Nuorisoalan kattojärjestö kysyi jäsenorganisaatioiltaan näiden muutosneuvottelutilanteesta. Tasan puolet vastanneista nuorisoalan järjestöistä kertoi joutuvansa todennäköisesti käynnistämään muutosneuvottelut seuraavan 12 kuukauden aikana. Suurin syy neuvottelujen käynnistämiseen on valtionavustuksiin kohdistuneet tai kohdistuvat Orpon hallituksen leikkaukset.
Yli puolet vastanneista arvioi, että muutosneuvottelut tulevat koskemaan järjestön koko henkilöstöä, ja ne tulevat todennäköisesti johtamaan sekä henkilöstövähennyksiin että toimintojen uudelleenjärjestelyihin tai toiminnoista luopumiseen. Vastaajat arvioivat vähennysten näkyvän etenkin alueellisessa ja paikallisessa toiminnassa resurssien keskittyessä valtakunnalliseen työhön. Yli 83 prosenttia arvioi, että leikkauksilla olisi vaikutuksia järjestön kykyyn tarjota palveluja ja tukea nuorille.
“Kahdesta asiasta haluan muistuttaa sekä meitä nuorisoalan järjestöjä että poliittisten päätösten tekijöitä. Ensinnäkin: yhdenkään järjestön tai muun organisaation olemassaolo ei ole itseisarvo, ei myöskään minkään työtehtävän. Leikkausten vastustamisessa työpaikkojen menettämiseen liittyvät argumentit ja laskelmat eivät pitkälle kanna”, sanoo toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm.
“Toiseksi: jokaisen nuorisoalalta vähennettävän työntekijän myötä häviää aina nuorten hyvinvointia edistävää toimintaa: harrastusmahdollisuuksia, palveluita, yhteisöjä, demokratiakasvatusta – siis juuri sellaista arkista tukea ja tekemistä, jota nuoret itsekin tutkitusti haluavat ja tarvitsevat. Tämä on tärkein viestimme leikkaajille. Vaikka järjestön toiminta perustuisi vapaaehtoistyöhön, tarvitaan senkin ylläpitämiseen palkattuja työntekijöitä. On tutkittu, että vapaaehtoistyöhön sijoitettu euro tuottaa yhteiskunnalle kuuden euron arvosta hyvää. Kun se yksi euro leikataan puoliksi, myös vaikutus pienenee.”
Nuorisoalan kattojärjestö kysyi keväällä nuorilta itseltään, miten nuorisotyön vähentyminen vaikuttaisi heidän hyvinvointiinsa. Yhdeksän kymmenestä nuoresta koki, että nuorisotyön puuttuminen vaikuttaisi heidän arkeensa negatiivisesti. Vastaajat arvioivat, että nuorisotyön vähentymisellä olisi isoja vaikutuksia heidän elämänsä merkityksellisyyteen, arjen sujuvuuteen ja tulevaisuudennäkymiin – jopa elämänsä jatkumiseen. 31 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista kertoi, että ilman nuorisotyötä heillä ei olisi enää merkityksellisiä aikuisia elämässään. 40 prosenttia sanoi, että nuorisotyön vähentyessä he eivät saisi enää tietoa ja tukea valintojensa tai arkensa tueksi.
Nuorisoalan kattojärjestö tarjoaa tukea järjestöjen muutosjohtamiseen
Nuorisoalan kattojärjestö järjestää jäsenilleen ja muille alan toimijoille jatkuvasti tilaisuuksia ja tukea, joilla pärjätä muutospaineissa ja johtaa järjestönsä toimintaa mahdollisimman vaikuttavammaksi. Palveluiden tavoitteena on, että järjestöjohtaja saa säännöllisesti, systemaattisesti ja saavutettavasti tietoa työssään onnistumisen kannalta keskeisistä kysymyksistä ja että hänellä on edellytykset johtaa järjestöään muutoksessa ja muovata toimintaa toimintaympäristön muuttuessa. Tilaisuudet tarjoavat järjestöjohtajille vertaistuen lisäksi nuorisoalasta, kansalaisyhteiskunnasta ja nuorista kohderyhmänä hyvän tilanne- ja tulevaisuuskuvan sekä välineet kehittää järjestönsä toimintaa vaikuttavammaksi.
Merkitse kalenteriisi ainakin seuraavat tilaisuudet:
19.8. Suuren muutoksen etkot – tule kuulemaan, millaisia palveluita nuorisoalan järjestöille on tarjolla muutosjohtamisen tueksi (webinaari)
22.8. KAIKKI MENI – vai voisiko jotain tullakin? Näin onnistut keräämään lahjoituksia järjestöllesi (webinaari)
26.8. Nuorisoalan järjestöjohtajien kuukausitreffit (webinaari)
28.9. Vertaisryhmä järjestöissä muutosta johtaville: Miten laatia merkitykselliset tavoitteet järjestölle? (live Helsingissä)
4.9. Järjestöjohtajien afterit yhdessä Paltan kanssa: Ajankohtaista työoikeudessa ja palvelualoilla (live Helsingissä)
10.-25.9. Yleisavustusten hakemusklinikat (webinaari)
24.9. Nuorisoalan järjestöjen tulevaisuusfoorumi (live Helsingissä)
25.9. Nuorisojärjestöjen rahoituksen tulevaisuus -seminaari (live Helsingissä)
25.9. Vertaisryhmä järjestöissä muutosta johtaville: Mistä lisää jäseniä tai vapaaehtoisia (live Helsingissä)
11.10. Nuorisoalan johtajien seminaaripäivä (live Helsingissä)
30.10. Vertaisryhmä järjestöissä muutosta johtaville: Miten viedään läpi hallinnolliset muutokset järjestössä? (live Helsingissä)
Kaikki tapahtumat ja linkit ilmoittautumisiin löydät tapahtumakalenteristamme.