Juuso Puurula: ”Mitä Ilmastonmuutosvoima opetti minulle?”

Blogit 28.10.2021

Vuoden 2020 alussa käynnistynyt Ilmastonmuutosvoima-hanke on virallisestikin tulossa päätökseen. Kahden vuoden aikana on rahoitettu yhteensä sata nuorten ilmastoprojektia eri puolilla Suomea ja tuhannet nuoret ovat olleet ilmastonmuutosvoima. Mutta mitä tästä kaikesta jäi käteen?

Hankkeista puhutaan usein negatiivissävytteisesti hankehumppana. Haetaan hankkeita vain hankkeiden vuoksi eikä pitkän aikavälin vaikutuksia tai hankkeiden oikeaa tarvetta paljon mietitä. Ilmastonmuutosvoima-hanke on kuitenkin ollut erilainen, sillä sen tärkeys nuorille on ollut valtava. 

Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistyksen aloitteesta käynnistynyt Ilmastonmuutosvoima on pyrkinyt tukemaan nuoria kehittämään omia ratkaisujaan ilmastokriisiin. Ilmastokriisissä (hankkeessa teimme linjavedon, että puhumme ilmastonmuutoksesta sen oikealla nimellä) kyse on erityisesti nuorista ja tulevista sukupolvista. Nykyiset päättäjät, aikuiset, eivät tule elämään ilmastokriisin pahimpien seurausten kanssa. Nuoret tulevat. 

Ilmastoahdistuksesta ja laajemmin ilmastokriisin aiheuttamista huolista on tullut osa nuorten sukupolvien jaettua sukupolvikokemusta. Suomen mielenterveysjärjestötkin julkistivat ympäristöhätätilan, sillä ympäristökriiseillä on jo nyt valtava vaikutus erityisesti nuorten mielenterveyteen. 

Parasta lääkettä ahdistukseen ja huoleen on toiminta. Siksi Ilmastonmuutosvoima on tukenut nuoria, jotka ovat halunneet olla osa ratkaisua. Ilmastonmuutosvoiman apurahalla onkin tuettu niin tanssia, elokuvia, taidetta, kulttuuria, tapahtumia, aktivismia, kampanjoita, teemapäiviä, seikkailuja, partioleirejä, kahviloita, pölyttäjäpeltoja, uusia metsiä, kaupunkiviljelyä ja paljon muuta (lisää nuorten ilmastotekoja löytyy julkaisemastamme oppaasta). Aina Ilomantsista Maalahteen ja Raaseporista Inariin nuoret ympäri Suomen ovat tarttuneet toimeen, koska ilmastokriisi on täällä ja nyt.

Mitä ilmastonmuutosvoimasta on sitten jäänyt käteen? Ilmastonmuutosvoima on vähentänyt päästöjä, kannustanut ilmastotekoihin, ottanut kantaa, vienyt nuorten viestiä päättäjille, puhunut kriisistä, haastanut ihmisiä, toiminut osana muutosta ja luonut yhteisöllistä ilmastotoimintaa. Mutta ehkä tärkeintä, Ilmastonmuutosvoima on luonut toivoa. Toivoa, että nuoret haluavat olla osa ratkaisua ja toivoa, että ilmastokriisi ratkaistaan yhteistoiminnalla. 

Oma työrupeamani Allianssilla ja Ilmastonmuutosvoimassa päättyy huomenna. On ollut upeaa saada olla mukana osa tätä hanketta ja mahdollistaa nuorten ilmastotekoja. Mutta kaikista parasta on ollut seurata sitä ruohonjuuritason ilmastotoimintaa, jota Ilmastonmuutosvoima on synnyttänyt. Tulevaisuus on näiden nuorten ja se on jo kolkuttelemassa ovella!

Juuso Puurula

Kirjoittaja on Ilmastonmuutosvoima-hankkeen projektikoordinaattori, joka on viimeiset yhdeksän kuukautta saanut seurata vierestä toinen toistaan upeampia nuorten ilmastotekoja ja haluaakin tsempata kaikkia tarttumaan toimeen ja olemaan ilmastonmuutosvoima!

Katso myös