Uutiset

Puolueet NUORI2023-paneelissa: Tulevalla vaalikaudella on taattava lasten ja nuorten hyvinvointi, vaikka se olisi meiltä muilta pois

Uutiset 20.4.2023

Puolueiden edustajat keskustelivat NUORI2023-tapahtumassa Ylen ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssin paneelissa, miten nuorten hyvinvoinnille käy seuraavalla hallituskaudella. Keskusteluun osallistuivat kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo, SDP:n varakansanedustaja Leena Kautto-Koukka, perussuomalaisten varakansanedustaja Janne Luoma-aho ja vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen.

Nuorten hyvinvointi polarisoitui voimakkaasti koronavuosien aikana. Jopa joka neljäs nuori kärsii mielenterveyden häiriöistä, ja Suomessa on tällä hetkellä noin 60 000 syrjään jätettyä nuorta.

Puolueet olivat yksimielisiä siitä, että lasten ja nuorten hyvinvointia on tulevalla hallituskaudella parannettava.

“Lapsiin ja nuoriin pitää panostaa nyt. Puolueilla on tästä jaettu tilannekuva. Yksi ratkaisu voisi olla valtakunnallinen ohjelma nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi”, sanoi kokoomuksen Wallinheimo.

“Tarvitsemme päätöksiä, joilla varmistetaan lasten ja nuorten hyvinvointi, vaikka se olisi sitten meiltä muilta pois”, kommentoi vihreiden Liikanen. “Seuraavan hallituksen tärkeimpiä teemoja on oltava nuorten mielenterveyskriisin ratkaiseminen. Jollei sen ratkaisemiseksi tehdä konkreettisia toimenpiteitä, koko Suomen talous ja hyvinvointi tulee rapautumaan.”

Puolueet ottivat keskustelussa kantaa myös nuorisoalan rahoitukseen. Ennen vaaleja teetetyssä kyselyssä kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta linjasivat, ettei nuorten hyvinvointia edistävästä nuorisotyöstä tai nuorten palveluista tule leikata. 

“Leikkaamalla ei aina saada säästöjä, vaan välillä panostaminen säästää rahaa”, sanoi SDP:n Kautto-Koukka. Hän nosti esille myös nuorisopolitiikan tavoitteellisemman ja kunnianhimoisemman johtamisen. 

“Nuorten hyvinvointiin liittyvät asiat ovat nyt pirstaleisesti useamman ministerin alla. Ne pitäisi saada yhden ministerin vastuulle opetus- ja kulttuuriministeriöön, jolloin työstä tulisi vaikuttavampaa.”

Katso keskustelun tallenne Yle Areenassa:
https://areena.yle.fi/1-65668246 

Lue myös: Päätöksenteosta puuttuu mittari sille, mitä nuorten hyvinvoinnilla tarkoitetaan – ja se tulevan hallituksen pitäisi muuttaa

Katso myös