Blogi: Nuorisovaalit järjestetään poikkeusaikanakin – kolme luovaa tapaa käsitellä vaaleja nuorten kanssa

Blogit 2.3.2021

Suomessa järjestetään toiseksi vapaimmat ja turvallisimmat vaalit maailmassa. Kuntavaaleissa järjestelyjä tehdään kuitenkin koronapandemian takia poikkeuksellisissa olosuhteissa ja jokaisen yhdenvertainen mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan on nyt näytönpaikka demokratian mallimaalle. 

Kuntavaalit ovat nuorten näkökulmasta tärkeät vaalit. Kuntavaaleissa päätetään monesta nuoren jokapäiväiseen arkeen vaikuttavasta asiasta. Silti edellisissä, vuoden 2017 kuntavaaleissa lähes kaksi kolmesta 18-24-vuotiaasta nuoresta jätti äänestämättä. Tämä tarkoittaa, että näiden nuorten ääni on aliedustettu kuntien päätöksenteossa.

Toisaalta vaaliosallistuminen kertoo yhteiskunnallisen osallisuuden kokemuksesta tai sen puutteesta. Äänestäminen on osaltaan osoitus kuulumisesta yhteiskuntaan – ajatus siitä, että lähiympäristön asiat kuuluvat myös minulle ja minä voin niihin vaikuttaa yhdessä sovituilla tavoilla. Kaikessa arkipäiväisyydessään ja pienuudessaan äänestäminen on teko, joka ylläpitää yhteiskunnan turvallista ja vakaata toimintaa.

Myös poikkeuksellisissa oloissa demokratiakasvatuksesta täytyy pitää siis kiinni, jotta jokainen nuori oppii tietoja ja taitoja, mitä lähiympäristön vaikuttamisessa tarvitaan. Meillä ei ole varaa pudottaa yhtä ikäluokkaa demokraattisesta osallistumisesta. 

Onneksi demokratiataitojen tukemiseen löytyy kolme helppoa keinoa poikkeusaikanakin.

Järjestä Nuorisovaalit (tarvittaessa digitaalisesti)

Nuorisovaalit on nuorten vaalitapahtuma, jossa peruskouluissa, toisella asteella ja nuorisotoiminnassa harjoitellaan äänestämistä äänestämällä samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin kuntavaaleissa. Nuorisovaalien äänestysaika on käynnissä 29.3.-9.4.2021.

Tänä keväänä Nuorisovaalit voi järjestää terveysturvallisesti esimerkiksi maskeja käyttäen ja turvavälit pitäen ulkotiloissa tai yksi opiskelijaryhmä kerrallaan. Nuorisovaaleihin voi ilmoittautua nuorten ryhmän kanssa huoletta, sillä tarjoamme kaikille ilmoittautuneille mahdollisuuden järjestää vaalit digitaalisesti, mikäli oppilaitos on siirtynyt vaikka etäopetukseen. Käytännössä yhteyshenkilö saa sähköisen lomakelinkin, joka jaetaan Nuorisovaaleihin osallistuville nuorille ja he syöttävät äänensä digitaalisesti.

Tutustukaa puolueisiin ja ehdokkaisiin

Tutkitusti vaalikoneilla on suuri merkitys erityisesti nuorten äänestyspäätöksiin. Vaalikoneita kannattaa tehdä nuoren kanssa yhdessä ja samalla tutustua kunnan päätöksentekoon. Nuorten vaalikone on kolmella kielellä julkaistu vaalikone, jossa 293 kunnasta ehdokkaat ottavat kantaa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen kunnassa. 

Nuorisotyössä on myös loistavia esimerkkejä erilaisten vaalitapahtumien järjestämisestä. Esimerkiksi vaalipizzoilla on tehty yhdessä vaalikoneita ja kannustettu nuoria äänestämään tai Discord-liveissä nuoret ovat päässeet haastattelemaan poliitikoita ajankohtaisista aiheista.

Vaalitenttien seuraaminen on hyvä tapa tutustua vaaleissa esitettyihin vaihtoehtoihin. Järjestämme yhdessä nuorisojärjestöjen kanssa nuorten kuntavaalipaneelin 7.4. klo 18 ja tilaisuus striimataan. Tilaisuudessa nuoret ehdokkaat vastaavat nuorille tärkeisiin kuntapolitiikan kysymyksiin.

Viesti vaaleista

Kun ollaan enimmäkseen etänä, on erityisen tärkeää, että kuntavaalit näkyvät nuorille. Jaa siis luotettavaa tietoa kuntavaaleista some-kanavissa ja kerro vaaleista kohtaamisissa. 

Tarjoamme nuorisoalan käyttöön Äänestät joka päivä -kampanjan, joka viestii äänestämisen arkipäiväisyydestä ja toisaalta tärkeydestä nuorille äänestäjille. Kampanjan materiaalit julkaistaan maaliskuun puolessa välissä Allianssin kuvapankissa. Erityisen tärkeää on näissä vaaleissa herätä ajoissa ja äänestää ennakkoon.

Vaalien käsittely nuorten kanssa kannattaa. Myös poikkeusoloissa.

 

Virva Viljanen

Kirjoittaja työskentelee nuorten osallisuuden asiantuntijana ja kannattaa nuorten monikanavaista osallistamista kunnan asioihin kaikissa päätöksenteon vaiheissa.


Avainsanat:

Katso myös