Salla Merikukka: Lopetetaan broilereista puhuminen

Blogit 24.5.2022

Saimme hiljattain pakettiin Allianssin ensimmäisen Nuorten vaikuttajakoulutuksen. Syksyllä jatkoa saavan koulutuksen tarkoitus on vahvistaa vaikuttajanuorten valmiuksia osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun oman sukupolvensa edustajina. Broilerikasvattamo koulutus ei ollut. 

Kaksi päivää sukupolvensa yksien skarpimpien voimien seurassa vahvisti jälleen käsitystäni siitä, että tarvitsemme Suomeen erilaisia vaikuttajia ja vallankäyttäjiä: myös niitä, jotka ovat käyneet pitkän ja hartaan vaikuttajapolun tukioppilaan tehtävästä lähtien aina nuorisojärjestöihin ja sieltä edelleen opiskelijaliikkeeseen tai poliittiseen nuorisojärjestöön – tai molempiin. Vaikka olen itse pitänyt aina arvossa kokemusta, jonka tällaiselta polulta saa, tiedän sen olevan myös yleinen pilkan aihe. 

Monet tuttuni jakoivat hiljattain Instagramissa meemiä siitä, miten poliittisessa nuorisojärjestöissä toimiminen on palttiarallaa sitä, että broilerit päivittävät jotain turhanpäiväistä dokumenttia Google Docsissa. Entisenä poliittisen nuoriso- ja opiskelijajärjestön pääsihteerinä ymmärrän toki vitsiyritelmän, mutta – kutsukaa vain tiukkapipoksi – pidän sitä jopa vahingollisena nuorten osallisuuden ja demokratian kehitykselle. 

Erilaisten nuorisojärjestöjen toiminnan tavoitteet tulevat suoraan nuorisolaista. Niitä ovat nuorten osallisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien edistäminen, nuorten kasvun, itsenäistymisen ja yhteisöllisyyden tukeminen, nuorten harrastamisen tukeminen, nuorten toiminnan tukeminen kansalaisyhteiskunnassa, nuorten yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja oikeuksien edistäminen sekä nuorten kasvu- ja elinolojen toteutuminen. 

Suomeksi sanottuna nuorille tarjotaan mieluisaa harrastustoimintaa samanhenkisten ikätovereiden seurassa, heitä tuetaan ajattelemaan itse ja löytämään oma aktiivisen kansalaisen rooli yhteiskunnassa. Naureskelkaa vain Google Docsin päivittämiselle, mutta kyllä oman arvopohjan hiominen kirjoittamalla natokannaria tai debatoimalla kannabiksesta on minusta aika hyödyllistä verrattuna moneen muuhun. Sitä ei kannattaisi väheksyä. En ylipäätään ymmärrä mikä pointti on naureskella sille, miten toiset ovat valinneet elämänsä elää. 

En ylipäätään ymmärrä mikä pointti on naureskella sille, miten toiset ovat valinneet elämänsä elää. 

Salla Merikukka

Se joka sanoo, että toiminta nuorisojärjestöissä on turhaa puuhastelua ja rinkirunkkailua Google Docsissa, kysynpä sinulta: mitä sinä teit 16-vuotiaana? Miksi sinulla on oikeus väheksyä nuoria, jotka innostuvat vaikuttamisesta? Mitä ajattelit sillä saavuttaa? Ylemmyydentunnetta, hyvän mielen vai kenties jonkin muutoksen maailmassa? 

Sanat luovat todellisuutta. Nuorisojärjestöistä puhuminen broilerikasvattamoina ja vaikuttajanuorista poliittisina broilereina on mielestäni halventavaa eikä lainkaan hauskaa. Kyllä jokainen järkevä ihminen varmasti hetken pohdittuaan ymmärtää, ettei näitä kielikuvia ole kehitetty vähääkään kehumistarkoituksessa, vaan niiden tarkoitus on painaa alaspäin ja saada aikaan häpeää. 

Ehdotankin, että lopetamme puheen poliittisista broilereista ja annamme vaikuttajanuorille heidän ansaitsemansa arvostuksen myös puheen tasolla. Samalla voimme alkaa kutsua liittohallituksiin pyrkiviä tyrkkyjen sijaan ehdokkaiksi – emmehän puhu eduskuntatyrkyistäkään.

Salla Merikukka

Kirjoittaja on Allianssin viestintäpäällikkö, joka tykkää nillittää sanoista, mutta sanoo silti itse usein mitä sylki suuhun tuo – ja yrittää ottaa opikseen.

salla.merikukka@nuorisoala.fi

Katso myös