Uutiset

Tukea nuorille Ukrainan sodan aiheuttaman epävarmuuden käsittelyyn

Uutiset 7.10.2022

Uutisia ja sosiaalista mediaa seuratessa maailman tapahtumat ja epävarmuus tulevat osaksi jokaisen arkipäivää. Huoli turvallisuudesta ja tulevaisuudesta nousee aika ajoin varmasti meidän kaikkien mieleen. Mitä tehdä, kun ahdistus vyöryy päälle ja huoli kasvaa? Entä miten käsitellä synkkiä aiheita nuorten kanssa?

Tärkeintä on, ettei kukaan jää hankalien tunteiden kanssa yksin. Puhuminen ja keskustelu toisten kanssa helpottaa. Omasta pahasta olosta kannattaa kertoa kaverille tai tutulle aikuiselle. Voi myös kysyä kaverilta haluaako hän jutella, jos näyttää, että huolet kasaantuvat liiaksi toisen harteille.

Turvallisia aikuisia, joiden kanssa keskustella maailman tilanteesta, löytyy esimerkiksi kouluista ja nuorisotiloilta. Jos ahdistus alkaa käydä ylivoimaiseksi, voi apua hakea esimerkiksi kuntien Ohjaamoista tai etsivästä nuorisotyöstä, seurakuntien walk in -terapioista tai järjestöjen ylläpitämistä avoimista kohtaamispaikoista. Vaihtoehtoja on monia ja oman alueen tarjonnasta löytyy netistä paljon tietoa.

Joskus tekeminen ja toiminta voivat auttaa. Järjestöjen ja erilaisten vapaan kansalaistoiminnan ryhmien kautta voi tehdä vapaaehtoistyötä monin tavoin. Lisäksi erilaiset kansalaisjärjestöt tarjoavat taitoja, joista voi olla hyötyä esimerkiksi sähkökatkojen aikana. Näitä kansalaistaitoja voi myös harjoitella omatoimisesti tai yhdessä kavereiden kanssa. 

Miten aikuisena käsitellä huolta yhdessä nuoren kanssa?

  1. Kysy nuorelta mitä kuuluu ja mitä hän ajattelee maailman tilanteesta. Kuuntele ja huomioi nuoren tunteet ja ajatukset. Älä vähättele tunteita, mutta kerro myös, että mitään akuuttia hätää ei ole. Kerro, että tunteet ovat normaaleja, ja että tunteita herää jokaisella. 
  2. Sosiaalisen median käytöstä voi olla hyvä keskustella, sillä erilaisten sovellusten kautta esimerkiksi sotakuvasto vyöryy lähelle aivan eri tavalla kuin perinteisempien medioiden kautta. 
  3. On hyvä muistuttaa, että arki jatkuu. Tehkää yhdessä asioita, jotka vievät ajatukset toisaalle.
  4. Tarvittaessa lisää tukea voi hakea esimerkiksi tässä jutussa mainituilta tahoilta.

Mieli ry kokosi viime keväänä hyvän vinkkilistan verkkosivuilleen, johon nuoria kohtaavien kannattaa tutustua. 

Chat- ja puhelinpalveluita nuorille

Nuorten Sekasin-chat (Suomen Mielenterveysseura)
vuoden jokaisena päivänä ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24

Lasten ja nuorten chat (MLL)
joka päivä klo 17-20

Kriisipuhelin (Mieli ry)
keskusteluapua kriisiin 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä
puh. 09 2525 0111 

Lasten ja nuorten puhelin (MLL)
puh. 116 111
ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20


Avainsanat:


Katso myös