Petteri Orpo: Nyt on oikea aika rakentaa tulevaisuutta

Blogit 22.2.2023

Itse olin nuori 1980-luvulla. 80-luvun nuorille ydinasepelko, ympäristöliike, kansainvälistyminen, eurooppalaistuminen, markkinatalous ja yksilönvapaus olivat tärkeitä asioita. Nyt minulla on kaksi teiniä kotona. Heidän kanssaan tulee puhuttua paljon maailman menosta. Ilmastonmuutos ja luontokato ovat haaste koko ihmiskunnalle. Suomessa julkisen talouden tilanne sekä nuorten kasvava pahoinvointi, syrjäytyminen ja yhteiskunnallinen polarisaatio vaativat välittömiä toimenpiteitä. Isänä minua surettaa, että myös uusi sukupolvi joutuu kokemaan sodan pelon ja totalitarismin kauhut.

Minun viestini sinulle ja kaikille suomalaisille on se, että haasteista huolimatta on nähtävä ratkaisuja. On käännettävä haasteet voimaksi ja kyvyksi viedä Suomea eteenpäin. Meillä on isoja asioita ratkaistavana, mutta niihin myös löytyy isoja ratkaisuja. Siksi kokoomus keskittyy näissä vaaleissa talouteen, turvallisuuteen ja tulevaisuuteen.

Miksi julkinen talous on tasapainotettava? Koska velka on vaarallista. Kun valtion lainojen korot nousevat, joudumme käyttämään yhä enemmän verorahoja korkomenoihin. Se on rahaa suoraan pois muista tärkeistä menokohteista, kuten kouluista ja sairaaloista. Valtion korkomenoihin käytetään vuonna 2023 enemmän rahaa kuin lukioihin ja ammattikouluihin sekä poliisiin yhteensä. Summa on tuplaantunut viime vuodesta ja ilman välittömiä toimenpiteitä tilanne pahenee nopeasti. 

Turvallisuudesta on puolestaan huolehdittava, koska se on itsenäisen valtion ydintehtävä. Kokoomus on kannattanut Nato-jäsenyyttä vuodesta 2006 lähtien. Teimme määrätietoisesti työtä asian edistämiseksi puolitoista vuosikymmentä. Nyt siitä on tulossa totta. Seuraavalla kaudella haluamme viedä Suomen Naton ytimeen, muiden länsimaisten demokratioiden joukkoon. Turvallisuustyö on myös sisäisestä turvallisuudesta huolehtimisesta. Kenenkään ei pitäisi pelätä alkavaa koulupäivää tai ostosreissua kaupungille. Katujen, koulujen ja kotien pitää olla turvallisia. Hoidetaan tämä kuntoon.

Tulevaisuutta rakennamme puolestaan parhaiten huolehtimalla työnteon ja yrittämisen kannustimista, koulutuksen riittävistä resursseista, perheiden jaksamisesta sekä panostamalla tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Me kokoomuksessa uskomme teknologiaan, osaamiseen ja ahkeruuteen – eli ihmisiin – tulevaisuuden rakentamisessa. 

Markkinatalous on kautta aikain osannut ratkoa ihmiskunnan kiperimpiä ongelmia. Niin tulee käymään myös ilmastonmuutoksen ja luontokadon osalta. Tämä on Suomelle suuri mahdollisuus, jos toimimme viisaasti. Annetaan suomalaisten tehdä töitä, yrittää ja kehittää itseään. Ensi vaalikaudella tulevaisuuden siemenet kuten koulutuksen on oltava erityssuojeluksessa.  Osaamistulosten heikkeneminen on saatava päättymään ja nuorten syrjäytyminen estettyä. Siksi Kokoomus on jo vuosia kannattanut esimerkiksi kaksivuotista esiopetusta sekä terapiatakuuta. 

Lopuksi toivomus sinulle, lukija. Toivon että innostut ja lähdet rakentamaan juuri omannäköistä tulevaisuutta. Kyse voi olla urahaaveesta, rakkaasta harrastuksesta tai muusta taidosta ja intohimosta. Itse lähdin mukaan juuri vaikuttamiseen yliopistossa, opiskelijapolitiikan kautta. Siellä opin, että joku päättää aina. Jos on jokin asia, josta välittää, kannattaa ehdottomasti tehdä sen asian eteen töitä. Jos ei muutoin, niin äänestämällä. Sillä tiellä olen ollut siitä lähtien. 

Suomi on hyvä maa. Paras maa meille suomalaisille. Nyt on oikea aika rakentaa tulevaisuutta! 

Puoluejohtajien blogikirjoitukset ovat osa Nuorten vaalien järjestäjien materiaalia. Julkaisemme blogit helmikuun aikana Allianssin sivuilla kirjoittajien sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Petteri Orpo

Kirjoittaja on Kokoomuksen puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Katso myös