Sirpa Syrjä: Toivoa ilmassa

Blogit 17.4.2023

Pääsiäisen pyhät on ohitettu! Seuraava odottamani iso tapahtuma on NUORI2023 – valtakunnallinen kasvatuksen ja nuorisoalan kohtaaminen Jyväskylässä 18-20.4.

Koronavuosien jälkeen on kiva kokoontua livenä vanhojen tuttujen ja uusien kolleegoiden sekä tärkeiden yhteistyökumppaneiden kanssa kuulemaan, osallistumaan ja keskustelemaan alan ajankohtaisista haasteista ja tulevaisuuden visioista.

Takana on myös eduskuntavaalit. Vaalien alla lapset, nuoret ja perheet olivat paljon esillä eri puolueiden ja yksittäisten ehdokkaiden vaalitiedotteissa. Hyvältä kuulosti, että ehdokkaat olivat lähes yksimielisiä siitä, että lasten ja nuorten hyvinvointiin tulisi suunnata korona-ajan aiheuttaman hyvinvointivajeen korjaamiseksi entistä enemmän resursseja.

Toinen hyvältä kuulostava ja toivoa herättävä asia, joka nousi esiin, oli äänestysikärajan ja kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikärajan laskeminen 16. ikävuoteen. Tämä on ollut myös nuorisoalan toimijoiden pitkäaikainen tavoite. Kirkko suunnan näyttäjänä. Tulevan neljän vuoden aikana nähdään mitä tapahtuu.

Eduskuntavaaleissa valittiin 7 alle 30-vuotiasta ehdokasta. Yksi vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Nuoret ovat edelleen hälyttävän aliedustettuja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Meidän, kasvatuksen ja nuorisotyöalan työntekijöiden, on siis työskenneltävä entistä määrätietoisemmin, jotta lasten ja nuorten ääni tulee kuulluksi nykyistä paremmin.

Tähän vaikuttamiseen tarvitsemme toinen toisiamme, jotta äänellä on painoarvoa. Nuorten äänen kuulemisen rakenteiden vahvistaminen niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla on merkittävää, jotta eri taustoista tulevat lapset ja nuoret tunnistavat oman merkityksensä vaikuttajina.

Yhteistyössä on synergiaetua mutta myös voimaa. Siksi kannattaa tulla voimautumaan Jyväskylään NUORI2023-päiville 18.-20.4!

Tutustu NUORI2023-tapahtuman ohjelmaan täältä!

Sirpa Syrjä

Kirjoittaja on nuorisotyön asiantuntija Kirkkohallituksessa jumalanpalvelus- ja kasvatustyön yksikössä. NUORI2023-päiviltä hän odottaa eniten yhteistyön vahvistamista nuoriso- ja kasvatusalalla työskentelevien kollegojen kanssa. Vaikeuksia oli silti päättää, mihin kaikkeen kiinnostavaan ohjelmaan hän ehtii osallistua!

Valtakunnallinen kasvatus- ja nuorisoalan kohtaaminen järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 18.–20.4.2023. Lue lisää ja osta liput tästä.

Katso myös