Uutiset

Tuore pamfletti kokoaa yhteen nuorten mielenterveystilanteen – tulevat aluevaltuutetut voivat purkaa tikittävän aikapommin

Uutiset 10.1.2022

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ja Mielenterveyspooli julkaisivat aluevaalipamfletin Pitää olla huolissaan – Nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon, joka kokoaa yhteen keskeisen tiedon nuorten mielenterveyden ja mielenterveyspalveluiden tilasta. Pamfletti esittelee myös mielenterveyspalveluiden sujuvuutta estäviä ongelmia ja ratkaisuja, joista voidaan päättää aluevaaleissa.

Tuore pamfletti on tarkoitettu puolueiden, ehdokkaiden ja tulevien aluevaltuutettujen tueksi ja työkaluksi. 

“Haluamme varmistaa, että uusilla aluevaltuutetuilla on saatavilla tarvitsemansa tieto ja tuki, joiden avulla tehdä nuorten mielenterveyden kannalta tärkeitä päätöksiä. Samalla haluamme herättää keskustelua laajemmin nuorten mielenterveyden tilasta”, kommentoi Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm

Juho Korpelan toimittamassa pamfletissa viisi mielenterveyskysymysten asiantuntijaa taustoittaa nuorten mielenterveyteen ja mielenterveyspalveluihin liittyviä ongelmia sekä esittää ratkaisuja, joiden avulla nuorten mielenterveyttä voidaan parantaa aluevaltuustoissa.

“Nuorten mielenterveyskriisi on tikittävä aikapommi, jonka purkamisen tulevat aluevaltuutetut voivat aloittaa, jos vain tahtoa löytyy”, summaa Allianssin puheenjohtaja Anna Laurila

Korona on kasvattanut nuorten mielenterveyshoitovelkaa

Pitää olla huolissaan – Nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon -pamfletti muistuttaa, että miltei joka neljäs nuori oireilee psyykkisesti, ja mielenterveyden häiriöt ovat yhä useammin syynä sille, että nuori joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle. Koronapandemia on vaikeuttanut tilannetta entisestään, kun nuoret ovat joutuneet kantamaan huolta niin etäopinnoista kuin lähestensä tilanteestakin. 

Vaikka tilanne on vakavampi kuin koskaan, uusi ilmiö mielenterveysongelmat eivät kuitenkaan ole: korjaamme vieläkin 90-luvun laman virheitä. Perspektiiviä suomalaiseen mielenterveyspolitiikkaan pamfletissa tuo sosiaalieetikko, TT Karoliina Ahonen.

“Suunnitelmia sekä visioita paremmista palveluista, asumisratkaisuista ja joustavammasta työelämästä tehtiin aina yhdeksänkymmentäluvun alkuun saakka. Sitten tuli lama eikä suunnitelmia toteutettu. Potilas unohtui”, kertoo suomalaisesta mielenterveyspolitiikasta väitöskirjan kirjoittanut Ahonen.

Laman keskellä kunnille annettiin lisää vastuuta sotepalveluiden tuottamisesta. Tämä tarkoitti Ahosen mukaan yhdenvertaisen palvelujärjestelmän sirpaloitumista ja alueellisten erojen kasvua. Soteuudistuksen myötä palataan keskitetympään järjestelmään.

Asenteet mielenterveyden haasteita ja hyvinvointia kohtaan ovat kuitenkin menneet viime vuosien aikana hyvään suuntaan ja nuorten hätä on ymmärretty, kertoo pamfletissa haastateltu akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro. Tuleville aluepäättäjille hänellä on selkeä viesti: Nuorten hyvinvointiin pitää satsata.

“Nuoruus on toinen mahdollisuus, pelkkä varhaislapsuus ei ole kriittinen vaihe. Nuoruudessa tapahtuu paljon muutoksia ja se on hedelmällinen vaihe vaikuttaa. Koskaan ei ole liian myöhäistä jos hyvinvointiin satsataan, se maksaa itsensä takaisin”, toteaa Salmela-Aro. 

Kuten muuhunkin sosiaali- ja terveydenhuoltoon, myös opiskeluterveydenhuoltoon ja nuorten mielenterveyspalveluihin on kasaantunut koronan myötä paljon hoitovelkaa. Nuorten pahoinvointi on lisääntynyt etäopiskelun, eristäytymisen, vertaistuen ja sosiaalisen tuen puuttumisen sekä opiskeluvaikeuksien takia. Lisäksi kouluterveydenhoitajia on siirretty hoitamaan koronapotilaita.

“Huonosti voivien nuorten osuuden lisääntyminen oli nähtävissä jo ennen koronaa. Pandemia on lisännyt kasvua ja esimerkiksi ahdistuneisuus, masennus ja syömishäiriöt ovat lisääntyneet nuorilla, erityisesti tytöillä”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämispäällikkö Johanna Janhukainen kertoo pamfletissa.

Janhukainen toteaa, että opiskeluhuoltopalvelut ja niiden sisältämät mielenterveyspalvelut tarvitsevat jatkossa enemmän resursseja.

“On arvovalinta, halutaanko palvelut sellaiseksi kuin lainsäätäjä on ne tarkoittanut. Hurja palveluvelka pitää myös kuroa kiinni ja siihen tarvitaan tukea. Tästä ei pelkällä hyvällä tahdolla päästä eteenpäin”, Janhukainen toteaa. 

Pitää olla huolissaan -pamfletin kansikuva.

Tutustu pamflettiin “Pitää olla huolissaan – Nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon” (pdf)
Tutustu pamflettiin “Pitää olla huolissaan – Nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon” (linkki html-tekstiversioon)


Lisätietoja antaa
Salla Merikukka, viestintäpäällikkö, Allianssi
salla.merikukka@alli.fi
044 416 5282

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja Mielenterveyspoolin  “Pitää olla huolissaan – Nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon” – aluevaalipamfletti julkaistiin 10.1.2022. Tilaisuudessa nuorten mielenterveyden edistämisestä hyvinvointialueilla keskustelivat kansanedustajat Sari Multala (kok) ja Saara Hyrkkö (vihr) sekä Keskustanuorten puheenjohtaja 2021 Hanna Markkanen (kesk) ja Sosialidemokraattiset opiskelijat – SONKin puheenjohtaja Timo Keisala (sdp). Katso pamfletin julkistustilaisuus täältä. 

Katso myös