Mitä tarjoamme?
- Koulutusta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusaiheissa. Koulutustarjonnan näet tapahtuma- ja koulutuskalenteristamme.
- Tukea tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen nuorisoalalla.
- Menetelmiä ja työkaluja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskasvatukseen sekä syrjimättömän toimintakulttuurin kehittämiseen.
- Vastaamme myös mielellään tiedusteluihin eri syrjintäperusteita tai ilmiöitä tuntevista asiantuntijoista jäsenjärjestöissämme ja muissa verkostoissamme.
Haluamme, että nuoret voivat hyvin. Siksi meille on tärkeää, että nuorisoalalla huomioidaan nuorten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.
Mitä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus tarkoittavat?
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus tarkoittavat sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia keskenään. Ne tarkoittavat syrjimättömyyttä, mutta myös sitä, että toimintaa, palveluita ja ympäristöjä kehitetään ihmisten moninaisuus huomioivaksi.
Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan yhdenvertaisuuslain (1325/2014) mukaisesti sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia eikä ketään saa syrjiä henkilöön liittyvän syyn perusteella. Tasa-arvolla taas viitataan useissa yhteyksissä miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon (laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 609/1986). Tasa-arvon käsite on laissa laajennettu huomioimaan sukupuolen moninaisuus. Se kattaa naisten, miesten sekä transihmisten ja intersukupuolisten tasa-arvon. Nuorisolaissa (2017) tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen ovat lain keskeisiä tavoitteita, joilla ohjataan nuorisotyötä ja -toimintaa.
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen tarkoittaa, että jokaisella toimintaan osallistuvalla tulee olla samanlaiset mahdollisuudet osallistua ja tulla kohdelluksi riippumatta hänen taustastaan.
Menetelmiä sekä työkaluja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen
Antirasistiset periaatteet osaksi nuorisotyötä
Antirasismi on aktiivista toimintaa, joka pyrkii vähentämään ja vastustamaan rasismia yhteiskunnassa ja koko maailmassa. Myös nuorisotyön kentällä on tärkeää tehdä
Elävä kirjasto
Elävä kirjasto on yhdenvertaisuutta edistävä, toiminnallinen menetelmä, joka pyrkii edistämään erilaisten ihmisten välisen kohtaamisen ja vuoropuhelun kautta moninaisuuden, ihmisoikeuksien ja
Keinoja seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseen nuorisotoiminnassa
Nuorisoalan tärkeimpiä tavoitteita on pitää huolta siitä, että nuoret saavat olla ja toimia turvallisessa ympäristössä. Julkisuuteen nousseet nuorten häirintä- ja hyväksikäyttötapaukset ja kasvava grooming-ilmiö muistuttavat, että tavoitteen saavuttamiseksi on vielä paljon tehtävää.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu
Kannustamme nuorisoalan organisaatioita koosta riippumatta tekemään suunnitelman tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi omassa toiminnassa. Muutos tapahtuu harvoin ilman aktiivisia tekoja ja yhteisiä sopimuksia.
Turvallisemman tilan periaatteet ja vihapuheesta vapaan keskustelun säännöt
Meillä Nuorisoalalla kaikessa toiminnassa ja tapahtumissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Avoimen vuorovaikutuksen, oppimisen ja kohtaamisen tavoitteet toteutuvat paremmin silloin, kun jokainen
Vihapuheen vastaisia menetelmiä ja harjoituksia
Vihapuheen vastaisten menetelmien ja harjoitusten tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vihapuheesta ja siihen puuttumisesta sekä ennakkoluuloista, yhteiskunnan eriarvoisuudesta ja yhdenvertaisuuden merkityksestä.