Silja Uusikangas: Sinäkin olet demokratiakasvattaja! Nämä konkreettiset teot voit tehdä demokratian edistämiseksi jo tänään

Blogit 1.11.2023

Kansallisena demokratiapäivänä on hyvä hetki pysähtyä sen äärelle, miten jokainen nuorten kanssa tekemisissä oleva voi osaltaan vahvistaa demokratiaa.

Hyvää kansallista demokratiapäivää!

Tänään 1.11. monissa saleissa pidetään hienoja puheita demokratian merkityksestä. Demokratia on yhteiskuntamme perusta, ja toimiessaan se turvaa niin vakautta kuin rauhaa. Viime vuodet ovat muistuttaneet, että edes täällä Euroopan laidalla kumpaakaan ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Siksi demokratia todellakin ansaitsee juhlansa.

Juhlat ovat  määritelmällisesti jotain, joka poikkeaa arjesta. Useimmille meistä tänään on kuitenkin tavallinen keskiviikko, jonka arkiset puuhat ja rutiinit täyttävät.

Onneksi demokratian edistämistä ei tarvitse — tai kannata — jättää pelkkien juhlapäivien varaan. Itse asiassa monilla meistä on mahdollisuus tehdä paljonkin demokratian hyväksi osana jokapäiväistä elämäämme. Tässä kolme ideaa, mitä voit tehdä demokratian edistämiseksi jo tänään.

  1. Kalenteroi tulevat vaalipäivät. Vaalit ovat yksi konkreettisimmista tapahtumista, joissa äänioikeutetut ja vaalikelpoiset kansalaiset voivat toteuttaa demokratiaan kuuluvaa oikeuttaan vaikuttaa äänestämällä ja ehdolle asettumalla. Tänä vuonna käytiin eduskuntavaalit, eivätkä vaalit tähän lopu: vuonna 2024 käydään niin presidentinvaalit tammi-helmikuussa ja europarlamentti- eli tuttavallisemmin eurovaalit kesäkuussa. Voit valmistautua vaikuttamaan ja lisätä presidentinvaalien ja eurovaalien ennakkoäänestys- ja äänestyspäivät kalenteriisi jo nyt. Vaikka sinulla ei olisi äänioikeutta, voit silti ylläpitää demokratiaa esimerkiksi osallistumalla ehdokkaiden vaalikampanjointiin tai seuraamalla vaalikeskusteluja ja -analyyseja.
  1. Tunnista itsesi demokratiakasvattajana.  Jotta demokratia toteutuu myös tulevaisuudessa, on lapsille ja nuorille tarjottava mahdollisuus kokea, että demokratia kuuluu myös heille. Juuri sinä voit olla se, joka tämän mahdollisuuden tarjoaa. Nuoria estää osallistumasta muun muassa kokemus siitä, ettei päätöksenteosta tiedetä tarpeeksi. Jos lähipiirissäsi on yksikin lapsi tai nuori, voit vinkata hänelle tulevista vaaleista ja kertoa, miten äänestetään, miksi äänestäminen on tärkeää ja miten ehdokkaaksi voi päästä. Voit myös kertoa, että demokratiassa jokaisen osallistumisella on merkitystä ja jokainen vaaliuurnilla käytetty ääni on yhtä arvokas. Kuka tietää, jos juuri sinun kannustuksesi ansiosta keskustelet tulevaisuuden presidentin kanssa.
  1. Ilmoita nuorten ryhmäsi mukaan Nuorten vaaleihin sekä Politiikkaviikkoon. Jos työskentelet lasten ja nuorten kanssa, on demokratiakasvatusta mahdollista tehdä vieläkin suuremmalla volyymillä ja vieläpä kohtuullisella vaivalla. Helppo ja tehokas tapa on ilmoittaa nuorten ryhmäsi Nuorten vaaleihin sekä Politiikkaviikkoon, joita vietetään seuraavan kerran ennen presidentinvaaleja 8.—12.1.2024. Voit ilmoittaa ryhmäsi mukaan joko suomenkielisellä Lyyti-lomakkeella tai ruotsinkielisellä Lyyti-lomakkeella. Nuorten vaaleissa lapset ja nuoret saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä ja vaalien järjestämisestä. Politiikkaviikolle taas on tarjolla monenlaisia materiaaleja ja harjoituksia, joiden avulla politiikkaa ja vaaleja on helppo käsitellä lasten ja nuorten kanssa. Demokratiakasvatus tukee nuorten osallisuutta ja lisäksi kaventaa tutkitusti eroja sen välillä, miten erilaisista taustoista tulevat nuoret ymmärtävät yhteiskuntaa ja kokevat voivansa vaikuttaa siihen.

Jos näiden tekojen jälkeen kaipaat marraskuuhun piristystä, laita ihmeessä pöytä koreaksi demokratian kunniaksi.

Jos haluat järjestää Nuorten vaalit, Politiikkaviikon tai molemmat, voit ilmoittaa ryhmäsi mukaan joko suomenkielisellä Lyyti-lomakkeella tai ruotsinkielisellä Lyyti-lomakkeella. Ilmoittautuminen on käynnissä 8.12.2023 asti. Sen jälkeen Nuorten vaaleihin ilmoittautuneet saavat sähköpostilla Nuorten vaalien ohjeet, tulostettavat vaalimateriaalit ja sekä linkin, jolla äänestystuloksen voi ilmoittaa valtakunnalliseen ääntenlaskuun. Politiikkaviikon sähköinen materiaalipankki puolestaan avataan ilmoittautuneille syksyn 2024 aikana.

Silja Uusikangas

Kirjoittaja on Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin nuorten osallisuuden asiantuntija, jonka suosikkijuhlaherkku on vaalipulla.

silja.uusikangas@nuorisoala.fi

Katso myös