Kuntapäättäjä, näin säästät miljoonan ja pelastat tulevaisuuden!

Blogit 10.5.2021

Kuntavaalit eivät kiinnosta nuoria, vaikka kunnat järjestävät liki kaikki nuorten tarvitsemat palvelut. Edellisissä vuoden 2017 vaaleissa 18-24-vuotiaista vain joka neljäs äänesti. Kunnissa ratkaistaan nuorille läheisiä asioita, kuten koulujen ja nuorten mielenterveyspalvelujen resurssit, harrastusmahdollisuudet, ilmastokriisiin liittyviä paikallisia toimenpiteitä tai julkisen liikenteen järjestäminen. Kunta voi sekä omalla toiminnallaan että tuellaan esimerkiksi yhdistyksille mahdollistaa paljon. Nuorten tulee olla kuntapolitiikan tärkein väestöryhmä, jonka kautta peilataan kaikki tehtävät päätökset.

Valtaosa suomalaisista nuorista voi hyvin ja nuorten hyvinvointi on kehittynyt myönteisesti koko 2000-luvun ajan. Pieni joukko nuoria putoaa kuitenkin hyvinvoinnin polulta: Suomessa on arvioitu olevan noin 60 000 pysyvästi syrjäytynyttä nuorta. Valtiontalouden tarkastusvirasto arvioi jo vuonna 2007 että yhden nuoren syrjäytyminen työmarkkinoilta maksaa yhteiskunnalle noin miljoona euroa nuoren eliniän aikana. 60 000 kertaa miljoona on kuusikymmentä miljardia euroa. Valtion koko budjetti on vain himppasen suurempi, 65,2 miljardia. Tietenkään valtion yhden vuoden menoja ei voi suoraan verrata valistuneeseenkaan arvioon ihmisen koko eliniältä kertyviin menoihin, mutta vertailu osoittaa ongelman mittasuhteiseen.

Koronakriisi uhkaa synnyttää Suomeen kadotetun sukupolven. Entistä useampi nuori voi huonosti, on uupunut ja ahdistunut. Tulevaisuus näyttää epävarmalta niin työmarkkinoiden kuin ratkaisemattoman ilmastokriisin takia. Luomme hankkeita, teemme kokeiluja, tutkimme ja mittaroimme. Se kaikki on tärkeää, mutta väitän, että vaikuttavinta ja tarpeellisinta olisi peruspalvelujen toimivuus. Lähes jokaisessa Suomen kunnassa olevat etsivät nuorisotyöntekijät kulkevat nuorten rinnalla ja auttavat surffaamaan palvelusta toiseen. Mieluisa harrastus jokaiselle nuorelle kiinnittää nuoret yhteisöön ja tarjoaa mielekästä tekemistä, vahvistaa itsetuntoa ja opettaa uusia taitoja. Ohjaamo kokoaa yhdelle luukulle työllisyyden, koulutuksen, nuorisotyön sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Nopea pääsy mielenterveyspalveluihin auttaa toipumaan jo ennen kuin mieli sairastuu vakavasti.

Allianssin kuntavaaliohjelma tarjoaa askeleita nuorille (ja kaikille muillekin) hyvän kunnan rakentamiseksi. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta mikäli kunnassa toteutetaan strategista johtamista, on tulevalla valtuustokaudella kirjoitettavaan kuntastrategiaan saatava selkeät tavoitteet nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Ilman hyvinvoivia nuoria, ei ole hyvinvoivaa kuntaakaan. Jotta voimme säästää huomenna miljoonan, se vaatii tuhansien investoinnin tänään. Laskuharjoituksessa jäädään kuitenkin plussan puolelle.

Tutustu nuorisoalan kuntavaalitavoitteisiin tarkemmin

Katja Asikainen

Katja Asikainen

Kirjoittaja on Allianssin kotimaan vaikuttamisen asiantuntija, jonka vastuulla on muun muassa nuorten harrastaminen.


Avainsanat:

Katso myös