Ehdokkaat Allianssin hallitukseen 2025-2026

Tältä sivulta löydät ehdokkaat hallituksen jäseniksi, varajäseniksi ja varapuheenjohtajiksi 2025-2026. Ehdokkaat ovat listattuna sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Ehdolla varapuheenjohtajaksi

Selinä Nera, 23

Ehdolla varapuheenjohtajaksi, hallituksen jäseneksi ja varajäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Vamlas
Allianssin jäsenorganisaatiot, jotka kannattavat ehdolle asetettavaa: Vihreät nuoret, Lihastautiliitto, Näkövammaliitto, Kuuloliitto, Sadankomitea, MEH ry, Mediakasvatusseura, Kynnys ry, Kuurojen liitto, Vasemmistonuoret, Ehyt ry, Eurooppanuoret, Plan, Keskustaopiskelijat, Invaliidiliitto, Tatu ry, Seta, Nyyti ry, Suomen Kuurosokeat ry, Cp-liitto, Vasemmisto-opiskelijat, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry


Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön varapuheenjohtajaksi?
Haen Allianssin varapuheenjohtajaksi, koska haluan tehdä omalla toiminnallani parhaani, jotta jokaisella nuorella olisi mahdollisuus tavoitella unelmiaan. Tämä on mahdollista vain jos nuorisoala onnistuu yhdistämään jäsenjärjestönsä ja olemaan kokoaan suurempi vaikuttaja ja edunvalvoja. Koen, että olen edellisenä kahtena vuotena toimiessani Allianssin hallituksen varsinaisena jäsenenä kerryttänyt osaamista ja ymmärrystä organisaatiostamme niin, että minulla olisi varapuheenjohtajana mahdollisuus tehdä muutosta. Lisäksi koen nuorisoalan viestin yhtenäiseksi omien arvojeni kanssa. Nuorisoalan tulee saada oikeasti arvoisensa roolin julkisessa keskustelussa sekä on oltava luotettava edunvalvoja ja tukija yhä useammalle järjestölle. Allianssin varapuheenjohtajan tehtävään minua motivoi eniten toimimaan kaikki ne nuoret ja nuorisojärjestöt, joiden ääni ei vielä kuulu valtakunnallisessa sekä paikallisessa päätöksenteossa. Olen kokenut ja nähnyt läheltä, kuinka merkittävää työtä nuorisoalalla tehdään niin nuoren kuin koko yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta, ja siksi olen valmis toimimaan.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Olen toiminut aktiivisesti nuorisoalan toimijana ja vaikuttajana alaikäisestä asti. Ensin poliittisesti sitoutumattomien järjestöjen nuorisotoiminnassa, opiskelijapolitiikassa, paikallisissa hallituksissa ja myöhemmin valtakunnallisen poliittisen nuorisojärjestön hallituksessa ja puheenjohtajana.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Olen opiskellut strategista johtamista yliopistossa osana hallintotieteiden opintojani. Lisäksi olen toiminut lukuisissa strategisesta johtamisesta vastuussa olevissa hallituksissa sekä johtanut hallitusta, joka tekee strategisia päätöksiä. Lisäksi tunnen Allianssin hallituksen roolin strategisen johtamisen elimenä hyvin, sillä ole toiminut viimeiset kaksi vuotta hallituksen varsinaisena jäsenenä aktiivisesti. Olen myös ollut kirjoittamassa valtakunnallisen järjestön strategiaa ja johtajana toimiessani olen käytännön tasolla todella hyvässä ymmärryksessä strategisen ja operatiivisen johtamisen eroista sekä hallitustyöskentelystä. Osaan myös tunnistaa strategisen johdon roolin ja mahdollisuudet toimia todella haastavissa tilanteissa esim, muutosneuvottelujen ja lomautusten yhteydessä.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Nuorisoalan kattojärjestön tärkein tehtävä on mielestäni tehdä vaikuttavaa edunvalvontaa niin, että nuorisojärjestöillä on tosiasialliset mahdollisuudet tavoittaa ja tukea nuoria, sillä ilman nuoria meillä ei ole mitään. Nuorisoala voi olla kokoaan isompi toimija, jos se onnistuu viestinsä välittämisessä ja tähän haluaisin tarjota osaamistani kokeneena vaikuttajana. Lisäksi koen, että nuorisoalan kattojärjestön on onnistuttava keräämään yhä useamman järjestön luottamus, jotta äänemme vahvistuisi entisestään. Tämä edellyttää ymmärrystä toimintatavoista, jotka voivat sulkea eri taustoista tulevat organisaatiot ulkopuolelle. Koen, että tunnistan toiseuttavia rakenteita todella hyvin, sillä olen tottunut toimimaan erilaisten järjestöjen kanssa yhteistyössä esim, Turun vammaisneuvoston puheenjohtajana.

Millaista kokemusta sinulla on johtamisesta ja mitkä ovat vahvuutesi johtajana?
Johtajana olen lempeä, johdonmukainen ja reilu sekä paineensietokykyinen. Olen toiminut pitkään työnantajana 18-vuotiaasta asti, sekä erilaisten valtakunnalisten ja paikallisten toimielinten johdossa, joten tiedän erehdyksen, kokemuksen sekä opiskelujeni myötä kuten myös lainsäädännön kautta, mitä johtotehtävissä toimiminen edellyttää. Keskeisiä arvoja kaikessa toiminnassani ovat demokraattisuus, yhdenvertaisuus ja ratkaisukeskeisyys. Pystyn olemaan arvoilleni uskollinen tilanteessa kuin tilanteessa enkä pelkää vaikeissa olosuhteissa työskentelyä, mitä saattaa valitettavasti olla luvassa leikkausten myötä.

Kuvaile, mitä olet saanut aikaan jossain aiemmassa johtamistehtävässäsi
Olen onnistunut muuttamaan valtakunnallisen järjestön toimintatapoja tilanteesta, jossa ihmiset kokivat vaikeaksi ilmaista eriäviä mielipiteitä ja henkilöstöön ja omaan toimintaamme on kohdistunut järisyttäviä leikkauksia. Toimin tilanteessa ratkaisijan roolissa esim, kirjoittamalla johtosääntöä yhteistyössä hallituksen kanssa ja tuomalla esiin eriäviä näkemyksiä sekä varmistamalla, että vaikeat tilanteet purettiin oikeudenmukaisesti. Nykyään organisaatio toimii avoimesti, läpinäkyvästi, selkeän ja hyvin jalkautetun johtosäännön avulla. Lisäksi työyhteisön roolit ovat selkiytynyt, keskusteluilmapiiri on parantunut ja yhä useammalla on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua vaikuttamiseen. Samalla organisaatiota koetelleet kriisit on käsitelty asianmukaisesti niin, että jokainen on tullut kuulluksi ja voivat jatkaa toiminnassa.

Nette Rimpioja, 21

Ehdolla varapuheenjohtajaksi ja hallituksen jäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto
Allianssin jäsenorganisaatiot, jotka kannattavat ehdolle asetettavaa: Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto, Lasten ja Nuorten keskus, Nuorten Suomi, Suomen Nuorisoseurat, Suomen nuorisokeskusyhdistys, Varusmiesliitto, European Youth Parliament Finland – EYP Finland, Suomen ruotsinkielisten koulunuorten liitto (FSS)



Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön varapuheenjohtajaksi?
Haen Nuorisoalan kattojärjestön varapuheenjohtajaksi, koska olen sitoutunut edistämään nuorten hyvinvointia ja nuorisoalan kestävää tulevaisuutta. Allianssi on kriittisessä käännekohdassa, ja koen vahvan kokemukseni sekä nuoruuden energiani olevan arvokasta tässä muutoksessa. Haluan olla mukana muovaamassa Nuorisoalaa, jotta se voi kohdata haasteet ja mahdollisuudet entistä tehokkaammin.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Olen toiminut viimeiset viisi vuotta valtakunnallisten nuorisojärjestöjen hallituksissa erilaisissa tehtävissä rivijäsenestä täysipäiväiseen puheenjohtajaan. Kuluvalla kaudella olen ollut aktiivinen Allianssin hallituksessa ja olen Valtion nuorisoneuvostossa, joka toimii asiantuntijana nuorten kasvu- ja elinoloihin liittyvissä kysymyksissä. Olen erityisen vahva talous- ja hallintoasioissa, ja kokemukseni tilinpäätösten analysoinnista ja resurssien järkevästä käytöstä on ollut hyödyllistä kehitystyössä. Luon vahvoja verkostoja ja vien nuorisoalan sanomaa vaikuttavasti eri foorumeille.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Työskentelin kaksi vuotta täysipäiväisesti Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtajana, jossa päävastuunani oli järjestön strateginen johtaminen. Kuluvana vuonna olen edesauttanut Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton kehitystä puheenjohtajana. Lisäksi aktiivinen osallistuminen Allianssin hallitustyöskentelyyn on tuonut paljon kokemusta nuorisoalan startegisesta kehittämisestä. Minulla on kokemusta muun muassa onnistuneista rekrytoinneista, uuden strategian valmistelusta, sen toimeenpanosta ja luottamushenkilöroolissa johdon tukemisesta. Kunnanvaltuuteetuna ja -hallituksen jäsenenä viikoittaista arkea on yhteistyö viranhaltijoiden kanssa, sekä heidän työnsä tukeminen poliittisilla strategisen tason päätöksillä. Koen, että näitä kokemuksia voin hyödyntää varapuheenjohtajana vahvistaaksemme asemaa nuorisoalan keskeisenä vaikuttajana ja suunnannäyttäjänä.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Tulevan kaksivuotiskauden aikana haluan ainakin kahden asian toteutuvan: Uuden Nuorisoalan brändi vahvistuu julkisessa keskustelussa ja ala, sekä jäsenistö kokee kattojärjestön onnistuvan työssään alan yhteentuojana ja edunvalvojana. Lisäksi Nuorisoalan toimintaedellytykset on turvattava ja uusia rahoitusmuotoja koko alalle on löydettävä. Olen valmis tekemään töitä sen eteen, että yhteinen kattojärjömme on elinvoimainen, vaikutusvaltainen ja vakavarainen, valmiina puolustamaan nuorten hyvinvointia myös 2030-luvulla.

Millaista kokemusta sinulla on johtamisesta ja mitkä ovat vahvuutesi johtajana?
Olen muutosjohtaja, joka keskittyy konkreettisiin tavoitteisiin ja tiimityöhön. Vuosien varrella olen johtanut onnistuneesti muutoksia järjestöissä, joissa olen saanut aikaan mm. strategisia uudistuksia ja lisännyt järjestöjen vaikutusvaltaa. Johtajana vahvuuteni on kyky luoda yhteinen visio ja innostaa tiimiä toimimaan sen puolesta. Nuorisojärjestöissä olen neljättä vuotta puheenjohtajistotehtävissä tällä hetkellä.

Kuvaile, mitä olet saanut aikaan jossain aiemmassa johtamistehtävässäsi
Kun aloitin Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtajana vuonna 2022, järjestön vaikuttavuus ja kehitys olivat pysyneet vakaana, ja näin tarpeen uudelle suunnalle, joka nostaisi järjestön profiilia ja vaikutusvaltaa. Oma roolini muutoksen aikaansaamisessa oli keskeinen ja aktiivinen: toimin aloitteentekijänä ja suunnannäyttäjänä, ja johdin strategiatyötä, jossa asetimme selkeät tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet vaikutusmahdollisuuksien laajentamiseksi.

Vastuullani oli paitsi käynnistää uusia hankkeita ja luoda yhteyksiä poliittisiin päättäjiin ja ministeriöihin, myös motivoida tiimiä ja jäsenistöä sitoutumaan muutostyöhön. Kahden vuoden aikana saavutimme huomattavia tuloksia: lausuntopyyntöjen määrä kasvoi merkittävästi, ja onnistuimme kutsumaan pääministerin sekä puoluejohtajia nuorten vaikuttajien Huipputapaamiseen. Saimme myös ensimmäistä kertaa kutsun hallitusohjelmaneuvotteluihin asiantuntijoina sekä syvensimme yhteistyötä eri ministeriöiden kanssa.

Lisäksi kaudellani perustettiin jokaiselle hyvinvointialueelle nuorten vaikuttamistoimielin, mikä lisäsi nuorten osallisuutta päätöksenteossa. Erityisen palkitsevaa oli nähdä, miten järjestömme kasvoi kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä ja miten kehitystyömme mahdollistaa laadukkaan työn jatkuvuuden tulevaisuudessakin.

Ehdolla hallitukseen

Kia Kauppinen, 27

Ehdolla hallituksen jäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Akava ry
Allianssin jäsenorganisaatiot, jotka kannattavat ehdolle asetettavaa: SAK ry, STTK ry

Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön hallitukseen?
Lasten ja nuorten hyvinvointi on kestävän tulevaisuuden edellytys. Nuorten tulee kiinnittyä reiluun työelämään ja toisaalta ymmärtää työelämän koukeroita. Haluan olla omalta osaltani edistämässä tätä työtä Allianssin hallituksessa.

Yhdessä puskemalla koko nuorisoala voi tehdä nuorten eteen käsittämättömän arvokasta työtä ja siihen tarvitaan ihan kaikkia nuorisoalan toimijoita. Akavan opiskelijoiden toiminnan kautta pystyn vetämään työelämäpuolen mukaan keskusteluihin nuorten puolesta sekä mahdollistaa tämän näkökulman Allianssin hallituksessa. Jokaisella nuorella on oikeus laadukkaisiin työkokemuksiin jo kesätöiden kautta alaikäisenä sekä jatkossakin. Nuorille tulee mahdollistaa kuntien kautta tukea kesätyökokeiluihin. Lisäksi koulutuksen osana tulee olla työelämätaitojen kasvattaminen. Tämä lievittää nuorten työelämäpelkoa ja valmistaa heitä tulevaan.

Jokaisella nuorella on myös oikeus laadukkaaseen koulutukseen niin toisella asteella kuin kolmannellakin. Nuorille pitää ensinnäkin mahdollistaa jokaisen taustasta huolimatta koulutusmahdollisuus. Myös opiskeluiden aikana nuorten toimentuloa tulee tukea, sillä heillä ei ole vielä ollut aikaa kerryttää varallisuutta ja säästöjä. Hyvä toimeentulo lisää hyvinvointia ja mahdollistaa määräajassa valmistumisen.

Allianssin hallituksessa itselle tärkeimpänä työn näen vahvistaa omalla toiminnallani nuorisoalan yhtenäisyyttä, vaikuttaa nuorten työelämään ja laadukkaaseen, hyvin rahoitettuun koulutukseen.

Kerro osaamisestasi liityen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Olen tehnyt vuosien mittaan järjestötyötä monessa erilaisessa organisaatiossa, viimeisimpänä Akavan opiskelijoiden 1.varapuheenjohtajana. Järjestövuosia onkin kertynyt jo reippaasti yli 10. Olen aloittanut järjestötoiminnan yläasteella oppilaskunnan toiminnan myötä ja sieltä kulkeutunut Lukiolaisten Liiton kautta aina oman korkeakoulun järjestöihin ja opiskelijakuntaan. Itsellä mielenkiintona on aina ollut edistää erityisesti oppilaiden ja opiskelijoiden mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämään, koulutukseen ja toimeentuloon. Tätä työtä olenkin saanut tehdä, myös useasti puheenjohtajistorooleissa.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Olen toiminut useiden vuosien ajan erilaisissa johtajarooleissa järjestöissä, joissa olen ollut luomassa ja implentoimassa strategiaa toimintaan sekä strateginen johtaminen on tullut keskeiseksi osaksi työtäni. Näissä rooleissa olen oppinut ymmärtämään, kuinka tärkeää on kyetä suuntaamaan toimintaa ja resursseja pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseksi. Strategisen johtamisen kautta olen nähnyt, miten se auttaa järjestöä kasvamaan, vastaamaan muuttuviin olosuhteisiin ja ennakoimaan tulevaisuuden haasteita. Tämän johdosta kykenen luomaan selkeän suunnan ja varmistamaan, että kaikki toiminnan osa-alueet tukevat yhteisiä tavoitteita.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Nuorisoalan kattojärjestöllä on tärkeä rooli nuorten hyvinvoinnin, osallisuuden ja tulevaisuuden edellytysten edistäjänä.

Nuorten osallisuuden vahvistaminen yhteiskunnassa!
Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi parempia vaikutusmahdollisuuksia nuoria koskevassa päätöksenteossa, toimivia osallistumisen rakenteita sekä nuorten kuulemisen ja osallistumisen kynnysten madaltamista. Edistäisin tätä hallituksessa luomalla yhteyksiä päättäjien ja nuorten välille sekä tukemalla hankkeita, jotka edistävät nuorten vaikutusmahdollisuuksia paikallisesti ja valtakunnallisesti.

Mielenterveys ja hyvinvointi
Mielenterveyden haasteet ovat kasvava ongelma nuorison keskuudessa, ja siihen olisi tärkeää vastata koordinoidusti. Panostaisin rahoituksen suuntaamiseen mielenterveyttä tukeviin palveluihin, kuten vertaistuki- ja terapiapalveluihin sekä digitaalisiin tukipalveluihin. Hallituksessa ajaisin yhteistyötä terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa, jotta voitaisiin kehittää helppoja ja saavutettavia tukipalveluja nuorille. Tukisin myös hallituksen linjauksia, joissa asetettaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvat vaikutukset prioriteetiksi valtiontalouden johtamisessa. Tämä varmistaisi, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen pysyy selkeästi määriteltynä tavoitteena eri hallinnonalojen toiminnassa.

Nuorten työllistyminen ja koulutusmahdollisuudet
Nuorten työllistymisen ja laadukkaan koulutuksen takaaminen on elintärkeää tulevaisuuden yhteiskunnan kannalta. Panostaisin työllisyysvalmiuksia edistävien koulutusten kehittämiseen, käytännön taitojen opetukseen ja yrittäjyyskasvatukseen sekä siihen, että nuorilla olisi mahdollisuus verkostoitua työelämän kanssa jo varhain. Hallituksessa vaikuttaisin mahdollisuuksiin tehdä yhteistyötä koulujen, oppilaitosten ja työelämätoimijoiden kanssa.

Kolmannen sektorin toimintaedellytysten kehittäminen ja tukeminen
Järjestöjen rooli yhteiskunnan toimintojen tukijana ja kriisinkestävyyden rakentajana tulisi tunnustaa selkeästi. Hallituksessa tekisin töitä sen eteen, että julkiset avustukset kannustavat varainhankintaan sen sijaan, että pyrkisivät korvaamaan julkista rahoitusta kokonaan.

Sanni Koivuluoma, 27

Ehdolla hallituksen jäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry

Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön hallitukseen?
Haen nuorisoalan kattojärjestön hallitukseen ensisijaisesti siksi, että näen eri nuorisoalan toimijoiden työn erittäin tärkeänä yhteiskunnassa ja haluan olla mukana mahdollistamassa toiminnan niin tässä hetkessä, kuin tulevaisuudessa. Kun nuorisotyöstä rahoituksesta leikataan, korostuu kattojärjestön tekemän vaikuttamistyön merkitys. Tärkeää on myös jäsenjärjestöjen tukeminen toiminnassa ja heidän omassa vaikuttamistyössään, kuitenkaan puuttumatta liikaa siihen, miten he omaa työtään tekevät.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Olen toiminut vuosina 2022-2023 opiskelijakunta Laureamkon hallituksessa, jäsenenä sekä varapuheenjohtajana sekä kuluvan vuoden SAMOKin varapuheenjohtajana. Lisäksi minulla on vuosien aikana kertynyt muitakin luottamustoimia ja olen ollut perustamassa omaan korkeakouluuni opiskelijayhdistystä sosiaalialojen opiskelijoille. Näiden vuosien aikana olen omaksunut hallitustyöskentelyn taitoja ja esim. kokouskäytännöt ovat minulle todella tuttuja. Hallitustyöskentelyssä nään tärkeänä sen, että jokainen hallituslainen osallistuu toimintaan ja jokaisen hallituslaisen erityisosaamista hyödynnetään työskentelyssä. Hallitustyöskentelyssä olen joutunut tekemään vaikeitakin päätöksiä, mutta olen oppinut, että vaikeiden päätösten kohdalla on erityisen tärkeää se, että hallitus pitää yhtä. Nuorisoalan osaamista olen kerryttänyt myös omien opintojeni kautta. Opiskelen rikosseuraamusalan sosionomiksi ja minua kiinnostaa erityisesti nuorten kanssa tehtävä työ. Olen ollut kesätöissä asumisneuvojana, jolloin kohtasin eri tilanteissa olevia nuoria. Koska nuorten tilanteet olivat erilaisia keskenään, huomasin, että ei ollut yhtä tiettyä palvelua, joka sopisi kaikille. Näänkin tärkeänä, että nuorisoalan palveluverkko pysyy laajana ja huomioi erilaisista taustoista tulevat nuoret. Se on paras tapa varmistaa, että nuori kokee olevansa osa yhteiskuntaa ja että hänestä välitetään, vaikka elämäntilanne olisikin haastava.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Olen ollut mukana uudistamassa kahden organisaation strategiaa. Ensi kerran opiskelijakunnassa vuonna 2023 ja tänä vuonna SAMOKissa. Strategiauudistuksen prosessit erosivat hieman toisistaan johtuen organisaation koosta, mutta perusperiaatteet olivat samat ja tarkoituksena oli, että toiminnan kehittämiselle ja varmistamiselle luodaan mahdollisimman hyvä pohja.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Mielestäni kattojärjestön on tärkeää vaikuttaa tällä hetkellä siihen, mikä on nuorisoalan rahoituksen tulevaisuus ja yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa miettiä, miten toiminta on mahdollista tulevaisuudessa. Kuntavaaliteemojen eteenpäin vieminen ja nuoria koskevien teemojen keskusteluun nostaminen on tärkeää, sillä ne valitettavan usein unohdetaan.

Samuli Leppämäki, 25

Ehdolla hallituksen jäseneksi ja varajäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Eurooppanuoret ry

Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön hallitukseen?
Haen, koska koen että taustaorganisaatiollani Eurooppanuorilla olisi pitkästä aikaa hyvä olla oma edustajansa hallituksessa. Olen myös itse erittäin kiinnostunut Allianssin toiminnasta ja osallistunut sen järjestämiin koulutuksiin ja hyötynyt niistä. Sitoutumisen puute ei ole koskaan ollut tyypillistä minulle missään luottamustehtävässä, ennemmin osallistun liian aktiivisesti. Erityisesti kansainväliseen vaikuttamiseen koskevista kysymyksistä minulla on paljon mielipiteitä jotka jaan taustaorganisaationi kanssa ja haluaisin edistää myös yhteisiä tavoitteitamme. Toimimme nuorisojärjestöinä pitkälti samojen haasteiden edessä, erityisesti taloudellisesti. On tärkeää että erityyppiset järjestöt toimijat yhdessä koska jaamme samat tavoitteet nuorten aseman ja mahdollisuuksien parantamisesta.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Olen ollut aktiivinen sekä y-liikkeessä että nuorisosektorilla ja ollut useissa erilaisissa järjestöissä, joiden koen tuovan hyödyllisiä näkökulmia Allianssin hallitukseen. Olen toiminut mm. Eurooppanuorten liittohallituksessa, Eurooppalaisella Suomella työntekijänä sekä Natonuorten hallituksessa. Näiden lisäksi olen ollut neljän eri opiskelijajärjestön hallituksissa useina vuosina sekä useassa eri yliopistodemokratian päätöksentekoelimessä, kuten yliopistokollegiossa ja tiedekuntaneuvostossa, jäsenenä.

Hallitustyöskentelyssä vahvuuteni ovat viestintä, hallinnollisten asiakirjojen työstäminen, talousarviointi, tapahtumien juontaminen sekä kampanjoiden suunnittelu.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Strategioita olen päivittänyt järjestöissä kolmesti vuosi/liittokokousten yhteydessä sekä kerran ollut luomassa kokonaan uutta sellaista. Erityisesti hankkeiden osuus strategiatyössä on viime vuosina korostunut taloudellisista syistä mutta myös laajempana ilmiönä näkyvyydestä kilpailu hektisessä someympäristössä.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Erityisesti medianäkyvyydestä huomaan joidenkin järjestöjen kilpailevan keskenään jolloin strategista olisi luoda kullekin omia vakituisia yhteyksiään kuin vain kirjata sisäiseen asiakirjaan, kuten strategiaan, että halutaan olla näkyvämpiä, ja luottaa että tilaisuuksiin tai televisioon tulee kutsuja.

Samalla nuorisoalan kattojärjestön tulisi mahdollistaa näitä vaikuttamisen paikkoja jäsenilleen niissä yhteyksissä kuin ne ovat olennaisia eikä kilpailla jäentensä kanssa niistä.

Haluan edistää hallituksesta käsin vaikuttamisen paikkojen kartoittamista ja lähettämistä eteenpäin niille jäsenjärjestöille joiden koen niistä eniten hyötyvän.

Heikki Luoto, 36

Ehdolla hallituksen jäseneksi ja varajäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön hallitukseen?
Jokaisella nuorella on oikeus voida hyvin nyt ja tulevaisuudessa. Allianssin hallituksessa tahdon olla edistämässä nuorten mahdollisuutta terveelliseen ja turvalliseen kasvuympäristöön sekä osallisuuteen yhteiskunnassa.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Minulla on laaja-alaisesti kokemusta nuorten parissa tehtävästä työstä sekä järjestöistä. Olen päässyt tekemään konkreettista nuorisotyötä seurakunnassa niin nuorten illoissa kuin leirityössä.

Viimeiset kahdeksan vuotta olen toiminut erilaisten nuoriso-, mielenterveys- ja päihdejärjestöjen johto- ja kehittämistehtävissä. Minulla on vahva ymmärrys eri julkisten rahoituslähteiden toimintalogiikasta sekä yhdistysmuotoisen toiminnan hallinnosta. Olen toiminut muun muassa Nuorten mielenterveysseura Yeesin toiminnanjohtajana sekä Suomen Lukiolaisten liiton pääsihteerinä. Nykyisin toimin Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kehittämispäällikkönä.

Olen myös toiminut useiden eri yhdistysten ja yritysten hallituksissa, joten minulla on monipuolista näkemystä hallitustyöskentelyyn. Uskon, että pystyn tuomaan Allianssin hallitukseen laaja-alaista kokemusta eri toimialojen näkökulmasta.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Olen vetänyt työurani aikana kolme strategiaprosessia alusta loppuun. Jokainen prosessi on opettanut jotain uutta siitä, millainen on hyvä strategia. Koen, että jokainen strategiaprosessi on erilainen, koska toimintaympäristö muuttuu. Hallituksen näkökulmasta on tärkeää, että strategiset tavoitteet ovat mitattavia ja niitä seurataan osana hallituksen toimintaa. Strategian johtamisen kannalta on myös keskeistä pohtia, miten strategia jalkautetaan osaksi toiminnan suunnittelua sekä jokapäiväistä työtä.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Kansalaisjärjestöjen toiminta on monella tapaa uudenlaisessa tilanteessa. Näin kolme keskeistä tavoitetta, joita Allianssin tulisi ajaa:

1) Nuorten hyvinvoinnin varmistaminen tulevaisuuden Suomessa. Terveyserot ovat entistä suurempia ja ongelmat uhkaavat olla ylisukupolvisia. Allianssi voisi vahvemmin panostaa myös siihen, kuinka terveyseroja voitaisiin kaventaa erityisesti nuorten parissa.

2) Järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen, jotta elävä kansalaisjärjestöjen toiminta jatkaa olemassaoloaan Suomessa.

3) Järjestöjen roolin vahvistaminen osana demokratiaa. Erityisesti nuorisojärjestöt ovat keskeinen osa demokratiakasvatusta, josta ponnistetaan Seuraavia tavoitteita voin edistää Allianssin hallituksella jakamalla omaa asiantuntijuuttani ja verkostojani teemoihin liittyen sekä aktiivisella osallistumisella hallituksen työskentelyyn.

Leena Mannonen, 44

Ehdolla hallituksen varajäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Diakonissalaitoksen säätiö sr.

Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön hallitukseen?
Haen hallitukseen varajäseneksi, koska näen Allianssin hallituksen merkittävässä roolissa nuorten asioiden edistäjänä. Diakonissalaitoksen Vamos ja nuoret kokonaisuus tavoittaa heikommassa asemassa oleva nuoria ja jäsenyyteni kautta näiden nuorten ääni ja kokemukset tulevat esille myös Allianssin toiminnassa.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Olen työskennellyt 3. sektorilla nuorten parissa sekä parikymmentä vuotta. Taustani on sekä kaupunkilaisten nuorten että maaseudun nuorten parissa. Vamoksella olen toiminut vuodesta 2018 alkaen. Sitä ennen olen työskennellyt Suomen Nuorisoseurat ry:ssä. Hallitustyöskentelystä minulla on kokemusta Kuopion seudun Nuorisoseura ry:stä sekä valtuuskunta työskentelystä Vates-säätiön valtuuskunnan jäsenenä.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Työhöni kuuluu johtoryhmätyötä ja Diakonissalaitoksen strategian jalkauttamista ja suunnittelua.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Allianssin tulisi edelleen jatkaa voimakkaasti työtä nuorisoalan resurssien turvaamiseksi ja kiinnittää erityistä huomiota jäsentensä varainhankinnan osaamisen sekä vaikutusten/vaikuttavuuden arvioinnin ja mittaamisen osaamisen kasvattamiseen. Lisäksi sen tulisi erityisesti edistää nuorten yhteiskunnallista osallisuutta ja huomioida tässä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat nuorten ryhmät. Ajattelen myös, että sen tulisi edistää nuorten kokemustiedon kuulumista ja nostaa esiin nuorten ääntä ja kokemustietoa osana vaikuttamistyötä.

Jenni Oliveira, 42

Ehdolla hallituksen jäseneksi ja varajäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Diakonissalaitoksen säätiö sr.

Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön hallitukseen?
Yhteiskunnallinen tilanne ja muutokset sekä poliittinen ilmapiiri pahimmillaan aiheuttaa yhteiskunnallista epäluottamusta ja tulevaisuuden pelkoa. Nuorten turvallisuudentunteen ja tulevaisuususkon vahvistaminen tulisi olla yhtenä tärkeimpänä yhteisenä tavoitteena eri yhteiskunnan aloilla, ei vain nuorisoalalla. Leikkaukset ja nykyinen talouspuhe toisaalta heikentävät järjestöjen toimintamahdollisuuksia ja samalla lisäävät nuorten huonovointisuutta eli edelleen nuorisoalan tarvetta. Nyt jos koskaan tarvitaan kattojärjestön yhteisiä hartioita ja mahdollisuuksia vaikuttaa ja tuoda nuorisoalan toimijoita yhteen. Huoli tulevaisuudesta koskettaa nuoria, työntekijöitä ja organisaatioita. Yhdessä toimiminen ja yhteisten tavoitteiden edistäminen on todennäköisesti vaikuttavampaa ja parhaimmillaan luo yhteistä toivoakin. Itseäni motivoi oman organisaation ja omien näkökulmien ”yli katsominen”, erilaisten toimijoiden yhteen tuleminen- ja katsominen sekä yhteisen nuorison asioiden edistäminen.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Olen työskennellyt Diakonissalaitoksella Vamoksella reilu kymmenen vuotta. Kokemukseni nuorten kanssa työskentelystä ja nuorisoalasta on siis järjestökentältä. Olen toiminut pääasiassa esihenkilötyössä, johdossa ja hallinnon tehtävissä, mutta koko ajan tiiviissä asiakastyön rajapinnassa. Diakonissalaitoksen Vamoksen työ kohdentuu 16-29 -vuotiaisiin ja erityisesti työn ja koulutuksen ulkopuolella oleviin nuoriin, eli oma osaamiseni on kertynyt siltä kentältä.

Hallitustyöskentelystä minulla on kokemusta nykyisen työroolini kautta (johtoryhmätyöskentely) sekä työni ulkopuolelta hallituksen jäsenen roolissa toisessa järjestössä sekä koulun johtokuntatyöskentelystä.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Olen toiminut palvelualuejohtajana Diakonissalaitoksella n. 6 vuotta. Pääasiallisesti olen johtanut oman vastuualueeni Vamos nuorten palveluiden yksiköitä sekä johtanut valtakunnallista Vamoksen kokonaisuutta osana johtoryhmää. Tällä hetkellä vastuualueelleni kuuluu Vamos yksiköiden lisäksi mm. asiantuntijamyynnin kokonaisuus ja liiketoiminnan kehittämistä. Johdan valtakunnallisen Vamoksen toimintaa yhteistyössä toisen palvelualuejohtajan kanssa. Johtamisrooliin kuuluu oleellisesti strategisen johtamisen hyödyntäminen käytännön/operatiivisen johtamisen koordinoinnin ja kehittämisen tukena, työvälineenä sekä suunnan näyttäjänä. Ajattelen, että oma roolini johtajana on strategian todeksi ja toiminnaksi tekemistä ja mahdollistamista. Omassa roolissa olen ollut osallisena kahdessa strategian luomisprosessissa (en vastuullisena itse luomisprosesseista), mikä on opettanut osallistavan prosessin arvoa ja hyötyjä. Toimin itse isossa organisaatiossa välijohdossa, ja siinä roolissa nautin juurikin operatiivisen ja strategisen johtamisen näkökulmien huomioimisesta ja yhteentuomisesta osana erilaisia prosesseja ja tilanteita.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Omasta ja organisaationi näkökulmasta koen tärkeänä, että Nuorisoalan kattojärjestö jatkaa edelleen voimakkaasti työtä nuorisoalan resurssien turvaamiseksi ja erilaisten leikkausten vaikutusten esiintuomiseksi. Tärkeää olisi kiinnittää erityistä huomiota jäsentensä varainhankinnan osaamisen sekä vaikutusten/vaikuttavuuden arvioinnin ja mittaamisen osaamisen kasvattamiseen. Lisäksi tärkeää olisi edistää nuorten yhteiskunnallista osallisuutta ja huomioida tässä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat nuorten ryhmät, mm. korostamalla kaikenlaisten nuorten omaa ääntä ja kokemustietoa osana vaikuttamis- ja kehittämistyötä.

Itse edistäisin edellä mainittuja ja muita tärkeiksi nostettavia teemoja toimimalla yhteistyön ja ratkaisukeskeisyyden periaatteilla sekä tuomalla Diakonissalaitoksen monipuolista osaamista ja näkemystä hallitustyöskentelyyn ja mahdollisiin työryhmiin tms.

Vili Olkkonen, 19

Ehdolla hallituksen jäseneksi ja varajäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry

Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön hallitukseen?
Toimin tällä hetkellä SAKKI ry:n hallituksessa ja olen jo jonkin aikaa miettinyt, että haluaisin laajentaa osaamistani ja vaikuttamiskenttääni laajemmalle, myös muualle kuin opiskelijoiden asioihin. SAKKIn hallituksessa olen kuullut myös Allianssin toiminnasta ja olen vähä vähältä kiinnostunut siitä myös enemmän. Koen Allianssin hallituksen jäsenyyden erityisen kiinnostavana mahdollisuutena, koska kattojärjestönä Allianssi tarjoaa laajan näkökulman kaikkiin nuorien elämää koskeviin osa-alueisiin, ei vain johonkin tiettyyn. Vaikka laajalla näkökulmalla ei olekaan mahdollista perehtyä kaikkien osa-alueiden yksityiskohtiin niin tarkasti, kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja siksi koen kokonaisuuden hallitsemisen tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Olen aina alakoulusta asti osallistunut aktiivisesti mukaan erilaiseen vaikuttamiseen koulussani ja monesti myös koulun ulkopuolella. Viimeaikaisia kokemuksiani ovat esimerkiksi:

Olen toista kautta SAKKI ry:n hallituksen jäsen. SAKKIssa olen oppinut, mitä kansallisella tasolla vaikuttavan järjestön toimintaan kuuluu ja mitä tällaisen järjestön hallituksessa toimiminen vaatii. Hallituksen toimintaan olen osallistunut aktiivisesti. Viime kaudella olin esimerkiksi strategiatyöryhmässä suunnittelemassa järjestölle uutta strategiaa ja tällä kaudella toimin työvaliokunnassa.

Olen koko ammattiinopiskeluaikani ollut aktiivinen Omnian opiskelijahallituksen toiminnassa ja viimeiset kaksi vuotta olen opiskelijahallituksen puheenjohtajana päässyt edustamaan koko noin 40 000 opiskelijan opiskelijakuntaa. Tehtävänkuva opiskelijahallituksen puheenjohtaja on ollut laaja ja olenkin oppinut paljon hyvistä sekä huonoista hallitustyöskentelyn käytänteistä. Olen esimerkiksi kehittynyt selvästi yhteistyötaidoissa ja tiiminjohtamisessa, suunnitellut tapahtumia sekä tavannut eritasoisia päättäjiä aina pääministeriin asti.

Olen noin puolitoista vuotta edustanut Länsi-Uudenmaan alueen ammatillisia opiskelijoita hyvinvointialueen opiskeluhuollon yhteistyöryhmässä. Ryhmässä kehitetään ja suunnitellaan opiskeluhuollon toteutusta yhdessä hyvinvointialueen virkamiesten ja sidosryhmien kanssa. Työryhmässä olen saanut paljon arvokasta ymmärrystä ja tietoa opiskeluhuollon sekä hyvinvointialueen toiminnasta.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
SAKKIssa olin viime hallituskaudella hallituksen edustajana strategiatyöryhmässä, suunnitteluprosessin ytimessä, tekemässä järjestölle uutta strategiaa. Työryhmässä sain kokemusta strategiatason suunnittelusta ja pitkän aikavälin tavoitteiden asettamisesta sekä tulevaisuuden tarpeiden, toiveiden ja haasteiden hahmottamisesta.

Opiskelijahallituksen puheenjohtajana Omniassa olin pääasiallisessa vastuussa hallituksen tavoitteiden toteutumisesta ja valvoin esimerkiksi, että sovitut toimenpiteet tehtiin laadukkaasti sekä ajallaan. Vaikken tietysti opiskelijahallituksen puheenjohtajana ollut vastuussa oppilaitoksen strategiasta, tutustuin vuosien aikana organisaation eri kerrosten ja osien toimintaan sekä siihen, miten organisaation eri kerrokset ovat tekemissä strategian kanssa ja osaltaan toteuttavat sitä. Kuulin ja näin myös organisaation eri osien näkökulmia strategisen työskentelyn onnistumisiin ja haasteisiin.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Nuorisoalan kattojärjestön tulee koota yhteen nuorten järjestöt ja tukea sekä vahvistaa alan toimintaa. Leikkausten alla on tärkeää pitää esillä koko nuorisoalan etua ja järjestöjen toisiaan vahvistavaa voimaa sekä vaikuttavuutta ja tarpeellisuutta. Allianssin on myös tärkeää kannustaa järjestöjä yhteen suunnittelemaan yhdessä parempaa nuorisoalaa ja valoisampaa huomista nuorille.

Hallituksen jäsenenä tietysti osaltani ohjaan järjestön toimintaa ja vaikutan siten tärkeiden tavoitteiden toteutumiseen. Toisaalta hallituslaisena tykkään myös itse ottaa aktiivista roolia suunnitteluun ja tekemiseen, enkä vain olla osa ”arviointikomiteaa”, joka ainoastaan hyväksyy tai hylkää muiden tekemiset ja ehdotukset.

Jaakko Sirén, 24

Ehdolla hallituksen jäseneksi ja varajäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Suomen Ylioppilaskuntien Liitto SYL ry
Allianssin jäsenorganisaatiot, jotka kannattavat ehdolle asetettavaa: Suomen Ylioppilaskuntien Liitto SYL ry, Nyyti ry, Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta, Kokoomusnuoret

Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön hallituksen jäseneksi?
Haen Allianssin hallitukseen tuodakseni kokemukseni ja näiden tuomat näkemykset nuorisoalan käyttöön. Olen toiminut 15-vuotiaasta alkaen nuorisovaltuustoissa, nuorissa seurakunnissa, poliittisissa nuorisojärjestöissä sekä nyttemmin Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksessa, ja koen että tällä laajalla taustalla voin hyvin tuoda juuri nuoren vaikuttajan näkökulmaa päätöksentekoon. Lisäksi minulla on vahva tausta teknologian puolelta ohjelmistokehittäjänä. Koen, että yhteiskunnallisella alalla onkin mahdollisuuksia oppia ohjelmistoalan johtamis- ja organisointimalleista, ja tätä haluankin olla tuomassa sopivissa määrin.

Hallitustyöskentelyssä minua motivoi mahdollisuus työskennellä monipuolisen ja erilaisista taustoista tulevien kollegoiden kanssa sekä etsiä tällaisella porukalla Nuorisoalalle parhaita ratkaisuita. Edunvalvontaorganisaation johtaminen ohjaavana hallituslaisena täysipäiväisen työhallituslaisen sijaan on myös kokemusta, jonka uskon olevan hyödyllistä myös myöhemmin urallani.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Olen toiminut nuorisoalan alaisissa järjestöissä hallitusten jäsenenä sekä liitto- että paikallisyhdistystasoilla vajaan 10 vuoden ajan. Toimin kuluvana vuonna Suomen Ylioppilaskuntien Liiton hallituksessa sekä Kokoomusopiskelijoidien varapuheenjohtajana, johon olen kasvanut taustasta nuorisovaltuustovaikuttajana. Hallitustyöskentely on minulle tuttua monen kokoisesta ja eri resursseilla varustetuista toimielimistä. Nuorisoalalla on kuitenkin yli 150 organisaatiota, jotka kaikki ovat omanlaatuisiaan ja edustavat eri näkemyksiä. Uskon, että juuri tästä monipuolisuudesta sekä Allianssin prosesseista on minulle eniten opittavaa.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Strategiatyö on minulle tutuinta yritys- ja startup-konteksteista, jossa olen tehnyt osa-alueittain analyysejä sekä fasilitoinut työtä yhteisten strategialinjausten määrittämiseksi. Kokonaista palvelu-/edunvalvontaorganisaation strategiaprosessia en ole kuitenkaan päässyt johtamaan alusta loppuun. Koen, että parhaiten minulla on annettavaa siihen kuinka strategian toimintaympäristö-, riski- ja mahdollisuusanalyysin tulokset ja kirjaukset heijastuisivat käytännön toimintaan ja toiminnan organisointiin. Strateginen johtaminen tunnistaen lyhyen ja pidemmän aikavälin tavoitteita sekä prioriteetteja puolestaan on tutumpaa yritysmaailmasta.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Jotta Nuorisoala on olemassa vielä yhtä vaikuttavana ja merkittävänä toimijana, on toimintaedellytysten oltava kunnossa. Koko alan rahoituksen ja toimintaedellytysten ollessa ravisteltavina, tulee suurena prioriteettina olla edunvalvonta. Pidemmällä aikavälillä myös imagotyö on tärkeää, jotta alan toimintaedellytysten ylläpitäminen nähdään poliittisesti tärkeämpänä. Muina prioriteetteina listaisin nuorten demokratian, nuorten osallisuuden ja muut Nuorisoalan jaettujen arvojen määrittämät tavoitteet. Henkilökohtaisesti haluaisin myös tuoda nuorille toivoa siitä, että asioihin voi oikeasti vaikuttaa, ja tuoda vaikuttajauria paremmin ja kannustavasti esille myös heille, joilla ei ole esikuvaa vaikuttajauraa tehneistä henkilöistä.

Pinja Söderholm, 31

Ehdolla hallituksen jäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön hallitukseen?
Olen hakemassa Allianssin hallitukseen, koska haluan olla mukana vahvistamassa nuorisotyön asemaa ja vaikuttamassa sen kehitykseen valtakunnallisella tasolla. Uskon, että nuorten hyvinvointi ja osallisuus ovat ratkaisevia tekijöitä yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta, ja nuorisoalan kattojärjestön hallituksessa voin konkreettisesti edistää tätä tavoitetta.

Minua motivoi erityisesti mahdollisuus työskennellä osaavien, erilaisista taustoista tulevien nuorisoalan toimijoiden ja Allianssin asiantuntijoiden kanssa ja oppia heiltä uutta. Haluan tuoda hallitustyöskentelyyn oman kokemukseni ja näkemykseni – uskon, että voin kokemksellani ja ratkaisukeskeisellä otteella auttaa luomaan entistä vaikuttavampia toimintatapoja, jotka tukevat nuorten osallisuutta ja hyvinvointia.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Minulla on pitkä tausta partiojohtajana. Olen toiminut oman lippukuntani (paikallisyhdistys) johtajana, Pääkaupunkiseudun partiolaisten hallituksessa 2017-2018 ja sen puheenjohtajana 2019-2020 sekä Suomen Partiolaisten partioneuvoston jäsenenä 2019-2021 ja sen varapuheenjohtajana 2022. Suomen Partiolaisten hallituksessa olen vastannut partion strategian johtamisesta ja kasvatustoiminnasta hallituskauden 2023-2024.

Lisäksi olen työskennellyt Leirikesä ry.n päiväleirien johtajana 2021-2023. Olen tänä syksynä aloittanut järjestötoiminnan kehittämisprojektin MiB – Mothers in Business -verkostossa.

Millaista kokemusta sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Olen ollut mukana Suomen Partiolaisten nykyisen strategian tekemisessä, sekä johtanut kyseisen strategian toteutumista niin partioneuvoston jäsenenä ja varapuheenjohtajana kolme vuotta, kuin Suomen Partiolaisten hallituksessa kuluneet kaksi vuotta. Partioliikkeessä strategia on vahva ohjaava työkalu, jota käytetään tiiviisti osana toiminnan suunnittelua ja toteutusta.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Nuorisoala ja nuoret pitää tehdä yhteiskunnallisesti näkyvämmäksi, jotta nuorisotyön, -järjestöjen ja nuorten osallisuus ja arvostus nousee yhteiskunnassa. Kun tehdyn työn arvo tunnistetaan ja tunnustetaan, myös mahdollisuudet tehdä vaikuttavaa ja monipuolista työtä nuorten puolesta kasvaa.

Nykyisessä taloustilanteessa meidän pitää pystyä aiempaa paremmin perustelemaan sekä kansallisesti, että kunnissa, miksi nuorisotyö tarvitsee rahaa. Perusteleminen edellyttää avoimuutta sen suhteen, mitä tehdään ja mihin rahat menevät.

Jotta arvostus nousee, tarvitsemme siis tietoa ja dataa – vaikuttavuus osoitetaan luvuin, ei musta tuntuu -veikkauksin. Tätä Allianssi on jo ansiokkaasti tehnyt mm. Mitä kuuluu nuorille? sekä Mitä kuuluu nuorisoalalle? -katsauksiin. Allianssin on tärkeä kouluttaa ja saada koko nuorisotyön ja nuorisojärjestöjen kenttä mukaan yhteiseen tekemiseen. Nuorisotyön ja -järjestöjen vaikutusten kattava mittaaminen ja arviointi on toki hankalaa, mutta yhdessä jaettu suunta mittaamisessa on yhtä kaikki tärkeää kohti yhteisten vaikuttavuuden sanoittamisessa.

Allianssilla on erityinen paikkansa niukkenevien resurssien keskellä. Pienten kuntien vähenevä lasten ja nuorten määrä johtaa tilanteisiin, joissa yhteistyötä tarvitaan kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kesken. Tarvitsemme sektorirajojen yli tehtävää yhteistyötä ja tässä Allianssi voi toimia yhdistävänä tekijänä.

Maija Voutilainen, 25

Ehdolla hallituksen jäseneksi ja varajäseneksi

Allianssin jäsenorganisaatio, joka toimii esittäjätahona: Lasten ja nuorten keskus ry
Allianssin jäsenorganisaatiot, jotka kannattavat ehdolle asetettavaa: Kirkkohallitus, Suomen Lähetysseura, Suomen Ekumeeninen Neuvosto, Kirkon Ulkomaanapu/Changemaker, NNKY, Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto

Miksi haet nuorisoalan kattojärjestön hallitukseen?
Haen Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin hallitukseen, koska haluan olla mukana vaikuttamassa nuorisoalan tilanteeseen. Haluan edustaa hallituksessa yhtä suurta nuoristyön sektoria, seurakuntien tekemää nuorisotyötä ja kirkon järjestöjen tekemää työtä, koska haluan että jokainen nuori nyt ja tulevaisuudessa pääsee osalliseksi lähiyhteisöjään ja yhteiskuntaa. Nuorisoala on muutoksen edessä kun valtion leikkaukset kohdistuvat merkittävästi nuorisotyöhön, järjestöjen avustuksiin sekä nuorten asemaa välillisesti heikentävällä tavalla myös sosiaaliturvaan, asumiseen ja koulutukseen. Leikkaukset ovat huolestuttavia alan jatkuvuuden, kehittämisen ja negatiivisten ilmiöiden ennaltaehkäisyyn varautuessa – unohtamatta myöskään nuorten kasautuvaa pahoinvointia. Minulle on tärkeää, että jokaisella nuorella on ympäristö kasvaa rauhassa, harrastaa yhdenvertaisesti sekä kokea osallisuutta yhteiskunnassa.

Kerro osaamisestasi liittyen nuorisoalaan sekä hallitustyöskentelyyn
Olen päässyt rakentamaan ja uudistamaan strategiaa NAVI-ryhmässä sekä kirkon luottamustoimijana ollessa. Toimin myös varaedustajana Joensuun seurakunnan seurakuntaneuvostossa sekä yhteisessä kirkkovaltuustossa vuodesta 2023 alkaen. Minulla on kirkon nuorisotyöstä kokemusta osallistujana, luottamushenkilönä ja työntekijänä. Olen ollut mukana Lasten ja nuorten NAVI-ryhmässä (nuori aikuinen vaikuttaa kirkossa) nyt kolmen vuoden ajan. Olen toiminut myös Suomen Lähetysseurassa sekä Fides Ostiensis ry:n hallituksessa kahdella toimikaudella. Olen myös edustanut ainejärjestö vuodesta 2021 alkaen kirkkohallituksen Teologian koulutuksen kehittämisen työryhmässä. Lisäksi työskentelen tällä hetkellä Suomen kristillisessä ylioppilasliikkeessä.

Millaista osaamista sinulla on organisaation strategiatyöstä?
Olen ollut NAVI-ryhmän uuden strategian luomisessa mukana. Lisäksi varapuheenjohtajana olen kantanut vastuuta strategian jalkauttamisesta operatiiviseen toimintaan. Seurakuntaneuvostossa olen päässyt seuraamaan ja osallistumaan strategian tekemiseen ja toteuttamiseen. Johtamiskokemusta minulla on Suomen Lähetysseuran nuorten toiminnasta, seurakunnan isostoiminnassa sekä Partiosta.

Mihin nuorisoalan kattojärjestön tulisi panostaa seuraavien vuosien aikana?
Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin strategiasta nousee hyvin esille se, mihin pitäisi panostaa ja mitä olisi hyvä edistää. Nuorisoalan yhtenäisyys on mielestäni kestävyyden ja alan tuottavuuden kannalta olennainen. Järjestöllinen, kirkollinen ja kunnallinen nuorisotyö on tuotava vahvasti yhteen saman viestin äärelle. Uskon, että itselläni on tähän annettavaa, koska minulla on kokemusta niin järjestöllisestä kuin kirkollisesta nuorisotyöstä eri rooleissa. Olen mielelläni mukana luomassa keskusteluyhteyttä ja parantamassa koko alan yhtenäisyyttä. Lisäksi ajattelen, että strategiassa nostetut vaikuttaminen ja nuorisoalan toimintaedellytysten turvaaminen on alalle elintärkeää.


Katso myös