Uutiset

Miten torjua nuorten kokemaa seksuaalista häirintää ja ahdistelua?

Uutiset 20.6.2022

Nuorisoalan tärkeimpiä tavoitteita on pitää huolta siitä, että nuoret saavat olla ja toimia turvallisessa ympäristössä. Kokosimme yhteen keinoja, joilla voitte torjua seksuaalista häirintää ja ahdistelua omalta osaltanne:

  1. Laatikaa toimintaohjeet lasten ja nuorten kaltoinkohteluun puuttumiseksi. Esimerkiksi me Allianssissa autamme mielellämme, ja omasta ohjeestamme saa hyvän pohjan.
  2. Madaltakaa kynnystä häirinnästä ja ahdistelusta kertomiseen ja uskokaa kokijoita, kun he kertovat kokemuksistaan. Kouluttakaa ja nimetkää häirintäyhdyshenkilöt jokaiseen tapahtumaanne sekä yleisesti toimintaanne. Häirintäyhdyshenkilökoulutuksen voit tilata Allianssilta.
  3. Panostakaa myös ennaltaehkäisyyn. Laatikaa turvallisemman tilan periaatteet osaksi toimintaanne. Huolehtikaa, että yhteisönne jäsenet sitoutuvat noudattamaan periaatteita.
  4. Hyödyntäkää Allianssin laatimaa tarkistus- ja tehtävälista nuorisoalan johtajille lasten ja nuorten hyväksikäytön ehkäisemiseksi.

Kaikissa edellisissä nuorisoalan toimijoita auttaa Allianssin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija Touko Niinimäki: touko.niinimaki@nuorisoala.fi

Lue lisää: 

Keinoja seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseen nuorisotoiminnassa
Apua seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan.

Tukipalveluita nuorille, jotka ovat kokeneet häirintää tai ahdistelua tai haluavat keskustella aiheesta:

  • Sua varten somessa on sosiaalisen median kanavissa toimiva matalan kynnyksen tukipalvelu nuorille, jotka ovat kokeneet seksuaaliväkivaltaa, ahdistelua tai häirintää. Toiminta on suunnattu alle 21-vuotiaille nuorille.
  • Nuorten Exit tarjoaa 13–29-vuotiaille nuorille tietoa ja tukea tilanteissa, joissa omia rajoja on rikottu. Nuorten Exitiin voit olla yhteydessä chat- tai nettikirjepalveluiden kautta.
  • Sekasin-chat on tukichat 12–29-vuotiaille. Chatissa voi keskustella kaikenlaisista mieltä painavista asioista ja kokemuksista luottamuksella sekä anonyymisti. Chat on auki arkisin kello 9–24 ja viikonloppuisin kello 15–24.
  • Rikosuhripäivystys tukee rikoksen uhriksi joutuneita sekä heidän läheisiään. Rikosuhripäivystykseen voi ottaa yhteyttä puhelimitse 116 006 arkisin kello 9–20 ja chatissa arkisin kello 9–15.

Katso myös