Uutiset

Suomalaiset ovat ennennäkemättömän huolissaan nuorisotyöttömyydestä

Uutiset 21.1.2025

Ilta-Sanomien toteuttaman kyselyn mukaan nuorten syrjäytyminen ja nuorisotyöttömyys huolettavat suomalaisia jopa yhtä paljon kuin Venäjän aiheuttama sotilaallinen uhka. Nuorisoala tuottaa keväällä ratkaisuja nuorisotyöttömyyden ongelmiin.

Ilta-Sanomien toteuttaman kyselyn mukaan 33 prosenttia suomalaisista on huolissaan nuorisotyöttömyydestä ja nuorten syrjäytymisestä. Yhtä huolissaan kansalaiset ovat esimerkiksi mielenterveysongelmista sekä Venäjän aiheuttamasta sotilaallisesta uhasta. 

Tulevaisuuden Suomi voi tasan yhtä hyvin kuin nykypäivän nuoret. Työllisyys, koulutus ja toimeentulo ovat keskeisiä tekijöitä, jotka kiinnittävät nuoria osaksi yhteiskuntaa. Vastaavasti huono-osaisuus ja pahoinvointi voivat etäännyttää yhteiskunnan toiminnoista ja johtaa erilaiseen oireiluun.

“Työpaikan saaminen voi määrittää nuoren tulevaisuuden suunnan täysin. Pelkällä tiukalla kädenpuristuksella ei tässä yhteiskunnassa kuitenkaan työtä enää saa: marraskuussa yhtä avointa työpaikkaa kohden oli yli 13 työtöntä työnhakijaa. Sellaisessa kilpailussa ei nuori voi voittaa”, sanoo Nuorisoalan vaikuttamisen asiantuntija Annika Nevanpää.  

Työttömyys on yksi merkittävimmistä syrjäytymisen osatekijöistä

Nuorten työllisyystilanne, työllistymisen edellytykset ja työkyky huolestuttavat meitä paitsi nuorten itsensä, myös yhteiskuntamme tulevaisuuden vuoksi. Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna Suomessa oli lähes kaksinkertainen määrä työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria vuonna 2023.

Nuorisoalan ja Kuntaliiton keväällä tekemän kyselyn mukaan kaksi kolmesta kuntapäättäjästä ei usko, että heidän kunnassa on riittävästi työllistymismahdollisuuksia nuorille aikuisille. 

Nuorten työllistymismahdollisuuksiin vaikuttavat myös muita ikäryhmiä enemmän taloudelliset suhdanteet. Esimerkiksi Elinkeinoelämän Keskusliiton jäsenyritykset tarjosivat jopa 130 000 kesätyöpaikkaa vuonna 2023, mutta kesällä 2024 kesätyöpaikkojen määrä jäi 108 000:een.

Työllisyyskatsauksen mukaan marraskuussa avoimia työpaikkoja oli lähes puolet vähemmän, kuin vuosi sitten. Esimerkiksi Pirkanmaalla sataa työnhakijaa kohden oli kuusi avointa työpaikkaa. Koko maassa oli noin 13 työtöntä työnhakijaa jokaista avointa työpaikkaa kohden.

Alle 25-vuotiaiden työttömyys oli kasvanut vuoden 2023 marraskuuhun verrattuna väestöryhmistä eniten: 17,4 prosenttia. 

Nuorisoalan ratkaisut nuorisotyöttömyyden korjaamiseksi

On selvää, että nuorten työttömyys kaipaa kipeästi ratkaisuja. Nuorisoalan ratkaisut nuorisotyöttömyyden korjaamiseksi laaditaan kutsumalla laajasti yhteiskunnan eri toimijoita yhteen. 

Tammikuun alussa pidetyssä webinaarissa Tampereen yliopiston tutkijatohtori Susanna Ågren valotti nuorten työmarkkinakansalaisuuden haasteita ja Mikkelin seudun johtava työllisyysasiantuntija Sari-Anne Ratia kertoi Ohjaamotoiminnan vaikuttavuudesta. Nuorisoalan vaikuttamisen asiantuntija Annika Nevanpää tiivisti ajankohtaisen nuorten työllisyystilanteen.

Tammikuun lopulla järjestetään pyöreän pöydän keskustelu, jossa yritysmaailman sekä julkisen ja järjestösektorin keskeisiä toimijoita kokoontuu yhteen pohtimaan nuorisotyöttömyyden keskeisiä haasteita ja ratkaisuja.

Projektin päätteeksi ratkaisupaketti luovutetaan Kansalaisinfossa 18.2. työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirénille. Tilaisuudessa kuullaan myös nuorten työllisyyteen liittyvä kansanedustajien paneelikeskustelu. Tilaisuuteen voi ilmoittautua täällä.

Lisätietoja:
Annika Nevanpää, vaikuttamisen asiantuntija
040 0476 054
annika.nevanpaa@nuorisoala.fi


Katso myös