Nuorten osallisuus on kaikkea työtämme ohjaava arvo. Haluamme, että nuorilla on kokemus osallisuudesta ja kuulumisesta yhteisöön, oikeus saada tietoa sekä mahdollisuus ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa niin lähellä kuin laajemminkin yhteiskunnassa.
Lainsäädäntö velvoittaa edistämään lasten ja nuorten osallisuutta aktiivisesti. Nuorten vaikuttamismahdollisuuksista säädetään muun muassa perustuslaissa, nuorisolaissa, kuntia ja hyvinvointialueita koskevissa laeissa, opetusta koskevissa laeissa sekä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa.
Koordinoimme ja kehitämme demokratiakasvatuskonseptejamme Nuorten vaaleja, Politiikkaviikkoa ja Nuorten vaalikonetta. Demokratiakasvatukseen keskittyvän uutiskirjeemme voit tilata suoraan sähköpostiin. Kehitämme myös uusia menetelmiä ja malleja, joilla nuorten äänen kuulumista yhteiskunnassa voi vahvistaa.
Voit pyytää meiltä tietoa nuorten valtakunnallisista vaikuttamismahdollisuuksista, nuorten kuulemisesta sekä nuorten äänestysaktiivisuudesta.
Tavoitteemme:
- Nuoret osallistuvat ja vaikuttavat kaikilla päätöksenteon tasoilla sekä kaikkien suurten yhteiskunnallisten uudistusten tekemiseen yhdenvertaisesti muiden ikäluokkien kanssa.
- Osallisuuden ja osallistumisen eriarvoisuus kapenee. Osallisuuteen sekä sisäiseen kansalaispätevyyteen liittyvät erot kapenevat muun muassa sukupuolten ja eri
sosioekonomisista taustoista tulevien nuorten välillä. - Nuorten vaikuttamiskanavat ovat monikanavaisia ja saavutettavia. Nuoret tavoitetaan mahdollisimman kattavasti huomioiden erilaiset lähtökohdat ja erityisesti
haavoittuvassa asemassa olevat ja vähemmistöihin kuuluvat nuoret. - Nuorten äänestysaktiivisuus kasvaa ja nuorten ehdokkaiden määrä lisääntyy kaikissa vaaleissa.
- Äänestysikäraja ja vaalikelpoisuuden ikäraja kaikissa vaaleissa sekä kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikäraja lasketaan vähintään 16 ikävuoteen.
- Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus on osa koulutusjärjestelmää sekä nuorisotoimintaa ja tavoittaa kaikki nuoret. Kansalaisyhteiskunta, julkishallinto, puolueet ja oppilaitokset tekevät yhteistyötä nuorten poliittisen vaikuttamisen kasvattamiseksi.
- Nuorivaikutusten arviointi otetaan osaksi kaikkea päätöksentekoa. Nuoret huomioidaan omana erityisryhmänään valmistelussa ja päätöksenteossa.
- Nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa EU:n päätöksentekoon kaikilla tasoilla. Nuorten kuuleminen on sidottu EU:n päätöksenteon prosesseihin.
Meiltä potkua demokratiakasvatukseen
Tuemme demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta opetuksessa, nuorisotyössä ja harrastustoiminnassa.
Tunnetuimpia konseptejamme ovat valtakunnallinen äänestystapahtuma Nuorten vaalit ja nuorten yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko Politiikkaviikko.
Tarjoamme myös vaalien aikaan äänestyspäätöksen tueksi Nuorten vaalikoneen ja paljon muuta kiinnostavaa materiaalia vaikuttamisesta.
Malleja demokratiakasvatukseen ja osallisuuteen
Mietitkö, miten voisit vahvistaa nuorten yhteiskunnallista osallistumista tai lisätä nuorten demokratiavalmiuksia? Tältä sivulta löydät koottuna erilaisia esimerkkejä siitä, millaista toimintaa nuorisoalalla jo tehdään!
Nuorten vaalit
Nuorten vaalit on valtakunnallinen äänestystapahtuma peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.
Politiikkaviikko
Politiikkaviikko on valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko nuorille. Mukaan voi lähteä mikä tahansa nuorten ryhmä, kuten esimerkiksi luokka, opiskelijakunta, nuorisovaltuusto, nuorten
Nuorten vaalikone
Nuorten vaalikone on nuorisoalan yhteinen vaalikone, joka kokoaa yhteen nuoria koskettavia kysymyksiä ja teemoja. Olemme koordinoineet Nuorten vaalikonetta jo vuosikymmenten
Tilaa uusi uutiskirje: Nuorisoalan demokratiauutisia
Nuorisoalan demokratiauutisia on uutiskirje, joka on suunniteltu erityisesti peruskoulujen ja toisen asteen opettajille, sekä oppilaitosten nuorisotyöntekijöille. Uutiskirjeestä hyötyvät kaikki nuorisoalan
Kuntademokratiakortit
Tiedettävästi historian ensimmäiset kuntademokratiakortit julkaistiin syksyllä 2020. Kuntademokratiakortit on suunniteltu käytettäväksi nuorten eri ryhmien, kuten koulujen ja oppilaitosten, nuorisotilojen sekä erilaisten harrastusryhmien kuten partiolippukuntien ja muiden nuorten ryhmien käyttöön.
Korttipakka sisältää kahdenlaisia kortteja: faktakortteja ja tehtäväkortteja. Faktakortit kertovat miten demokratia kunnissa toimii. Tehtäväkorttien avulla syvennytään selvittämään faktoja omaan kotikuntaan liittyen. Tehtäväkorteissa on mukana myös muutamia haastavampia tehtäviä, jotka vaativat selvittämistä enemmän vaivaa. Kortteja voi käyttää haluamallaan tavalla: nostaa vuorotellen pakasta kortti ja keskustella kysymyksestä tai esimerkiksi rakentaa rastiradan korttien sisältöä apuna käyttäen.
Kuntademokratiakortit on tehty nuorisoalan kattojärjestön ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton yhteistyönä.
🕵️ Tutustu myös:
Nuorten osallistuminen järjestöissä -julkaisu (PDF)
Julkaisussa tuodaan esiin niin nuorten osallistumista järjestön päätöksentekoon ja hallitustyöskentelyyn, nuorten ryhmätoimintaan ja jaostoihin sekä luovia menetelmiä nuorten osallistumisen mahdollistajana. Lisäksi julkaisuun on koottu hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä osallisuustoiminnan kehittämiseen sekä hyviä käytäntöjä eri järjestöistä. Nuorten osallistuminen järjestöissä -julkaisu on tehty yhteistyössä Valtion Nuorisoneuvoston kanssa vuonna 2017.
Demokratia-avain – Opettajan opas demokratiakasvatukseen
Keskustelutilaisuuspäivän järjestäjän menetelmäopas
Vuonna 2019 uudistettu painos oppaasta “Nuoret palveluita arvioimassa – menetelmäopas nuorten vaikuttamis- ja kuulemiskäytäntöjen kehittämiseen”