Riikka Pirkkalainen: Mieti, mikä sinulle on tärkeintä ja katso eteenpäin

Blogit 23.2.2023

Ensimmäiset vaalit, joissa koskaan äänestin olivat eduskuntavaalit vuonna 1999. Tunnelma äänestyskopissa oli ihan älyttömän innostunut. Olin odottanut äänestämistä jo pitkään. Liityin keskustanuoriin 15-vuotiaana ja ennen tuota ensimmäistä äänestysmahdollisuutta olin ollut aktiivina mukana eduskuntavaaleissa 1995 ja kuntavaaleissa 1996, mutta en päässyt itse niissä vielä äänestämään.

Ennen äänestämistä tutustuin toki eri ehdokkaisiin. Lopullinen äänestysvalinta oli kuitenkin itsestäänselvä, sillä olin ollut mukana oman vaalipiirin nuoren keskustalaisen ehdokkaan kampanjassa. Tuntui arvokkaalta päästä antamaan oma ainutkertainen ääneni hänelle. Eikä ääni jälkikäteenkään tuntunut menneen hukkaan, vaikka ehdokkaani ei valituksi eduskuntaan tullutkaan.

Puolueita on Suomessa useita – yhteiskuntamme nojautuu monipuoluejärjestelmään, joka on demokratian kannalta hyvä juttu. On paljon erilaisia ajatuksia ja vaihtoehtoja. Äänestäjät antavat mandaatin sellaiselle ehdokkaalle, joka tuntuu itselle parhaalta. On hienoa, että tätä valintaprosessia pääsevät nuoret harjoittelemaan Nuorten vaalien avulla. 

Keskusta on kannattanut jo kauan äänestysikärajan laskemista kunnallisissa vaaleissa 16-vuoteen. Sittemmin olemme päätyneet kannattamaan äänestysikärajan laskemista 16-vuoteen myös aluevaaleissa ja valtakunnallisissa vaaleissa eli Euroopan parlamentin vaaleissa, eduskuntavaaleissa ja presidentinvaalissa.

Suomen tulevaisuus, se suunta mihin hyvinvointiyhteiskunta jatkossa rakentuu, määrittyy pitkälti nuorten kautta. Keskusta haluaa luoda nuoriin tulevaisuususkoa; näköalaa sille, että kriisienkin aikana ja niiden jälkeen Suomi selviää. Nuorten tulevaisuususko kantaa myös yhteiskuntaa eteenpäin sillä monet yhteiskunnan keskeiset kysymykset nojaavat sopimuksiin ja luottamukseen. 

Nuorilla tulee olla sananvaltaa heihin liittyviin päätöksiin. Äänestäminen on näistä yksi keino. Myös Nuorten vaalit antavat osviittaa niin puolueille kuin muillekin siitä, millaista Suomea nuoret toivovat – keitä halutaan tekemään tulevaisuuden päätöksiä.

Vielä sananen keskustasta. Puolueena keskusta on kotoisa – kodin, kotiseudun ja kotimaan asiat ovat meille tärkeitä. Keskusta on ratkaisuja etsivä sivistysliike. Meidän visiossamme jokaisella on vapaus valita elämänsä suunta kaikkialla Suomessa. Tärkeintä on hyvä elämä tasapainossa luonnon kanssa.

Kun pohdit äänestämistä, kannattaa kurkistaa puolueista maalattujen mielikuvien taakse. Julkisessa keskustelussa liian usein kerrotaan muista, millaisia he poliitiikoina tai puolueina toisten mielestä ovat. Kannustan sinua tutustumaan puolueiden ja ehdokkaiden omakuviin ja itsensä määritelmiin.

Toinen huomioni sinulle liittyy niin sanottuihin galluppeihin. Vaaleja verrataan nimittäin usein median säännöllisesti tekemiin puolueiden kannatusmittauksiin. Minusta näkökulma niissä on kuitenkin täysin erilainen – jopa päinvastainen. Kannatusmittauksissa otetaan aina kantaa menneeseen, kun vaaleissa katse on kohti tulevaisuutta. 

Tärkein viestini sinulle on: mieti, mikä sinulle on tärkeintä ja katso eteenpäin. Ole siis rohkea, luota vaistoosi ja ennen kaikkea äänestä.

Innokasta eduskuntavaalikevättä!

Puoluejohtajien blogikirjoitukset ovat osa Nuorten vaalien järjestäjien materiaalia. Julkaisemme blogit helmikuun aikana Allianssin sivuilla kirjoittajien sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Riikka Pirkkalainen

Kirjoittaja on Keskustan puoluesihteeri.

Katso myös