Maria Nikkari: Vertaisoppiminen kantoi yli koronarajoitusten – mitä muita haasteita nuorisoala voi ratkoa yhdessä?

Blogit 30.3.2022

Olen mukana järjestämässä tulevalle kesälle yli 10 000 hengen partioleiriä. Jos jotain olen oppinut sitä valmistelevan kolmen vuoden aikana, olen oppinut ymmärtämään muuttuvia tilanteita – sekä vertaisoppimisen merkityksen.

Korona on asettanut meidät kaikki tilaisuuksia ja tapahtumia järjestävät tahot kohtaamaan haasteita, johon juuri kenelläkään ei ole ollut tarjolla valmiita vastauksia. Rajoitusten mukainen toiminta on pitänyt kehittää itse. Tulevaisuutta ja sen mukanaan tuomia uusia tapoja toimia voimme vain arvailla. Kun suoria vastauksia ei ole, on katse pitänyt suunnata sivuille. Miten muut ovat haasteeseen vastanneet? 

Vertaisoppimisella tarkoitetaan sananmukaisesti tilannetta, jossa oppia saadaan vastaavassa tilanteessa tai vastaavassa positiossa olevalta – vertaiselta. Koronan varjossa suuren partioleirin järjestäjänä hain oppia mm. palokuntanuorilta, jotka pohtivat kanssani samoja pulmia. Vaihdoimme ideoita, tuskailimme samoja kysymyksiä ja mikä tärkeintä, jaoimme omia oivalluksiamme. Vertaistuen ja uusien ystävien lisäksi lähdimme tapaamisesta molemmat parempien varautumissuunnitelmien kanssa. 

Koronan tuomat yllättävät muutokset ovat tietenkin vain yksi esimerkki vertaisoppimisen mahdollisuuksista. Nuorisojärjestöt kamppailevat substanssistaan riippumatta useiden samanlaisten haasteiden kanssa: mistä rahaa toimintaan, miten houkutella jäseniä mukaan ja miten toteuttaa yhä vaikuttavampaa nuorisotyötä muuttuvassa maailmassa, vain muutaman mainitakseni. 

Nuorisoalamme on pieni ja teemme kaikki töitä yhteisen maaliin: jotta nuoremme voisivat ja pärjäisivät paremmin muuttuvassa maailmassa. Tavoite on suuri ja jalo, eikä sen onnistuminen vaadi kilpailua, päinvastoin. Oivallamme päivittäisessä työssämme ja vapaaehtoistyössämme monia asioita, joista voisi olla hyötyä myös oman toimintapiirimme ulkopuolisille nuorille. Mitäpä jos tekisit seuraavasta oivalluksestasi ja onnistumisestasi kunnon haloon ja antaisit muiden ottaa opiksi sekä innostua? 

Me Allianssilla järjestämme neljä kertaa vuodessa kaikille nuorisoalan toimijoille avoimia Järjestöonnistujat-tilaisuuksia, joissa estradille pääsevät nimenomaan onnistumistarinat. Tarinoista saa vapaasti innostua ja saada uusia ideoita omien pulmien ratkaisemiseksi. Ole tervetullut mukaan seuraavaan tilaisuuteen toukokuussa. 

Siihen asti, katso rohkeasti myös sivuille!

Maria Nikkari

Kirjoittaja on Allianssin osaamisen asiantuntija, joka ratkaisee haasteita aina mieluummin porukassa kuin itsekseen.

Katso myös