Minna Jauho: Vain yhdessä voimme rakentaa polkuja hyvään tulevaisuuteen

Blogit 22.6.2022

NUORI2022 on tämän vuoden osalta saatu onnistuneesti maaliin, ja katseet on käännetty jo ensi vuoteen ja NUORI2023-tapahtumaan. NUORI2023 – valtakunnallinen kasvatus- ja nuorisoalan kohtaaminen järjestetään Jyväskylässä 18.-20.4.2023 ja sen pääjärjestäjinä toimivat Allianssi ja Kirkkohallitus. Tapahtuman ohjelmasisällöstä vastaavat alan toimijat itse, koska paras ja ajankohtaisin asiantuntijuus asuu heidän työpöydällä.

NUORI-tapahtuma – kyllä, se tulee taas! Vaikka NUORI2023-tapahtumaan on vielä aikaa lähes vuosi, on meidän tapahtumatuottajien työpöydillä valmisteltu tapahtumaa tiiviisti jo yli vuoden päivät. Emme malta odottaa, että jälleen ensi vuonna koko kasvatus- ja nuorisoala kohtaa saman katon alla Jyväskylässä! Olemme tällä hetkellä varsin kiinnostavassa vaiheessa tapahtuman tuotantakaarta, nimittäin ohjelmahaussa. Laadukas ohjelmasisältö on onnistuneen tapahtuman edellytys, ja siksi panostamme ohjelmakokonaisuuden rakentamiseen alusta asti huolella.

Ohjelma tuotetaan yhdessä kasvatus- ja nuorisoalan kanssa, koska me uskomme, että paras ja ajankohtaisin asiantuntijuus asuu alan toimijoissa. Siksi etsimmekin juuri nyt ohjelmatuottajia NUORI2023-tapahtumaan niin kunta-, seurakunta-, järjestö-, koulu- ja oppilaitos- kuin tutkimussektoriltakin. Ohjelmatuottajien haku on auki 30.9. asti. Juuri sinun työpöydälläsi tai toimintaympäristössä saattaa olla sellaista osaamista, josta koko alan tulisi ehdottomasti kuulla! Onko juuri teillä käytössä jokin sellainen metodi, menetelmä tai toimintamalli, josta koko ala hyötyisi? Tai oletko seurannut läheltä jotain sellaista ilmiötä, joka koskettaa koko alaa ja jossa voisi riittää pähkinää pidemmäksikin aikaa yhteisesti purtavaksi? 

Kun mietit omaa työtäsi, lienee vastaus kaikkiin todennäköisesti kyllä. Kasvatus- ja nuorisoalalla asuu valtava määrä niin spesifiä tietoa, taitoa ja osaamista, että emme aina edes itse muista kuinka paljon ja miten merkityksellisiä asioita teemme joka päivä, jotta yksikään lapsi tai nuori ei jäisi yksin ja voisi kasvaa omaksi itsekseen. Se kaikki tieto ansaitsee todellakin tulla nähdyksi, kuulluksi ja jaetuksi. Siksi me järjestämme NUORI2023-tapahtuman.

No – kuinka se ohjelma sitten lopulta rakentuu ja miten pidämme huolta siitä, että ohjelmakokonaisuus palvelee jokaista alan toimijaa parhaalla mahdollisella tavalla? NUORI2023-ohjelmasta vastaa alan toimijoista koostuva ohjelmatyöryhmä. Ohjelmatyöryhmä on koottu avoimella haulla, ja sen agenda on edustaa koko kasvatus- ja nuorisoalaa. Ohjelmatyöryhmä on olemassa siksi, että paras asiantuntijuus ja näkemys siitä, mitä kasvatus- ja nuorisoala juuri nyt tarvitsee, on alan toimijoilla itsellään. Koska ohjelmatyöryhmässä on edustettuna kunta-, seurakunta-, oppilaitos- ja järjestösektoreita, pystymme vahvistamaan sitä, että NUORI2023-ohjelmakokonaisuus varmasti palvelee koko alaa niin varhaiskasvatuksesta nuorisotyöhön. 

Tänä keväänä aloitettu työskentely on ollut äärimmäisen hedelmällistä ja kiinnostavaa. Aina, kun samassa tilassa on joukko omaan työhönsä ilolla ja palolla suhtautuvia alansa asiantuntijoita, yhteiset keskustelut avaavat aina uusia näkökulmia ja nostavat esiin kasvatus- ja nuorisotyön eri muotojen – ja erityisesti niiden välisen yhteistyön – merkityksellisyyden. Ohjelmatyöryhmän työskentelyssä pääroolissa onkin yhteistyö, koska laadukas, ajankohtainen ja kiinnostava ohjelma syntyy yhteisestä kädenjäljestä. Samaa periaatetta noudatamme myös koko NUORI2023-tapahtumassa – alan yhteiset haasteet taklataan ja ratkaistaan vain yhdessä. Siihen tarvitaan meistä jokaista.

Minna Jauho

Kirjoittaja on tapahtumatuottaja, joka vastaa työkseen Allianssin tapahtumien ohjelmasisällöistä ja vaikuttuu aina vain enemmän siitä, miten upeita asioita nuorisoalalla tehdään joka päivä.

minna.jauho@nuorisoala.fi

Katso myös