osallistujatahoa edistämään nuorten yhteiskunnallista osallistumista.
“On hienoa saada näin laaja joukko nuorten kanssa työskenteleviä tahoja yhteen edistämään demokratiakasvatusta ja edistämän nuorten osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun. Näillä teemoilla on erityistä painoarvoa juuri tänä keväänä, kun kunta- ja aluevaalit järjestetään ensimmäistä kertaa yhtä aikaa. Nuorille on tärkeää jakaa tietoa ja antaa eväitä yhteiskunnalliseen toimintaan ja vahvistaa näin heidän sisäistä kansalaispätevyyttään”, Nuorten vaalien ja Politiikkaviikon projektipäällikkö Silja Porkkala toteaa.
Politiikkaviikon opetusmateriaaleja toteutettiin yhteistyössä eri tahojen kanssa
Osa Politiikkaviikon opetusmateriaaleista on keväällä 2025 totetutettu yhteistyössä eri yhteistyötahojen kanssa. Politiikkaviikon hyvinvointialueita käsittelevä kokonaisuus sisältää Aluevaalit 2025 -pelin, jonka tarkoituksena on tarjota tietoa hyvinvointialueista ja aluevaaleista, niihin liittyvistä käytännöistä sekä äänestysprosessista. Pelin on toteuttanut Kohti nuorten hyvinvointialuetta -hanke.
Politiikkaviikon osana toteutetaan myös kirjastoille tarkoitettu työpajakokonaisuus, joka keskittyy erityisesti nuorten medialukutaitoon vaaliviestinnässä sekä media- ja demokratiakasvatuksen yhdistämiseen. Työpajat käsittelevät poliittista viestintää ja sosiaalisen median kuplautumista ja polarisaatiosta. Harjoitusten tarkoituksena on kehittää medialukutaitoa sekä kriittistä ajattelua, mutta harjoitella myös uutisten tuottamista. Materiaalit on tuotettu yhteistyössä Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen ja opiskelijoiden Emma Kolan ja Oona Jouhkin kanssa.
”Oli merkityksellistä olla osana edistämässä nuorten demokratiakasvatusta työpajojen tuottamisen merkeissä. Tuottamillamme työpajoilla pyrimme antamaan nuorille syötettä vaaliviestinnän ja medialukutaidon kriittisenkin tarkastelun osalta. Meille oli tärkeää antaa nuorille mahdollisimman vapaat kädet työpajoissa, sillä nuoret itse ovat oman ikäpolvensa viestinnän ammattilaisia”, Emma Kola toteaa.
“Näillä työpajoilla on tärkeä yhteinen merkitys meille tekijöille sekä niihin osallistuville nuorille: toimijuus. Olemme saaneet olla tuottamassa sisältöjä ja pohtimassa yhdessä sitä, millä tavalla nuorille tehdään tärkeät aiheet ja käsitteet tutuiksi sekä kiinnostaviksi. Nuoret taas saavat tuoda työpajoissa esille omia näkökulmiaan, oppia uutta sekä toimia näiden tärkeiden aiheiden parissa yhdessä toisten vertaisten kanssa”, Oona Jouhki pohtii.
Politiikkaviikko 24.–28.3.2025 on valtakunnallinen teemaviikko, jossa alle 18-vuotiaat nuoret tutustuvat politiikkaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Viikko edistää rakentavaa poliittista keskustelua kouluissa, nuorisotiloilla ja muissa nuorten ryhmissä. Viikon yhteydessä järjestetään Nuorten vaalit, joissa päästään harjoittelemaan äänestämistä samalla laskien rimaa äänestämiselle täysi-ikäisenä.
Politiikkaviikko ja Nuorten vaalit järjestetään Pohjoismaisen ministerineuvoston ja Alfred Kordelinin säätiön tuella.
Lisätietoja
Silja Porkkala
Projektipäällikkö
demokratiakasvatus@nuorisoala.fi